Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çocuğunuz sünnete hazır mı?
21 A?ustos 2016, 20:07

Çocuğunuz sünnete hazır mı?

Sünnet yaşı psikolojik olarak değerlendirilmeli

Çocugunuz sünnete hazir mi?

Sünnet yasi psikolojik olarak degerlendirilmeli

Çocugunuzu sünnet ettirmeden önce bilmeniz gerekenler!

Yazin gelmesiyle sünnet etkinliklerinin sayisi artmaya basladi. Ancak sünnet için en uygun zamanin hangisi oldugu konusu hala ailelerin kafasini kurcalayan bir soru. Ailelerin bir kismi hemen dogum sonrasinda sünnet yaptirmayi tercih ederken; diger bir kismi da ilkokul dönemine kadar beklemek gerektigi kanisinda. Peki sünnet için en ideal dönem hangisi? Iste bu noktada ailenin karari devreye giriyor. Çünkü uzmanlara göre aslinda sünnetin herhangi bir yasta yapilmasina engel bir durum yok. Ancak burada çocuklarin ruhsal durumlarinin göz önünde bulundurulmasi gerekiyor. Acibadem Bakirköy Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Latif Abbasoglu, “Yenidogan döneminde yapilan sünnet hizli iyilesme saglamasi açisindan avantajli. Ancak bazi aileler çocuklarin sünnet gelenegini ögrenebilmeleri için bu sürecin farkinda olmalari gerektigi fikrine sahip olabiliyorlar. Bu da yanlis bir bakis açisi degil. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, 2-6 yas arasinda çocuklarin sünnetten psikolojik olarak daha olumsuz etkilenebilecegi” diyor. Peki, ailelerin sünnet kararini verirken dikkat etmeleri gereken konular neler? Acibadem Bakirköy Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Latif Abbasoglu sünnetle ilgili merak edilen sorulari yanitladi.

Çocugumu sünnet ettirmek için hangi mevsimi seçmeliyim?

Prensip olarak sünnet için ideal bir mevsim bulunmuyor. Özellikle yenidogan döneminde yapilan sünnette böyle bir mevsimden söz etmek mümkün degil. Ancak 6 yasindan büyük bir çocuktan söz ediliyorsa genellikle akranlarinin da sünnet oldugu yaz dönemi tercih ediliyor. Prof. Dr. Latif Abbasoglu, “Çocuklar etraflarinda sünnet olacak diger çocuklari gördüklerinde bunun gerekli ve normal bir durum olduguna daha kolay ikna oluyorlar. Bu sayede onlarla iletisim kurmak daha kolay oluyor” diyor.

Yenidogan sünnetini ne zaman yaptirmaliyim?

Prof. Dr. Latif Abbasoglu, “Bebegin dogdugu günü 0 kabul edersek, yenidogan süresi 0-28 gün olarak kabul ediliyor. Eger bir problem yoksa, dogumdan sonraki 1’inci gün itibariyle sünnet yapilabiliyor. Ancak bazen yenidogan sariligi ya da solunum sikintilari gibi nedenlerle beklenebiliyor. Bir problem yok  ise 1-28 gün arasinda sünnet uygun kabul ediliyor” diyor. Yeni dogan sünnetinin en önemli avantaji lokal anestezi ile yapilabilmesi ve dokularin daha hizli iyilesebilmesi. 6 yasindan sona bir haftada iyilesen sünnet yarasi, yeni dogan sünnetinde 2-3 günde iyilesiyor. Dolayisiyla yeni dogan sünnetlerinde bakim, aile açisindan da daha kolay oluyor.

Ilk ayi geçirdiysem sünnet için hangi zamani beklemeliyim?

Sünnet için saglik açisindan uygun bir zaman prensip olarak bulunmuyor. Ancak yenidogan dönemi geçtiyse iki yasina kadar yaptirilmasi, eger bu süre geçilmis ise alti yasinin beklenmesi faydali. Bunun nedeninin psikolojik oldugunun altini çizen Prof. Dr. Latif Abbasoglu, “Genellikle 2-6 yas arasindaki çocuklarda sünneti önermiyoruz. Bunun nedeni çocuklarin bu dönemde olaylari henüz tam olarak analiz edememeleri ve iletisim kurmanin zor olabilmesi. Bu yas araliginda çocuklar sünnet sirasinda kendilerine zarar verilecegini düsünebiliyor ve bu korku ilerde ‘kastrasyon’ yani hadim edilme travmasi yasamalarina neden olabiliyor. Bu nedenle çocuk 2 yasina kadar sünnet edilmediyse 6 yasina kadar beklenmesi daha saglikli” diyor.

Sünnet korkusuna kapilmamasi için ne yapabilirim?

Eger çocugun saglik nedenlerinden ötürü 2-6 yas arasinda sünnet ettirilmesi gerekiyorsa, ailenin islemle ilgili söylediklerine dikkat etmesi önemli. Örnegin cümle aralarinda “kesme” kelimesi degil, “fazla derinin alinmasi ya da kivirilmasi” gibi kelimelerin kullanilmasi çocuklarin sünneti kafalarinda büyütmelerini önleyebiliyor. Çünkü “kesme” kelimesi çocuklar için kendilerine zarar verilecegi düsüncesini tetikleyebiliyor. Prof. Dr. Latif Abbasoglu, 6 yasindan sonra yaptirilacak sünnet için ise, çocugun aile tarafindan önce psikolojik olarak hazirlanmasini ve apar topar bir etkinlik içine sokulmamasini öneriyor. Çocugun kandirilmamasi, doktorla bir anda karsilastirilmamasi, sünnetin anlatilmasi bu süreçte büyük önem tasiyor. Aksi halde yeterince hazirlanmayan çocuklarin doktora ve ailelerine güveni zedelenebiliyor ve ileride farkli konularda aileye kadar gidebilen güven sorunlari görülebiliyor. Prof. Dr. Latif Abbasoglu, “Sünnette iyi bir doktor, aile ve çocuk iletisimi sart. Doktorlar bunu genelde uyumlu ailelerle basarabiliyor ancak aileler çocuklara sünneti öncesinde uygun bir dille anlatmalari önemli” diyor.

Sünneti mutlaka hastane ortaminda mi yaptirmaliyim?

Yenidogan sürecinde sünnet lokal anestezi, daha sonraki dönemde genel anestezi ile yapilmalidir. Ancak sünnet bir ameliyat oldugu için, hangi dönemde yapilirsa yapilsin ameliyathane kosullarinda ve steril sartlarda yapilmasi gerekmektedir.

mynet

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1906 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Sağlık-Beslenme

Giresun'da Virüs Yaygınlaşıyor!

Giresun'da Virüs Yaygınlaşıyor! Giresun'da pandemi yaygınlaşıyor

Sağlık Hizmetlerine %58 Zam

Sağlık Hizmetlerine %58 Zam laboratuar tahlil ücretleri yüzde 209 artırıldı

Tıbbi cihazlar artık ücretsiz

Tıbbi cihazlar artık ücretsiz Vatandaş ihtiyaç duyduğu tıbbi cihazları artık ücretsiz alacak

Sağlıkçılara Çirkin Saldırı

Sağlıkçılara Çirkin Saldırı Hasta yakınları sağlıkçılara saldırdı

Kalp krizinin belirtileri

Kalp krizinin belirtileri Vücudunuz Kalp Krizi Gerçekleşmeden 1 Ay Önce Sizi Uyarıyor

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss