Demokrasiyi tikayanlar
Bizde devrimler de demokrasi de yukaridan geldi. Cumhuriyet için istiklal harbi yaptik ve fakat Atatürk sayesinde devrimleri kucagimizda bulduk. Demokrasiyi de Inönü getirdi ve örnek oldu. Inönü 1945 yilinda konusmalarinda "Bizim tek eksigimiz, hükümet partisinin karsisinda bir parti bulunmamasidir" diyerek, demokrasinin yolunu açmistir. Sonrasinda demokrasi örnekleri vermistir.
1965 CHP azinlik hükümetiydi. Bütçe oylamasinda 450 kisilik Meclis'ten bütçenin reddi için 226 oy gerekiyordu. 226 oy çikmadi ve fakat kirmizi oylar beyaz oylardan 11 fazla çiktigi için Inönü bunu hükümete güvensizlik olarak kabul etti ve istifa etti. Oysaki 1961 Anayasasina göre bütçeye 226 ret oyu verilse bile hükümet düsmüyor, ayni hükümet yeni bütçe yapiyordu.
1971 yilinda Ecevit, CHP'nin genel sekreteriydi. Nihat Erim hükümetine bakan verilmesine karsiydi. Inönü bakan verilmesini isteyince, genel sekreterlikten istifa etti.
1972 yilinda CHP'de bir genel baskanlik sorunu yoktu. Kimse de Inönü'ye karsi bir hareket içinde degildi. CHP Parti Meclisi'ni disaridan Ecevit yönlendiriyor diye Inönü Kurultayi topladi. Tek madde vardi. Parti Meclisi'ne güvensizlik maddesi... Kurultay bu teklifi reddetti ve Inönü bunu da kendisine karsi güvensizlik kabul ederek istifa etti.
Baykal da CHP'deki demokrasi kültürüne uymus ve kendine yapilan komplo nedeniyle ''Bu hukuksuz ve ahlaksiz komplo nedeniyle kimsenin beni sorgulamasina izin vermeyecegim. Eger bunun bir bedeli varsa ve bu bedel CHP Genel Baskanligi'ndan ayrilmaksa o bedeli de ödemeye hazirim'' diyerek istifa etmistir.
Bugünkü siyasi partiler ve liderleri yakin ve uzak geçmisten ve dünyadan ders alamadilar.
Ingiltere'de son seçimlerde ana muhalefetteki Isçi Partisi lideri Ed Miliband, Basbakan Yardimcisi ve Liberaller'in lideri Nick Clegg oylari düstügü için ve seçimde oy oranini dokuz puan artiran ancak kendisi seçilemeyen UKIP lideri Nigel Farage, bu görevlerini biraktilar.
Bizde önce muhalefet partilerinin demokrasi örnegi vermesi gerekir. Özellikle MHP'nin ve Genel Baskan Sayin Devlet Bahçeli'nin tutumu zaten topal olan demokrasimizi asiri derecede hirpaliyor.
Toplum ve delege bu isin farkindadir. Bu durum Sonar arastirma sirketinin Nisan 2016 Türkiye Genel Siyasi Egilimler Arastirmasi'ndan anlasiliyor.
2016 yili basindan Nisan sonuna kadar çesitli kamuoyu arastirma kurumlari 10 anket yapti. Bunlarin ortalamasina göre bugün seçim olsa AKP'nin oylari artiyor, muhalefetin oylari düsüyor. Ancak eger MHP'de genel baskan degisirse, AKP'nin oylari 10 puan düsüyor, MHP'nin oylari ise 11 puan artiyor. (Asagidaki tablo.)
Siyasi iktidar halinden memnun... Demokrasi derdinin olmadigi görülüyor. Ayrica da oylarini artiriyor. Nihai degerlendirmeyi halk sandikta yapiyor. Demokrasilerde zaten baska bir gerekçeye ihtiyaç kalmiyor.
Bu sartlarda oylarini artirmayan veya düsüren muhalefet parti liderleri, demokrasi örnegi vererek, istifa etmelidir. Bu yolla toplumun demokratik gelecegine hizmet etmis olacaklardir.
Bu yazı 2917 defa okunmuştur.