Türkiye'de Her Yil Giresun Nüfusu Kadar Çocuk Okulunu Birakiyor
Türkiye'de her yil Giresun nüfusu kadar çocugun okulu biraktigi yada biraktirilmak zorunda kaldigi belirtildi.
Kiz çocuklarinin okumasi yönünde bir çok çalisma yapan Hayatboyu Egitim ve Kisisel Gelisim Dernegi (HEGEM) Baskani Yrd. Doç. Dr. Rahman Çakir, 2012 yilinda müracaat ettikleri ve 2015 yilinda basladiklari 'Giresun Kizlarini Kazaniyor' projenin ayrintilarini paylasti.
Kiz çocuklarinin okumasi için yaptigimiz programlarla Giresun'da bir ilki basarmaya gayret ettiklerini belirten Çakir, "Türkiye'de 774 proje müracaati yapildi. Bunlardan 46 tanesi sözlesme hakki elde etti. Bu 46 projeden ise 4 tanesi Giresun'dan sözlesme hakkini elde etti. Biz projemizde kiz ve erkek çocuklari ele alarak arastirmalar yaptik. Bu baglamda Türkiye'de yilda Giresun'un nüfusu kadar kiz çocugumuzun, erkek çocugumuzun liseyi okurken okulu birakiyor. Yani 400 bin çocugun liseyi biraktigi ortaya çikti. Bunlardan çogunlugu ise kiz çocuklarinda. Tabi devletimizde 'Kiz çocuklarinin okulu terk etmesini yada birakmasini nasil önleriz?' diye. Buna karsi önlem almak istiyor. Biz 2012'de bir proje yazmistik ve bu projemiz 2015 yilinda isleme baslamis oldu. Proje kapsaminda en azindan bulundugumuz ilde nasil bir çalisma yapariz demistik sonucunda ise 'Giresun kizlarini kazaniyor' projesi ortaya çikmisti" ifadelerini kullandi.
"2015 yilinda basladigimiz proje kapsaminda Türkiye'de ilklerden birini yaparak 'akademik takviye' kurslari verdik" diyen Çakir, "Akademik takviye kurslari ile üniversitede ögretim görevliligi yapan hocalarimiz geldiler liselerde ders verdiler. 'Çocuklar okullarinda kalsin, ayrilmasin' diye. Yine bir baska projemiz ise bu baglamda 'yasam koçlugu' bu uygulamaTürkiye'de çok yeni degil fakat bu konuda da biz bir seyleri ilk defa yaptik. Üniversite'de okuyan ögrencilerimiz koçluk egitimine aldik ve bunlar koçluk sertifikasi aldilar. Bu baglamda ise rehber ögretmenlerimiz esliginde her bir koça 10 tane kizimiz verilerek birebir onlara yasam koçlugu yaptilar. Buda kizlarimizin okullarina devam etmeleri, birakmamalari gibi farkli konularda destek oldular" seklinde konustu.
Kizlarin okumasina dikkat çekmek için son olarak bir kamu spotu hazirladiklarini belirten Çakir, "Giresun'da ilk defa biz RTÜK kuralarina göre kisa filmi yaptik ve geçenlerde Ankara'ya giderek RTÜK ile görüstüm. Çok sag olsunlar olumlu karsiladilar. Kendi aralarinda degerlendirip RTÜK'ün havuzuna atilacak oradan da ulusal bir televizyon alip yayinlayacak" ifadelerini kullandi.

Haberler.com
Bu haber 1209 defa okunmuştur.