Ders Kitaplarindan Cumhuriyet Siliniyor
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Baskanligi’nin 2016-2017 ders yilindan baslamak 9, 10, 11 ve 12. siniflarda okutmayi düsündügü “Tarih Dersi taslak programlarinda” Atatürk’ten, Kurtulus Savasi’ndan, Cumhuriyet Devrimi’nden bahsedilmedigi gibi, Osmanli Devletini de Türkiye Cumhuriyeti’ne göre öne çikartilmaktadir. Egitim Bir Sen’in ifade ettigi biçimde ögretim programi Laik Cumhuriyet’ten ve Atatürk devrimlerinden arindirmak isteyen bir anlayis programa yerlestirilmistir. Kurtulus Savasi ve devrim ifadelerine yer verilmemistir. Amaçlananin laik Cumhuriyet’i hedefledigi ele aldigimiz bazi maddelerle görülebilir:
Atatürk Ilke ve Devrimleri belirtilmeyerek “Hiristiyan Bati dünyasinin zorlamalari sonucu batili islahatlar” seklindeki ifadelerle devrimlerin halka ragmen yapildigi ima edilmektedir.
“Yeni Osmanli ordusunun ve Cumhuriyet döneminde TSK’nin içine girdigi baslica muhaberebeler (1774-1878 arasi Rus harpleri, Osmanli-M. Ali Pasa çatismalari, 1897 Osmanli-Yunan Harbi, Trablusgarp Harbi, Balkan Savasi, Birinci Dünya Savasi, Kore Harbi, Kibris Harekati) çatisan taraflar ve Osmanli ordusunun askerî kuvveti açilarindan kisaca açiklanir” ifadeleriyle siralanan savaslar içinde Kurtulus Savasi göz ardi edilmistir. Dahasi “Yeni Osmanli ordusu” adlandirmasiyla iktidarin “Osmanlicilik” siyaseti ve yeni anayasa vurgusuna dikkat çekilmektedir.
11. ve 12. Siniflarda “Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarihi” dersinin zorunlu olmasi gerekçe gösterilerek, bu derste islenen konulara 10. siniflarda yer verilmemis ve müfredattan çikartilmistir. “1974 yilina kadar gelen bir Türkiye Tarihi kapsami olusturulmaya çalisilmistir. 11. sinifta bütün ögrencilere zorunlu olan ayri bir Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarihi dersinin mevcudiyeti dikkate alinarak, söz konusu derste islenen konulara 10. Sinif ögretim planinda yer verilmemistir” denilmektedir. Anlasilan bu dersin seçmeli olmasi gerektigi düsünülmektedir.
“Türk, Türkiye ve Dünya Tarihi”, “Türkiye Tarihi” ifadeleri kullanilarak biçimde Osmanli Tarihi ile birlestirilmeye çalisilmistir. Türkiye tarihi ifadesinin dogrusu, “Türkiye Cumhuriyeti Tarihi”dir. 10. sinif tarih dersi ögretim programinin 4. ünitesi “Devrimler Çagi ve Yenilesme: Küresellesen Dünyada Türkiye (1774-1974)” adi altinda verilmektedir. Osmanli ve Cumhuriyet arasinda bir süreklilik vurgusunun oldugudur. Oysa, Osmanli devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasinda süreklilik yoktur; tam tersine zit ideolojilerin ayrilisi, kopusu söz konusudur.
Osmanli dönemindeki tekke ve medreseler “birey ve toplumun talim ve terbiyesinde üstlendigi roller açiklanir. Osmanli Adabi muaseret kurallarini sözlü olarak inceler” seklinde övülürken, Harbiye, Tibbiye, Mülkiye ve mühendishaneler “Osmanli’nin Avrupa devletleriyle girdigi askeri ve ekonomik rekabetin sonucu” olarak ortaya çiktigi belirtilir. Oysaki tekke ve zaviyeler emperyalizmle isbirligi içindeki padisahla beraber olarak halkin din duygularini sömürmüslerdir. Bu gerçek atlanmistir. 1933 Üniversite reformu “Cumhuriyet devri Türkiye’sinde bilim paradigmasinin resmen degistirilmesi” olarak nitelenerek medreselerin yerine üniversitelerin kurulmasinin hazimsizligi yansitilmistir.
Bilim yerine Arapça ilim, irfan, hakikat kelimeleri kullanarak ders dini bir nitelige büründürülmeye ve bir takim sahsiyetlerin “ululugu” ima edilmeye çalisilmistir. Örnegin su yazilmistir: “Kendini bilen insan” baslikli bölümde, “Osmanli irfan geleneginde amacin, insanin zâtini tanimasi üzerinden mutlak hakikate varmak” ifadesi geçmektedir.
Taslakta tarih dersleri “faydasiz”, “sikici” olarak söyle degerlendirilmistir:
“Cumhuriyet dönemi genis bir muhtevayi bilgi düzeyinde aktarma esasina dayanan ve siyasi tarih merkezli kronolojik olaylar silsilesi olarak kurgulanmis tarih ögretim programlari ülkemizde klasik, ögretmen merkezli tarih ögretimine zemin hazirlamistir. Bunun neticesinde bazi ögrenciler tarih derslerini faydasiz, sikici ve pratik hayata yönelik katkisi olmayan dersler olarak görmüslerdir”
Haber : M. Solak
Bu haber 1126 defa okunmuştur.