ÜNIVERSITE SINAVI YENIDEN DEGISIYOR.
ÖSS sistemi yeniden degisiyor.
Bu kez sistem bastan asagiya yenilenecek.
Peki sorular nasil olacak?
Ögrenci Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM), üniversiteye giris sinavini yeniden degistirecek. Birkaç yil sonra yapilmasi düsünülen degisiklikle adaylara açik uçlu sorular da sorulacak. Ögrenciler altinda 5 tane seçenek yer alan sorularin disinda kendi yorumlarini ifade eden sorulari da cevaplama imkâni bulacak.
ÖSYM Baskani Prof. Dr. Ünal Yarimagan, ABD ve Avrupa ülkelerinde uygulanan açik uçlu soru sorabilmeleri için 2 milyon civarinda olan ögrenci sayisinin 500 bine indirilmesi gerektigini ifade etti.
Yüksekögretimle ilgili dünyada ciddi degisiklikler oldugunu, Türkiye'nin ise bunun disinda kalmasinin söz konusu olmadigini ifade eden ÖSYM Baskani, sinav sistemi üzerinde yapilan degisiklikleri elestirenlere, "1974'teki sistemi aynen devam ettirmemiz söz konusu degildi. Sistemi çok degistirdigimiz konusunda elestiriliyoruz. Ne ayni kaldi ki, sinavlar ayni kalsin! 1974 yilindan beri yedigimizden, içtigimizden, giyindigimizden tutun, televizyonlarimizi, otomobillerimizi, egitim sistemimizi, okullardaki ders kitaplarini düsünün, egitimin amaçlarini düsünün. Her sey degistigi için dogal olarak sinav sistemi de degisti." diye konustu.
"28 SUBAT ÖGRENCILERI BILGI AÇISINDAN YETERSIZLESTIRDI"
Yüksekögretim sinav sisteminde 28 Subat dönemini içine alan 1998 yilinda ciddi bir degisiklik yapildigin hatirlatan Yarimagan, "O degisikligin amaci lise müfredatina dayali soru sormama biçimindeydi. Sadece, 'ortak müfredata dayali sorular soralim, böylece bilgi eksigini gidermek için daha çok yetenege dayali olsun sinav, bilgi eksigini gidermek için adaylar dershanelere gitmeye ihtiyaç duymasinlar' noktasindan hareket edildi. O dönemki yanlisligi düzeltmek için sinav sisteminin 2006'da yeniden degistirildigini animsatan Yarimagan, "Müfredata dayali bir sinav yapmaya basladik. Seçmelilere degil, zorunlu alan derslerine yer verdik. Açikçasi biz o günden bugünleri planladik. Yani 2006 yilinda tüm degisikligi bir anda yapmak yerine birkaç asamali yapmayi düsündük. 2006 yilinda sadece içerigi degistirdik. Tek asamali sinavi degistirmedik. Ikinci asamasini bu yil gerçeklestiriyoruz. Sinavlari yayiyoruz. Bu sefer içerigi degistirmeden uygulamayi degistirip, sinavlari yayiyoruz." dedi.
"BIRKAÇ YIL SONRA YENI BIR DEGISIKLIK PLANLANIYOR"
Sinavlarin bu yil iki asamali hale getirilmesi disinda bir üçüncü degisiklik daha yapmayi düsündüklerini anlatan ÖSYM Baskani Ünal Yarimagan, "Bir de üçüncü asama var. Üçüncü asamada, tabi kesin konusmak pek mümkün degil ama 3-5 yil sonra gerçeklestirilebilecegini saniyorum, o da çoktan seçmeli sorularin yaninda açik uçlu sorularin da sorulmasi biçiminde. Açik uçlu sorularin sorulabilecegi bir alt yapi olusturmayi amaçladik." açiklamasinda bulundu.
Dünya üzerinde tüm ölçme degerlendirme sistemlerini çoktan seçmeli testlerle yapan tek ülkenin Türkiye kaldigini, gelismis ülkelerin bunun yaninda açik uçlu sorularla da ölçme degerlendirme yaptiklarini dile getiren Yarimagan, "Çünkü her seyi çoktan seçmeli sorularla ölçerseniz ögrencilerin belirli yetenekleri gelismiyor. Ögrenciler belirli yeteneklerini gelistirmek için gayret sarf etmiyor. Bunu gören ABD ve Avrupa ülkeleri çok sayida adayin girdigi sinavlarda bile açik uçlu sorulara yer vermeye basladi. Biz tam tersini yapiyoruz. Sinav sayisini artiriyoruz. Milli Egitim Bakanligi (MEB) sinavlari yaydi. Biz sinav sayisini artirdik ama yaymiyoruz. Ikisinin arasinda bir fark var. MEB sinavlari 3 yila yaydi. Üç yil üst üste sinav yapiyor. Biz ayni yil içinde sinav yapiyoruz. En azindan ögrencinin sinav stresine üç yil süreyle girmesini önleyerek, birbirini izleyen sinavlarla iki ay içinde bitirmeye çalisiyoruz." seklinde konustu.
Çoktan seçmeli sinavin sakincalari nedeniyle açik uçlu sorularin da sorulabilecegi bir alt yapi olusturmaya çalistiklari bilgisini veren ÖSYM Baskani sözlerini söyle sürdürdü: "Alt yapiyi olusturmak için de aday sayisinin azaltilmasi lazim. 2 milyon kisiye açik uçlu soru sormak çok zor ama biz kabaca 500 bin rakamini amaç aldik. 500 binin altina inince yapabiliriz dedik. Çünkü yapan ülkeler var. Ingiltere gibi. Açik uçlu soru dedigimizde su anda sizlerin sinavlarinizda sordugunuz gibi tamamen serbest formatta degil. Yine kisa sorular olacak. Neredeyse bugün sordugumuz sorulara yakin uzunlukta veya onlardan biraz daha uzun. Aradaki tek fark, sorunun altinda 5 tane seçenek yok. Adaydan bir yorum yapmasini, bir islem yapmasini, bir sonuç bulmasini istiyorsunuz. Talimatlari da hazirlayip degerlendirme yapacak ögretmenlere verince bu degerlendirme objektif biçimde yapilabiliyor. Bütün dünyada yapildigini gördük, bizim de yapabilecegimiz kanaatine vardik."
Ünal Yarimagan, açik uçlu sorularin bu sene iki asamali hale getirilen sinavlarin birinci degil ikincisinde sorulacagini da sözlerine ekledi.
Bu haber 622 defa okunmuştur.