Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İşte Sarıgül'ün Siyasi Planları
15 Ocak 2013, 00:44

İşte Sarıgül'ün Siyasi Planları

RÖPORTAJ

Iste Sarigül'ün Siyasi Planlari

 

 

Sisli Belediye Baskani Mustafa Sarigül, gelecek planlarini, sosyal demokrasiye bakisini anlatti.

Sisli Belediye Baskani Mustafa Sarigül, AK Parti'nin çok konusulan Istanbul Il Kongresi için su degerlendirmeyi yapti:

1997'de Mustafa Sarigül Gençlik Kollari Baskani iken,Bülent Ecevit Taksim Meydani'nda 600 bin kisiyi topladi.Bu örgütçülük tabi.Ama örgüt olmasi için partideki insanlarin sonunda iktidar var inanci olmali.Sosyal demokrasinin örgütçülük,proje ve sevgisizlik sorunu var.

Sisli Belediye Baskani Mustafa Sarigül siyasi kariyerini, gelecek planlarini, sosyal demokrasiye bakisini ve Türkiye siyasetinde yapilmasi gerekenleri AKSAM'a anlatti:

- Basbakanlik yolunun Istanbul Belediye Baskanligi'ndan geçtigine inananlardan misiniz?
Kesinlikle degilim. Çünkü Bülent Ecevit, Demirel, Özal ve basbakan olan bir dolu insan Istanbul'dan geçmedi. Ben suna inaniyorum: yaptiginiz çalismalar ve vatandasin takdir duygusu sizi bir yere tasir. Sisli'de hiçbir siyasi parti farki gözetmeden Allah'imin bana verdigi gücü bütün yurttaslarimdan yana kullaniyorum. Sisli'de basari varsa, bu ekibime ait olan bir basaridir. Çünkü ben takim oyununa çok inaniyorum. Benim iyi bir takimim var ama kaybeden ya da berabere kalan bir takim istemiyorum. Mutlaka kazanmamiz lazim.

- CHP'nin Istanbul Büyüksehir Belediye Baskan adayi olabileceginiz yönünde kulislerde çok konusuluyor bu aralar adiniz...
O Kiliçdaroglu'nun takdiridir. Bana gelen resmi bir davet yok.

- Bir sonraki seçimde hedefiniz neresi peki?
Hedefleri yurttaslar belirler. Kagit üzerinde aday olmak önemli degil. Önemli olan gönüllerde aday olmak. Bizim ileride nereye gidecegimizi süreç gösterir.

52 YILDIR IKTIDARA GELEMEDIK

- Peki, o zaman söyle sorayim: Kariyer hedefiniz ne?
Ben kariyer pesinde ya da koltuk pesinde kosan birisi degilim. 30 yasinda Türkiye'nin en genç milletvekili olarak o koltuklarin en güzelini almisim zaten. Sisli gibi Türkiye'nin ve Avrupa'nin birçok vilayetinden daha büyük bir ilçeyi yurttaslarimin destegi ile yönetiyorum. Ama yillardan beri düsüncemiz iktidara gelemedigi için mutsuzum. Sosyal demokrat düsünce 52 yildir tek basina iktidar da degil! Olur mu böyle bir sey? Biz Sisli'de sosyal demokrasinin evrensel düsüncelerini en güzel sekilde uygulayarak nasil iktidar oluyorsak, Türkiye'de de rahatlikla iktidar olabilir. Ben düsüncelerim iktidar olsun istiyorum. Ve düsüncelerimin iktidar olmasi için kime destek vermem gerekiyorsa, ona destek vermeye hazirim.

- Baykal döneminde CHP'den koptunuz. Partide simdi farkli bir süreç yasaniyor ama Sarigül hala sürecin disinda. Neden?
Bu CHP Genel Merkezi'nin düsünmesi gereken bir soru, Sarigül'ün degil. Sarigül ve Türkiye Degisim Hareketi devam ediyor. Sarigül'ün binlerce seveni var. Bu davet sadece Sarigül'e olan bir davet olmaz; Türkiye Degisim Hareketi'ne olan bir davet olur.

