Çavuslu'ya Çöp tasinmaya baslandigi 2011 yilindan bugüne vahsi depolama yöntemiyle çöp dökülen Çavuslu Kati Atik Bertaraf Tesislerinde iyilestirme çalismasi yapiliyor.
Sahayi yerinde inceleyen ve “ Bir yil içinde burayi bir baska yere tasiyacagiz” diyen Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un bu sözleri havada kaldi. Adalet ve Kalkinma Partisi Giresun Milletvekili Cemal Öztürk'ün “rezalet” nitelemesi de laftan öteye geçemedi.
Tesisin kaldirilacagi falan da yok!
Kaldi ki ortada tesis diye de bir sey yok. Bildigimiz çöp deposu var!
Çöpleri kamyon kamyon getirip bu sahaya döküyorlar.
Bundan sonrasi için iyilestirme çalismasi yapiliyor. Bu çalismalar bittiginde belki kismen bir tesis ortaya çikabilir.
Iki yil önce tesisin isletmesini devralan Doganlar Holding'e bagli Biotrend firmasi iki yildir alanda yeni bir yapilandirma gerçeklestirmeye çalisiyor. Kuruldugu gün yapilmasi gerekenler ancak 10 yil sonra yapiliyor.
Firma, kurulum asamasinin sonuna geldigi tesisleri gazetecilere gezdirdi. Bu gezide kurulan tesisle ilgili olarak basin mensuplarina bilgi verildi.
Sahayi ve tesisleri gezdigimizde ilk izlenim olarak sunu kaydetmek durumundayiz: Bugüne kadar Çavuslu çöp döküm alaniyla ilgili dile getirilen sikâyetlerin tamami resmi açilamalar yalanlasa da dogruymus.
Çavuslu'da gerçek anlamda bir çevre felaketi yasaniyormus.
Etrafi yerlesim yeri olan çöp döküm alanindan çevreyi rahatsiz edecek bir koku yayiliyor muymus? Yayiliyormus.
Çöpten sizan kirli sular dereye akiyor muymus? Akiyormus.
Bütün bu sikâyetler dogru olmasaydi böyle bir iyilestirmeye gerek duyulur muydu?
Biotrend firmasi yetkilileri kurduklari tesisle ilgili bilgiler verdiler. Türkiye'nin 18 farkli yerinde bu isi yapan tesisleri var firmanin. Konuda tecrübeli olduklarini ifade ediyorlar.
Yeni kurulan tesisin Mayis ayi sonunda açilmasini planlamislar. Isletmeyi devraldiklari günden bu yana bir program dâhilinde çalisiyorlar. Sahayla ilgili tüm olumsuzluklari gidereceklerini söylüyorlar.
Gelen çöpler direkt olarak bir siloya bosaltilacak. Sonra ayristirilacak ve yikanacak. Kirli su damitilarak temiz suya dönüstürülecek ve dere yatagina böyle birakilacak.
Üç kaba koyduklari suyla simsiyah kirli sudan berrak ve içilecek kivamda elde ettikleri suyu gazetecilere göstererek bu dönüsü saglayan birimin tanitimini yaptilar.
Halen çöpten çikan metan ve diger gazlardan elektrik enerjisi üretiliyor. Elde edilen enerji Tirebolu- Görele ana elektrik hattina aktariliyor. Bu haliyle 5500 haneye yetecek elektrik üretimi yapiliyor.
Tesisler tamamlandiginda 7500 haneye yetecek elektrik üretimi gerçeklesecek. Gazeteciler elektrik üretilen bu birimi de gezerek notlar aldilar. Çalismalar umut verici ancak sonuçlarini görmeden kesin ifadeler kullanmak zor.
Çünkü geçmisten günümüze o kadar sey söylenmis ki Çavuslu halkina ve bu söylenenlerin hiç birisi gerçeklesmeyince her seye temkinli yaklasiyor insanlar. Iste bakanin verdigi söz diyerek cep telefonlarina kaydettikleri konusmayi dinletiyorlar.
Firma yetkilileriyle yaptigimiz görüsmede; önümüzdeki yaz Çavuslu' da çöp kokusu olmayacak degil mi diye sormadan edemedik. Olmayacak dediler!
Her sey ortada, çöp de ortada Çavuslu da… Bu bir teknoloji konusu; Dünya'nin ve Türkiye'nin her yerinde çöp isi nasil hallediliyorsa Çavuslu'da da ayni yöntemle halledilmeli.
Böyle bir tesisin böyle bir beldeye kurulmasi yanlis olmustur. Yeni yapilanma insallah bu yanlisin sonuçlarini ortadan kaldirmaya yetecektir.
Gelecek umut demektir. Ama geçmisin karnesi hiç de iyi degil.
Umutlu bir bekleyisin mutlu bir sonuca erismesini istiyor Çavuslu insani.
Bu yazı 412 defa okunmuştur.