Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dünya Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz
05 Ekim 2016, 23:17

Dünya Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz

Öğretmenlerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz

Giresun Egitim Sen Sube Yürütme Kurulu,5 Ekim Dünya Ögretmenler Günü üzerine bir açiklama yapti;

5 EKIM DÜNYA ÖGRETMENLER GÜNÜ’NÜ HUKUKSUZ IHRAÇLAR VE AÇIGA ALMALARLA KARSILIYORUZ!

5 Ekim, Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO ve ILO tarafindan 1994 yilinda Dünya Ögretmenler Günü olarak ilan edilmistir. 1994’ten bu yana her yil 5 Ekim tarihi yüzden fazla ülkede “Dünya Ögretmenler Günü” olarak kutlaniyor. Egitim Sen, yillardir 5 Ekim Dünya Ögretmenler Günü’nü üyesi oldugu Egitim Enternasyonali’ne üye ülkelerle es zamanli olarak kutlamaktadir.

Dünya Ögretmenler Günü’nün geçmisi, uluslararasi ögretmen örgütlerinin katkilariyla 5 Ekim 1966 tarihinde ILO ve UNESCO tarafindan “Ögretmenlerin Statüsüne Iliskin Tavsiye Karari”nin alinmasinda yatmaktadir. Tüm dünya ögretmenleri için önemli olan tarihi kararla ögretmenlerin toplumsal statüsüne yönelik önemli bir adim olmustur. Ögretmenlerin sadece okul içinde degil, toplum içinde de yerine getirdikleri görevin tasidigi önemi, uluslararasi düzeyde belgeleyen, ögretmenlerin tüm sorunlarini ele alan ve durumlarini tüm ayrintilari ile düzenleyen kararin yildönümü olmasi nedeniyle 5 Ekim tarihinin ögretmenlik meslegi açisindan evrensel bir önemi vardir.

Ögretmenlerin Sorunlari Çözülmüyor

“Ögretmenlerin Statüsü Tavsiye Karari”, ögretmenlerin konumlarini güçlendirmeyi, haklarini gelistirmeyi ve korumayi amaçlarken, ayni zamanda uluslararasi düzeyde yapilmis bir toplu sözlesme niteligi tasimaktadir. 145 paragraftan olusan belge, ögretmenlik mesleginde ise alinma, ise alinmada seçme ve formasyon, meslege hazirlik, degisik düzeydeki ögretmenlerin mesleki sorunlari, is güvencesi, ögretmenin hak ve sorumluluklari, disiplin isleri ve mesleksel bagimsizlik gibi konulari kapsamaktadir. Ayrica ücret, çalisma süreleri ve kosullari, özel izinler, arastirma izinleri, tatil, egitim-ögretim yardimci personelleri, sinif mevcutlari, ögretmen degisimi, uzak bölgelerde ve kirsal kesimde çalisan ögretmenler ile ilgili özel düzenlemeler, aile yükümlülükleri olan ögretmenlerle ilgili düzenlemeler, saglik, sosyal güvenlik ve emeklilik gibi konular da bu belge kapsamindadir. 

“Tavsiye Karari”, Türkiye tarafindan da kabul edilen ve altina imza atilan bir belge olmasina karsin, Türkiye’nin yillardir yukarida belirtilen konulardaki yükümlülüklerini yerine getirdigini söylemek mümkün olmadigi gibi, bugüne kadar geçen zaman dilimi içinde ögretmenlerin ve diger egitim ve bilim emekçilerinin sorunlari çözülmek bir yana daha da artmistir. Türkiye’nin ögretmenleri 5 Ekim’i kamuda yanan ihraçlar ve açiga almalarin gölgesinde ciddi anlamda issizlik tehdidiyle ve sözlesmeli/güvencesiz istihdam uygulamalari ile karsilamaktadir.

Ögretmenlerimiz 5 Ekim’i Hukuksuz Ihraçlar ve Açiga Almalarla Karsiliyor

Yillardir ülkenin dört bir yaninda fedakarca görev yapan ögretmenlerin önemli bir bölümü Dünya Ögretmenler Günü’nü darbe girisimi sonrasi yasanan ihraçlar, açiga almalar, gözalti, tutuklama, sorusturma ve sürgün gibi anti demokratik uygulamalar ile karsilamaktadir. Türkiye’de on binlerce ögretmen sadece sendikali oldugu, sendikalarinin aldigi eylem kararlarina katilarak demokratik haklarini kullandigi için cezalandirilmak ve sindirilmek istenmektedir. Sendikal faaliyetleri yasa disi bir sekilde suç kapsamina almaya çalisan MEB’in zorlamasi ile 20 bine yakin Egitim Sen üyesi cezai yaptirimlar üzerinden yildirilmaya çalisilmaktadir.

12 Eylül darbesi sonrasindaki süreç dahil, geçmiste yasanmis darbe dönemlerinde bu kadar yogun ve kapsamli ögretmen kiyimi yasanmamistir. 12 Eylül darbecileri 3700 ögretmeni ihraç ederken,15 Temmuz darbe girisimi sonrasi ihraç edilen ögretmen sayiyi 28 bin 163’tür. 15 Temmuz darbe girisiminin basarili olmasi halinde yasanacak ne varsa, geçtigimiz 2,5 ay içinde bire bir yasanmakta, kamuda ve egitimde yasanan ihraçlar ve açiga alma uygulamalari ile 1 milyonu askin ögrencinin egitim hakki Hükümet-MEB isbirligi ile fiilen engellenmektedir.