KILIÇDAROGLU'NA DESTEK

- Sizin arzunuz ne peki?
Ben sadece CHP diye bir sey düsünmüyorum. Ben bütün sosyal demokratlarin, demokrasiye inanan herkesin bulusmasi gerektigine inaniyorum. Yani sadece CHP ile olmuyor. Içinde DSP'nin de, farkli gruplarin da oldugu büyük bir demokratik bulusmayi saglamak lazim. Bunun için de halkin sevgisi kimde tecelli ediyorsa ona bakmak lazim. Artik adaylari anketler ve kamuoylari belirliyor. Kamuoyu yoklamalarinda kim öndeyse ona destek vermek lazim. Nitekim biz bunu yaptik. Türkiye Degisim Hareketi gemisi büyük bir hizla ilerlerken, Sayin Kiliçdaroglu firtinasi esti. Biz o firtinanin önünü kesmek istemedik ve limana çekildik. Yarin öbür gün milletvekili adayliklarinda da, belediye baskanliklari adayliklarinda da halkin sevdigi, bulunduklari listeye oy getirecek insanlara destek vermeli. Yoksa kazanamadiktan sonra aday olmanin anlami yok. Neden CHP'nin Güneydogu'da, Rize'de, Erzurum'da milletvekili yok?

- Neden yok?
Iyi bir adaylik arastirmasi yapmak ve toplumun sevdigi bütün kesimleri kucaklamak lazim.

- CHP'nin Dogu ve Güneydogu'da ciddi bir tabani var mi gerçekten?
Var tabii. Istanbul dedigin zaman Kastamonululari, Sivaslilari Giresunlulari, Ordululari, Trabzonlulari, Tokatlilari, Güneydogu'yu göz ardi edemezsin. Dogru adaylari seçseler olabilirdi. Bir hareketin basariya ulasmasinda lider, kadro ve proje önemli. Liderin büyüsü, enerjisi, heyecani olacak ve lider çok iyi kadro kuracak. O kadro toplumun her kesimi tarafindan sevilen, birkaç tane iyi proje üretebilen bir kadro olmali. Sadece rakiplerinin kötü yönlerini degil; iyi yaptiklarini da söylemeli. Ben Baykal ile on yil mücadele verdim. 'Baykal gidecek demokrasi gelecek', 'Zalim Baykal'in zulmünden CHP'yi kurtaracagiz' dedim. Simdi düsündügüm zaman, o kadar da degil yani. Daha sakin cümleler kullanmam lazimdi.

- Lider, kadro ve proje üçlemesini siyasette basari açisindan nasil siralarsiniz?
Önce lider, sonra kadro ve proje.

Inançlarina bagli bir ailenin çocuguyum

- Kafanizdaki ideal siyasi yapiyi 'Halkin degerleri ile hakkin degerlerini birlestirecek bir yapi' diye tarif etmissiniz. AK Parti de bunu yapmaya çalismiyor mu zaten?
Bunlar bizim sosyal demokrat ve demokratik sol anlayisimizin bir parçasi. AK Parti'nin sosyal demokrasiden aldigi çok seyler var, ben onu görüyorum. Mesela 77 döneminde bütün gecekondular, alin teri, emek bize oy verirken su anda niye AK Parti'ye oy veriyor? AK Parti bizim sloganlarimizi kullaniyor. Bunlar bizim sosyal demokrasinin evrensel ilkeleridir. Ama maalesef son yillarda biraz örgütlerde ve sosyal demokraside bir yorgunluk oldu. Bir itibar yorgunlugu da oldu, biraz tembellik de oldu ve AK Parti biraz öne geçti gibi gözüküyor. Ama biz Sisli'de bu degerleri uyguladigimiz için bütün yurttaslarimiz bize çok yogun destek veriyor.

