Okul satisinin önü nasil açildi?
Okul satislarina karsi kamuoyunda tepkiler artarken satis için adimlarin AKP’nin iktidar oldugu dönemde hizlandirildigi görülüyor.
Okul satislari konusunda ilk somut adim Milli Egitim Temel Kanunu’nun 51. Maddesinde yapilan degisiklik ile atiliyor. Kanunun kapsami ise birinci maddesinde yazilmis: “Madde 1 - Bu kanun, Türk milli egitiminin düzenlenmesinde esas olan amaç ve ilkeler, egitim sisteminin genel yapisi, ögretmenlik meslegi, okul bina ve tesisleri, egitim araç ve gereçleri ve Devletin egitim ve ögretim alanindaki görev ve sorumlulugu ile ilgili temel hükümleri bir sistem bütünlügü içinde kapsar.” Dolayisiyla buna göre, egitimin devlet tarafindan bir kamu hizmeti olarak düzenlenmesi konusunda kanunun kesin bir yönelimi oldugunu birinci siraya yazmak gerekiyor.
51. madde ise okul yapilari ve tasinmazlarini tanimliyor. Maddenin ilk halinde su ibare yer aliyor:
“Madde 51 – Her derece ve türdeki egitim kurumlarina ait bina ve tesisler çevrenin ihtiyaçlarina ve uygulanacak programlarin özelliklerine göre Milli Egitim Bakanliginca planlanir ve yaptirilir. Bu maksatla her yil Milli Egitim Bakanligi bütçesine gerekli ödenek konur. Arsa temini ile okul bina ve tesislerin yapim ve donatiminda, Devletin azami imkanlarinin kullanilmasi yaninda vatandaslarin her türlü yardimlarindan da yararlanilir ve yardimlar tesvik edilir ve degerlendirilir.”
AKP hükümeti döneminde bu maddenin genisletilmesi ve okul yapilarinin satisi/özellestirilmesi yönünde iki adimin atildigi dönem oluyor. Biri 2003, digeri 2008 yilinda atilan adimlar ile maddeye iki tane fikra ekleniyor. Böylece yukaridaki maddeye su fikralar ekleniyor:
“ (Ek fikra: 3/12/2003-5005/1 md.; Degisik dördüncü fikra: 24/7/2008-5793/3 md.) Milli Egitim Bakanligina tahsisli Hazine mülkiyetindeki tasinmazlarin Milli Egitim Bakanligi ile mutabik kalinarak tahsislerini kaldirmaya ve 5018 sayili Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 46 nci maddesine bagli olmaksizin satisina Maliye Bakani yetkilidir. Ayrica bu tasinmazlardan Milli Egitim Bakanliginca uygun görülenler, Maliye Bakanligi tarafindan, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayili Özellestirme Uygulamalari Hakkinda Kanun hükümleri çerçevesinde özellestirilmek üzere Özellestirme Idaresi Baskanligina bildirilir. Bunun üzerine söz konusu tasinmazlar Özellestirme Yüksek Kurulunca özellestirme kapsam ve programina alinir. Özellestirme uygulamasina iliskin is ve islemler 4046 sayili Kanuna göre Özellestirme Idaresi Baskanliginca yürütülür.
(Ek fikra: 3/12/2003-5005/1 md.; Degisik besinci fikra: 24/7/2008-5793/3 md.) 4046 sayili Kanun hükümleri çerçevesinde tasinmazlarin özellestirilmesi sonucu elde edilecek gelirler, özellestirme giderleri düsüldükten sonra Hazineye aktarilir. Bu tasinmazlarin satisindan elde edilen gelirleri, bir yandan genel bütçenin (B) isaretli cetveline gelir, diger yandan ihtiyaç duyulan yerlerde okul yapimi ve onarimi amaciyla kullanilmak üzere Milli Egitim Bakanligi bütçesine ödenek kaydetmeye Maliye Bakani yetkilidir. Sermaye ödenekleri yili yatirim programiyla iliskilendirilir.”
Hazirliklar bitti sira Vali’de
Okullarin satisi için kanuni dayanaklarin hazirlanmasinin ardindan Istanbul Valisi Muammer Güler devreye giriyor. 8 Temmuz 2009 tarihinde Istanbul’da satilmasi planlanan okullar ile ilgili bir açiklama yaparak okullarin satisindan elde edilecek gelirlerin bakanligin hizmetlerine aktarilmasinin yararli olacagini belirten Güler, satisi yapilacak okullarin listesinin hazirlandigini; “ranti yüksek, artik ticari alan olarak degerlendirilebilecek, büyük katma deger yaratabilecek" okullarin oldugunu, listede kamuoyunda bilinen okullarin bulundugunu ifade ediyor.
Satislara ‘ranti çok yüksek okullardan baslanabilecegini’ dile getiren Güler, satisi yapilacak okullarin mekaninin, turizm veya is merkezi olarak degerlendirilebilecegini de aktariyor. Bununla ilgili imar planlarinin önceden yapilacagini, çünkü bu okullarin el degistirmesinden sonraki degisikliklerin farkli rantlar yaratabilecegini anlatan Güler, okullarin açik arttirmayla satilacagini belirterek, "Okullarin satisindan elde edilecek gelir yeni okullarin yapilmasi ve arsalarin kamulastirilmasinda kullanilacak" diyor.
Istanbul’da 22 okul listede
Istanbul’da böyle bir yagmada ilk siraya yazilan 22 adet okul bulunuyor. Bu okullarin büyük bir çogunlugu kentin merkezi noktalarinda yer aliyor. Tüm bu adimlar atilmaya çalisilirken ilgili okullarda okuyan ögrencilere ne olacagindan kesinlikle bahsedilmemesi, olasi tepkilerin önlenmesi açisindan dikkat çekiyor.
solhaber
Bu haber 715 defa okunmuştur.