Diş hekimleri, ağız ve diş sağlığının önce tekelleşeceği ve sonrada özelleştirileceğini belirtiyor.
Dis hekimleri endiseli
Türk Dis Hekimleri Birligi ve Istanbul Dis Hekimleri Odasi hükümetin agiz ve dis sagligi politikalarini endise ile izlediklerini belirtti. Dis hekimleri, agiz ve dis sagliginin önce tekellesecegi ve sonrada özellestirilecegini belirtiyor.
ISTANBUL- Türk Dis Hekimleri Birligi ve Istanbul Dis Hekimleri Odasi, 22-28 Kasim Toplum Agiz ve Dis Sagligi Haftasi dolayisiyla Istanbul Taksim Titanic City Hotel'de basin toplantisi düzenledi.
ÖNCE TEKELLESECEK, SONRA ÖZELLESTIRILECEK
Toplantida hükümetin açmayi planladigi Agiz Dis Sagligi Merkezleri (ADSM) masaya yatirildi. Istanbul Dis Hekimleri Odasi Baskani Kadir Gökmen Ögüt yaptigi açiklamada; dis hekimligi hizmetlerinin bugüne kadar özel muayenehaneler araciligi ile gerçeklestirildigine dikkat çekti ve ekledi: "Bu durum 2006 yilina kadar böyle devam ederken, saglikta dönüsüm programi çerçevesinde kamuda yogun olarak açilan agiz dis sagligi merkezlerine 4/B (sözlesmeli) statüsünde dis hekimleri atanmaya baslanmistir."
Salt tedavi yaparak toplumun agiz dis sagligini iyilestirmenin mümkün olmadigina vurgu yapan Ögüt, "Dogru olan çürük disi doldurmak ya da çekilmis dislerin yerine dis yapmak degil, anne karnindan baslayarak uygulanmasi gereken koruyucu önlemlerle çürüksüz ve eksiksiz bir bir agiz için mücadele etmektir" dedi.
Saglik Bakanligi'nin yaptigi planlama ile kamu ve özel çalisan dis hekimi sayisini esitlemeye çalistigina söyleyen Ögüt, 23 bin 500 dis hekiminden 6 bin 900'ünün kamuda, 16 bin 600 dis hekiminin ise özel muayenehanelerde hizmet verdigini hatirlatarak, bu rakamlarin ihtiyaci karsilayamayacagini belirtti.
Ögüt, hükümetin bir an önce dis ve dis eti hastaliklarinin bir sagik sorunun olarak degerlendirmesini, kamuda önleyici ve koruyucu tedaviye öncelik vermesini, sürdürülebilir bir uygulama baslatmasini ve kamunun muayenehanelerden hizmet alimini saglamasini talep etti.
Ayrica Ögüt, kamulastirma ile birlikte agiz ve dis sagligi hizmetinin tekellestirilmeye ve 3-4 yil içerisinde de özellestirmeye açilacagi konusunda öngörüleri oldugunu belirterek süreci endiseyle takip ettiklerini belirtti.
DIS HEKIMLERI ISSIZLIK TEHDIDI ILE KARSI KARSIYA
Istanbul Dis Hekimleri Odasi Genel Sekreteri Ayten Yildirim, agiz ve dis sagligi konusunda hükümetin planlama yaparken özel muayenehanelere ne olacagini da planlamasini istedi.
Yildirim söyle dedi: "Saglik Bakanligi'nin 2010-2014 stratejik planinin 'Stratejik Amaç-1' bölümünde sagliga yönelik risklerden korumak basliginda 'koruyucu hekimlik uygulamalarinin toplumun genis kesimine ulasmasini saglamak ve böylece tedavi edici dis hekimligine olan ihtiyaci azaltmak' yazmasina ragmen bu hizmetlerin nerede, nasil uygulanacagini planlamadan, 'Stratejik Amaç-2' bölümünde ihtiyaç duyulan saglik hizmetinin güvenli ve kaliteli sunulmasinin saglamak basliginda '2014 yil sonuna kadar tedavi edici agiz ve dis sagligi hizmetlerini ülke genelinde yayginlastirarak ulasilabilirligi artirmak' demekte ve agirlikla tedavi edici hekimligi önceleyen ADSM'leri ve Dis Protez Merkezlerini ülke genelinde açmayi planlamaktadir."
Kamuda performans uygulamasi ile dis hekimleri arasinda ve dis hekimleri ile diger hekimler arasinda önemli ücret, is yükü ve özlük hakki esitsizliklerinin ortaya çiktigini vurgulayan Yildirim, serbest çalisan dis hekimlerinin ciddi bir issizlik tehdidi ile karsi karsiya olduguna dikkat çekti.
Agiz ve Dis Sagligi Merkezlerinin açilmasinin dogru oldugunu kaydeder Yildirim, ancak ADSM'lerin haksiz rekabet yaratarak özel muayenehaneleri yok etme üzerine degil, ülke kaynaklarini verimli kullanmak üzerine yapilmasi gerektigini savundu. Saglik Bakanligi'nin agiz ve dis sagligini 'para kazandiran' bir hizmet olarak görmesinden vazgeçmesini isteyen Yildirim, kamu ve özel saglik hizmet sunumunun bir arada birbirinin tamamlayan bir anlayisa göre kurgulanmasini talep etti.
DIS HEKIMLERI ISÇILESTIRIYOR
Türk Dis Hekimleri Birligi Baskani Prof. Dr. Taner Yücel ise söyle dedi: "Kamuya ait sirketler özellestirilirken agiz dis sagligi kamulastiriliyor. Bu konuda israrli olduklarini savunuyorlar. Ancak Türkiye'de agiz ve dis sagligi tedavisinde kullanilan tüm malzemeler ithal ve 20 bine yakin muayenehanelerde bunlar oludugu gibi dururken hükümet görmezden gelerek yeni ürüler ithal ediyor. Bu yapilan olanaklarin hibe edilmesi anlamina gelmektedir".
Yücel, dis hekimlerinin günde ortalama olarak 15-20 hastayi muayene etmesi gerekirken, 45-50 hasta çiktigini söyleyerek, "4/B statüsünde çalistirilan dis hekimlerinin isçilestirecegini" kaydetti.
Etkin Haber Ajansi
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 996 defa okunmuştur.
Paylaş