- Konusmalarinizda din vurgusu dikkatimi çekiyor. Eskiden de böyle miydi, yoksa toplumdaki dine yönelme süreci sizi de mi etkiledi?
Benim daha önceki konusmalarimi da bulabilirsiniz. Sosyal demokrasinin evrensel ilkeleridir, biz dinin siyasete alet edilmesini kesinlikle istemeyiz. Inançlar Allah'imiza ulasma yoludur, iktidara ulasma yolu olarak kesinlikle kullanilamaz. Bizim anlayisimizda inanç ve kültür merkezlerimizde siyaset olmaz. Ama ben inançli bir ailenin çocuguyum. Örfüme, töreme, geleneklerime bagliyim ve herkesin de inancina saygi duyuyorum.

GÜLEN ILE TANISIYORUM

- Fethullah Gülen ile tanisikliginiz var mi?
Evet, var. 22 sene önce bir iftar yemeginde görüstük.

- Ne düsünüyorsunuz Gülen Cemaati'nin Türkiye'de geldigi asama ile ilgili?
Benim o konulara girmem uygun degildir ama cemaatler bir gerçek, hizmetleri vardir. Ben de bölgemde hiçbir ayirim yapmadan, herkese elimden gelen bütün destegi veriyorum.

Ben eski CHP'liyim

- Kadro açisindan Kiliçdaroglu liderligindeki CHP'yi nasil degerlendiriyorsunuz?
Eski CHP'nin Mustafa Üstündag, Ali Topuz, Orhan Eyüboglu, Aytekin Kotil, Turan Günes, Ali Dinçer gibi çok önemli kadrolari vardi. Tabi 'eski-yeni CHP' laflari beni gerçekten rahatsiz ediyor. Ben eski CHP'liyim.

*Yeni CHP'li degil misiniz yani?
Hayir, yeni CHP olmaz. Bu mantigi bile reddediyorum. Eski CHP vardir. Eski CHP Mustafa Kemal Atatürk'ün, Ismet Inönü'nün, Bülent Ecevit'in kurdugu ve gelistirdigi siyasi harekettir. Yeni tüzük, yeni proje olur. Partinin tüzel kisiligi ile konusmak dogru degil. Bu, geçmiste siyaset yapan insanlara karsi büyük bir sevgisizlik olur. Geçmis dönemde bu partide görev yapan bir sürü bakanlar, milletvekilleri, belediye baskanlari kötü müydü yani?

- 'Yeni CHP' ifadesiyle algiyi degistirmek istediler belli ki. Biliyorsunuz, mesela belediyecilikte basarili görülmüyorlar...
Belediyecilikte CHP kadrolari en basarilidir. 77-80 döneminde en basarili belediyeler Istanbul'da Aytekin Kotil, Izmir'de Ihsan Alyanak, Adana'da Selahattin Çolak, Ankara'da Ali Dinçer, Mersin'de Kaya Mutlu ile baslayan yerel yönetimlerde muhtesem bir devrim vardir. Mesela bugün Haliç projeleri rahmetli Aytekin Kotil'in projeleridir. Bugün Kanal Istanbul dedigimiz proje Ecevit'in Necdet Özkan ile birlikte hazirlamis oldugu projedir. Karadeniz'in Haliç'e baglanmasi, bugün yapilan metrobüs 1977 yilinda Istanbul Belediye Baskani Aytekin Kotil döneminde tercihli yol olarak uygulanan projelerdir. Bunlarin hepsi yerel yönetimlerde CHP'nin yapmis oldugu devrimlerdir ve ben o çalismalarin içerisinde CHP Gençlik Kollari Baskani olarak bulundum. Ilk tercihli yol uygulamasi Aytekin Kotil döneminde Taksim-Levent arasinda uygulanmistir. Bugün Avcilar-Kadiköy arasinda uygulanan metrobüsün aynisidir. O model budur yani.