Sözlesmeli/Güvencesiz Istihdam ve Mülakat Uygulamasindan Vazgeçilmelidir

Yillardir genelde kamu istihdaminda, özelde ise egitimde güvencesiz, esnek ve performansa dayali istihdam politikalarini hayata geçirmek isteyen hükümet, 15 Temmuz darbe girisimi sonrasinda ilan edilen OHAL kapsaminda çikardigi 668 sayili KHK ile mülakat uygulamasi üzerinden “sözlesmeli ögretmenlik” uygulamasini baslatmistir. Yapilan mülakat sinavlarinda sorulan sorular tam bir kara mizah örnegi olarak karsimiza çikmistir. Mülakata alinanlar ögretmenlik meslegi ile uzaktan ve yakindan ilgisi olmayan sorulara muhatap olmustur. Sorulan sorular arasinda “Reis denilince akliniza kim geliyor?”, “Oruç tutuyor musunuz?”, “Yilbasi kutlamasi yapiyor musunuz?, “Gezi’ye katildiniz mi?” vb gibi ögretmenlik meslegi ile hiç ilgisi olmayan, tamamen siyasi içerikli sorular bulunmasi, iktidarin mülakat uygulamasini daha önce yaptigi gibi “siyasi torpil” olarak islettigini göstermektedir. 

Yapilan mülakat sinavlarinin ögretmen yeterliliklerini ölçmekten çok siyasal beklentileri karsilama amacina hizmet ettigini yasayarak bir defa daha görmüs olduk. Bu nedenle torpile ve önceden hazirlanmis listelere dayandirilma endisesi yaratan mülakat sinavlari iptal edilmeli ögretmenler KPSS puan üstünlügü siralamasina göre kadrolu olarak atanmalidir.

Sonuç;

5 Ekim Dünya Ögretmenler Günü’nü hukuksuz ihraçlar ve açiga almalar nedeniyle okullarindan ve ögrencilerinden fiilen koparilan on binlerce egitim emekçisi büyük bir burukluk, endise ve gelecek kaygisi içinde karsilamaktadir. Bir taraftan ihraçlar ve açiga almalarin yarattigi magduriyetler artarken, sözlesmeli ögretmen atamalarinda yapilan mülakat sinavlarinda sorulan siyasi içerikli sorular üzerinden yapilan adaletsiz degerlendirmeler, darbe sorusturmalarinda yandaslar kollanip korunurken, yandas olmayanlarin ötekilestirilip dislandigi tehlikeli bir süreç yasaniyor.

Ömürleri darbelere karsi mücadele ile geçmis, her darbenin ardindan en agir bedelleri ödeyen egitim ve bilim emekçileri yeniden büyük bedeller ödemeye mahkum edilmek isteniyor. Yanlis egitim politikalarina karsi muhalefet eden egitim emekçilerine, darbecilerin basarili olmasi halinde yapilacaklarin bizzat sivil iktidar eliyle hayata geçirilmesini onaylamamiz mümkün degildir.

Emek, demokrasi, hak, özgürlük ve baris talebini örgütlü mücadelesinin olmazsa olmazi olarak gören Egitim Sen’li egitim emekçileri, darbe girisimine karsi dik duruslarini her dönem ortaya koymustur. Örgütlü mücadelesi boyunca laik, bilimsel ve anadilinde egitimi savunan, her firsatta demokrasiye, temek hak ve özgürlüklere sahip çikan egitim ve bilim emekçilerinin darbeci zihniyetle hareket edenlerin hedefi olmasi kabul edilemez.

Bastan sona hukuksuz, somut hiç bir belgeye ve yargi kararina dayanmayan, manipülasyon, iftira ve yalan haberlere dayanarak örgütlü mücadelemize saldiranlar, darbe girisimini gerçeklestirenlere karsi yürütülen mücadeleyi sulandirmaya son vermeli, hukuksuz bir sekilde ihraç edilen ya da açiga alinan herkes görevine iade edilmelidir.

5 Ekim Dünya Ögretmenler Günü, bizler için sadece “kutlanan” bir gün degil, tüm egitim ve bilim emekçilerinin uluslararasi alanda birlik, dayanisma ve örgütlü mücadelenin simgesi olan evrensel bir gündür. Içinde bulundugumuz bütün olumsuz kosullara, sendikal faaliyetlerimizi baski alintina alma girisimlerine, darbeci zihniyetin egitime yönelik dayatmaci politikalarina karsi örgütlü mücadelemizi sürdürecegimiz bilinmelidir.

Giresun Egitim Sen Sube Yürütme Kurulu olarak, dayatilan her türlü haksiz ve hukuksuz uygulamanin egitim ve bilim emekçilerinin birlesik, örgütlü mücadelesiyle kirilabilecegine inaniyor, yasadigimiz tüm olumsuzluklara ragmen ögretmenlerimizin, egitim ve bilim emekçilerinin 5 Ekim Dünya Ögretmenler Günü’nü kutluyoruz.

 

Giresun Egitim Sen

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 2158 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Eğitim

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi Sol Parti Giresun İl Yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile eğitimde eşit, parasız ve laiklik sözü verdi.

Sınav Merkezli Eğitime Son

Sınav Merkezli Eğitime Son Eğitimin niteliğini olumsuz etkileyen SINAV SİSTEMİNİN öncelikle sorgulanması gerekir.

Okullar ne zaman açılacak?

Okullar ne zaman açılacak? okulların başlama tarihini kesin olarak bildirdi

17 Nisan Okulların Tatil

17 Nisan Okulların Tatil Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yaptığı açıklamayla son buldu

Diploması sahte çıktı

Diploması sahte çıktı R.G.S.'nin, 19 yıl sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss