Türk profesör kanseri hapla durdurdu
Dünyaca ünlü Prof. Mustafa Camgöz, kansere farkli bakti ve yok etmek yerine ‘yasanabilir’ bir hastalik haline getirmeyi basardi.
Kemoterapiyi tarihe gömen yeni nesil ilaç ‘hap’ seklinde ve ucuz olacak.
Dünyanin saygin kanser arastirma merkezlerinden biri kabul edilen Londra Imperial College Kanser Arastirma Merkezi Baskani Prof. Mustafa Camgöz, kanserin dagilmasini önleyici, solid tümörlerin yayilmasina son verecek yeni nesil bir ilaç gelistirdiklerini, gelecek yil klinik deneylere baslayacaklarini açikladi.
Prof. Camgöz, “Kanser hastaliklarinda ölüme yol açan ana neden kanserin yayilmasidir. Bizim hedefimiz de tümörleri yok etmek yerine yayilmasini önlemek. Böylece kanseri ölümcül hastalik olmaktan çikarip, ‘birlikte yasanabilir’ bir kronik hastalik haline getirmeyi hedeflendik. Bu yeni nesil ilaçlarla kanser, diyabet, astim, kalpte ritim bozuklugu gibi ciddi, ancak ‘birlikte yasanabilir’ hale gelebilecek” dedi.
Kanserin yayilmasini önleme fikri üzerinde 12 yildir çalistiklarini anlatan Prof. Camgöz, teknigi söyle anlatti: Önce mekanizmayi kesfettik, sonra bunu ilaçla nasil kontrol edebilecegimiz üzerinde çalistik. Benim nöroloji uzmanligimla onkolojiyi birlestirdik. Bu bize kanserin yeni bir resmini çizdi. Yayilan kanser hücrelerinde ‘hiperaktif’ elektrik sinyalleri gelistigini gördük. Sara hastaliginda vücut nasil kontrolden çikarsa, kanserde de benzeri hareketler gördük. Hiperaktif hücreler etraflarini sindirip yayiliyorlar. Buldugumuz ilaç bu hiperaktiviteyi bloke ediyor, tümörlerin yayilmasini durduruyor.
5 YIL IÇINDE KULLANIMA HAZIR
Star gazetesine konusan Prof. Camgöz, “Yeni nesil ilaçlar, 40 yildir çalistigim Imperial College’da gelistirildi ve patentlendi. Yeni ilaç toksik degil ve kemoterapi gibi öldürücü etkisi yok. 5 yil içinde de tesirlerini görecegiz. Hap seklinde olacak yeni kanser ilaçlari pahali olmayacak” müjdesini verdi.
DÜNYANIN TANIDIGI KANSER UZMANI
Lefkosa dogumlu 58 yasindaki Prof. Mustafa Camgöz, 1970’te egitime basladigi Imperial College’da fizik okudu, ardindan biyofizik ve biyo-tip doktorasi yapti. 1995’te Nöro-biyoloji profesörü olan Camgöz, ‘kanser biyolojisi’ alaninda da profesörlük aldi. 40 yildir Imperial College’da arastirma yapan Prof. Camgöz, prostat ve meme kanseri tedavisine yönelik buluslariyla adini duyurdu. mynet
Bu haber 1091 defa okunmuştur.