- Belediyecilik açisindan bugünkü CHP'yi nasil görüyorsunuz?
Ben hiçbir siyasi partiyi elestirmek ya da onlarla ilgili konusmak istemiyorum. Ben kendi yaptigim projelere bakarim. Biz Sisli'de niye yüzde 70'e yakin oy aliyoruz? Din farki, dil farki, irk, kültür ve mezhep farki gözetmiyoruz. Sisli'de günde bes milyon yurttasima hizmet ediyor ve Türkiye'nin gündemindeki en önemli projeleri yaratiyoruz. Mesela Atatürk diyor ki, 'Cumhuriyeti her sene kutlayin ama on yilda bir de çok büyük bir cosku ve heyecanla kutlayin'. Biz Cumhuriyet'in 80'inci yilinda Sisli'den Taksim'e 3,5 km'lik dünyanin en büyük bayragini açtik ve bayrak altinda 250 bin yurttasimiz vardi. Mesela 19 Mayis'ta muhtesem bir çalisma yaptik. Ama bunlar aylar önceden planlaniyor.

Ecevit için 600 bin kisiyi Taksim'de toplamistik

- AK Parti'nin Aslantepe'deki Istanbul Il Kongresi binlerce insanin katilimiyla tam bir gövde gösterisine dönüstü. CHP'ye baktiginiz zaman Istanbul'da oy orani açisindan böyle bir altyapisi oldugunu görüyoruz ama böyle olmuyor?
Biz bunun örnegini 19 Mayis'ta verdik. 19 Mayis'ta biz bin arkadasimizla hazirlandik. Bir arkadasimizin görevi yüz kisiyi getirmekti ve bizim yüz bin örgütlü arkadasimiz vardi. Geriye kalan gönüllüler de gelince orasi 250 binin üzerine çikti. Her sey örgütlemedir. Örgütsüz bir toplumun bir yere varmasi mümkün degildir. AK Parti'nin olayi gayet basit. Bir tribünü kapatmislardi. Stat 55 bin kisi, orada 45 bin kisi vardi. Stadin içindekileri de bir bes bin sayalim ya da on bin, eder 55 bin kisi. Nasil olur 55 bin kisi? Sizin 40 tane ilçeniz var. Her ilçeye bin tane barkotlu bilet verseniz, bir ilçe baskani bin kisi getiremez mi? Sizin Istanbul'da AK Parti olarak 30 tane belediyeniz var. Her bir belediye baskani 1000-1500 kisi getirse 45 bin kisi yapar zaten. Türkiye genelinden her ilçeden bir otobüs gelsin, 1500-2000 bin otobüs yapar. Ama bunlarin içini doldurmak lazim. Bunlarin içini doldurmak için de bir gönül birligi, bir örgütçülük olmasi lazim. Ben çok üzüldüm, CHP bunu 15 bin kisilik Abdi Ipekçi'de yapamadi yani. Ben size orada yaptigim mitingi göstereyim, aradaki farki anlarsiniz.

IKTIDARA INANMAK SART

- Sirri ne peki bu isin?
Benim en güçlü yanim örgütlenmedir. Örgütlenme konusunda ben birebir uzmanim. Kendi oyumu bile dogru tahmin ediyorum. Hiçbir mitinge, hiç bir parti toplantisina vatandasin kendisi gitmez. O mitinglere gidenlerin tamami politize olmus kadrolardir. Ama benim bir arkadasim yüz kisi getirmekle görevli olabilir. Onun yüz kisiyi getirmesi için 'Sabah mahallede surada bulusuyoruz' deyip, onlarla bir kahvalti yapip, beraber gelmesi gerek. Ben bugüne kadar Sirnak, Batman, Silopi, Mardin, Mazidagi, Nusaybin; Trabzon, Artvin, Giresun'un da aralarinda oldugu 514 yerde miting yaptim. Bunlarin hepsi örgütlü, örgütsüz olmaz. Ama örgüt olmasi için de önce oradaki partideki insanlarin inanmalari lazim. Inanacaklar ki, bunun sonunda iktidar var. Inanmazlarsa gelmeleri çok zor.

