seozturk@hurriyet.com.tr
Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) 2012 Temmuz’da yürürlüge girecek. Sirketler, özellikle bilgi teknolojileri alaninda bu kanunla birlikte hangi yükümlülükleri yerine getirmek durumunda kalacak?
Yeni Türk Ticaret Kanunu, isletmelerimiz için kurumsallasma, seffaflasma ve çagin gerektirdigi finansal denetim uygulamalarini hayata geçiren önemli bir degisimi gündeme getirmektedir. Bu kanun sayesinde Uluslararasi Finansal Raporlama Standartlari’na (UFRS) uygun finansal tablo hazirlanmasi; Uluslararasi Denetim Standartlari’na uygun bagimsiz denetim; kurumsal yönetimin gerekliligi olan iç kontrol, iç denetim ve risk yönetimi gibi konularda uygulanan birçok uluslararasi standart, Türk Standartlari olarak yürürlüge girmekte ve genel anlamda arzu edilen degisimi, deyim yerindeyse, zorunlu hale dönüstürmektedir.
Selim ÖZTÜRK'ün röportaji
hurriyet.com.tr
Kanun, tüm sermaye sirketlerine (anonim, limited) internet sitesi kurmayi zorunlu hale getiriyor. Baska bir ifadeyle sirketçe yapilmasi gereken tüm ilanlar, finansal tablolar, denetleme raporlari basta olmak üzere ticari sir niteligi tasiyan bilgiler hariç; halka açik sirketlerde ise hissedarlarin bilmesi gereken tüm bilgilerin ilgili internet sitesi üzerinden güncel bir sekilde yayinlanmasi yükümlülügü hükme baglandi.
WEB SITESI OLMAYAN YÖNETICIYE HAPIS CEZASI GELECEK
Kanuna uymayarak web sitesi açmayan sirketleri ne gibi yaptirimlar bekliyor?
Yeni kanunun yürürlüge girmesinden itibaren 3 ay içinde internet sitesini olusturmayan veya ''bilgi toplumu'' hizmetlerini uygulamayan sirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezasina çarptirilacak.
Türkiye’de web sitesi olmayan sirketler sayica fazla mi? Dünyada durum nasil?
Bu konuda mevcut tablonun su an için çok iç açici olmadigini söyleyebiliriz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi'nin (TOBB) verilerine göre Türkiye'deki sirket sayisi 1,3 milyonu asti. Ancak, web adresine sahip sirket sayisi ise yalnizca 130 bin civarinda. Baska bir ifadeyle sirketlerin sadece yüzde 10'u kendi web sitesine sahip görünüyor. Web sitesi ihtiyaci ise özellikle küçük ve orta ölçekli (KOBI) isletmelerde kendini göstermektedir. Çünkü Türkiye'deki büyük sirketlerin yüzde 90'inin kurumuna ait bir sitesi bulunurken, orta ölçeklilerde bu oran yüzde 50'nin altinda kaliyor. Küçük ölçekli sirketlerin ise yüzde 90'inin bir web sitesi olmadigini söyleyebiliriz.
Özellikle ihracatin yüzde 10’unu gerçeklestiren KOBI’lerimizin internet ortaminda varlik göstermesi özellikle bu isletmelerimizin küresel rekabet güçleri açisindan yasamsal önem tasimaktadir.
Avrupa Birligi’nin 2020’ye kadar tek bir online Avrupa pazari olusturma hedefi içinde önemli degisimler yasanmasi beklenmektedir. Avrupa’da B2B ve B2C ticaretin boyutlari hizla artmaktadir, bu çerçevede isletmelerin mevcut gelismelere hazirlikli olmasi gerekmektedir. AB’nin mevcut planlari çerçevesinde her üç Avrupali KOBI’den biri, önümüzdeki üç yil içerisinde, ürün ve hizmetlerini internet ortamindan pazarliyor olacak. Bu açidan yeni TTK ile gelen web sitesi sahibi olma zorunlulugunu artik tüm isletmelerimizin ciddi bir görev olarak ele almasinda fayda oldugu kanisindayiz. Çünkü artik ödeme sistemlerinden yasal islemlere kadar is dünyasindaki birçok faaliyetin dijital platformlara tasinmasi gibi genel bir manzarayla karsi karsiyayiz, bu süreci dogru degerlendirmek Türkiye ekonomisine rekabetçi bir avantaj kazandirabilir.
Türk Ticaret Kanunu’nun getirdigi yeni hükümleri sirketler nasil karsiliyor?
01 Temmuz 2012’ye kadar verilen süre iyi degerlendirildigi takdirde bu yeni düzenlemelerin getirecegi degisim firmalarin rekabet güçlerini artiracaktir. Sirketlerin bir kismi bu süreyi iyi ve dogru bir sekilde degerlendirme konusunda bilinçli diyebiliriz. Yeni yükümlülükler ve bu dogrultuda bilisim tarafinda yapilmasi gereken yatirimlar konusunda simdiden arastirmaya ve uygulamaya geçmek için somut adimlar atan firmalar oldugu gibi henüz düzenlemeler konusunda bir planlama yapmamis ve aksiyona geçmemis firmalarin maalesef çogunlukta oldugunu söyleyebiliriz.
YENI KANUN TÜRK IS DÜNYASINA ÖNEMLI AÇILIMLAR SAGLAYACAK
Yeni kanunda eksik buldugunuz noktalar var mi?
Aksine, bu düzenlemelerde geç bile kalindigini söyleyebiliriz. Yeni düzenleme, sirketlerimizin uluslararasi standartlarda ve seffaf bir sekilde çalismasina zemin hazirlayacak ve küresel rekabet açisindan Türk is dünyasina önemli açilimlar saglayacaktir. Tüm bu düzenlemeler, ülkemizde yatirim ortaminin iyilestirilmesi, sirketlerin kurumsallasmasi, dogrudan dis yatirimin ülkemize daha fazla çekilebilmesi, rekabet gücünün artmasi ve uluslararasi piyasalarda sirketlerimize güvenin artmasi için yapildi. Bu düzenlemeler sirketler tarafindan dogru degerlendirildigi takdirde, büyümelerine destek veren, kurumsallasmalari ve sürdürülebilirlikleri için önemli bir adim olacaktir.