ÖRGÜTÇÜLÜK ÖNEMLI

- CHP'nin meselesi bu mu? Iktidar olma umudu görmedikleri için mi?
Ben haddimi biliyorum. Sarigül olarak sadece kendi çalismalarimi anlatiyorum. Bunu anlatirken de hiçbir kisi ya da kurulusu hedef almiyorum. Burada çok büyük bir tecrübe, gençlik kolu baskanligi var. Bakin Arena'yi konusuyoruz ama 1997'de Mustafa Sarigül Gençlik Kollari Baskani iken, Bülent Ecevit Taksim Meydani'nda 600 bin kisiyi topladi. 'Ecevit geliyor, Halkçi Ecevit geliyor' diye 600 bin kisi Taksim Meydani'nda bulustu. Bu örgütçülük tabi.

TÜRKIYE MILLETVEKILLIGI GETIRILMELI

- Sadece örgütçülük sorunu mu var sosyal demokrat düsüncenin?
Proje sorunu da var. Örgütçülük önemli fakat proje üretebilmek de çok önemli. Ikincisi, çok yararli bir projeyi hangi saatte anlatiyoruz? Çok iyi bir düsünceyi zamansiz anlatirsaniz sizi kimse dinlemez. Sosyal demokrasinin en büyük sorunu sevgisizlik. 'Ben' derseniz muvaffak olamazsiniz, 'biz' demeniz lazim. Kendi aralarinda bir sevgi ortami yakalamak, koltugu birakip demokrasiyi ön plana çikarmak lazim. Benim koltugum degil; bizim koltugumuz. Benim mücadelem degil; inançlarimin ve düsüncelerimin mücadelesi bazina gelmeli.

- Bu nasil olacak size göre?
Adil olmak lazim. Bunu saglamak için tüzügü uygulamak, delege seçimlerini kaldirmak, ilçe kongrelerinin partiye kayitli üyeleri seçmesini saglamak lazim. Milletvekillerinin yüzde 5'ini genel merkez atamali, kalanlarin tamamini partiye kayitli seçmenler ön seçimle seçmeli. Su anda lidere bagli bir demokrasi var, halka bagli demokrasi olmasi lazim. Mutlaka dar bölge tercihi olmali. Bir de Türkiye milletvekilinin çikmasi sart. Su anda ne oluyor? Bir ilin milletvekili bakan olunca o ile göre düsünüyor ve Türkiye'yi unutuyor. Tercihli oy olmali. Bu Özal döneminde de, Prof. Erdal Inönü döneminde de, 80 öncesi Ecevit döneminde de vardi. Ecevit Türkiye'nin her tarafinda ön seçim yapti, bütün adaylar ön seçimle seçildi ve söke söke yüzde 42 ile iktidar oldu. Bir kurumda adalet yoksa tüzük islemiyorsa o zaman muvaffak olmaniz söz konusu degildir.

Internethaber.com

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 1126 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Röportaj-Söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi Dedesi rahmetli Mustafa Kul'un bayrağını taşıyor

Erdoğan'ın halifelik hayali Türkiye'yi tehlikeye attı!

Erdoğan'ın halifelik hayali Türkiye'yi tehlikeye attı! Ortadoğu'yu en iyi bilen gazeteci Hüsnü Mahalli, SÖZCÜ'ye konuştu

Cesur,Devrimci ve Çağdaş

Cesur,Devrimci ve Çağdaş TGB Başkanı Çağdaş Cengiz ile röportaj

Kılıçdaroğlu: AKP kaybedeceğini gördü

Kılıçdaroğlu: AKP kaybedeceğini gördü Kılıçdaroğlu provokasyonlar konusunda uyardı

Yıldırım Mayruk ülkeyi terk ediyor!..

Yıldırım Mayruk ülkeyi terk ediyor!.. Yıldırım Mayruk,Barbaros Şansal ile birlikte ülkeyi terk ediyor!..

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss