Baskan Yarimagan her seyi anlatti..ÖSYM Baskani Prof. Dr. Ünal Yarimagan, sinavlarda hangi testlerin olacagini ve kaç soru sorulacagini, puanlamanin nasil yapilacagini açikladi.
Bu yil iki basamakli yapilacak sinav hakkinda bilgi veren ÖSYM Baskani Prof. Dr. Ünal Yarimagan, sinavlarda hangi testlerin olacagini ve kaç soru sorulacagini, puanlamanin nasil yapilacagini açikladi.
Sinavin bu yil iki basamakli yapilacagini hatirlatan Yarimagan, neden sistem degisikligi yapildigini su sözlerle anlatti:
"Tek basamakli sinava geçisin ana nedeni, ögrencilere ortak müfredata dayali testler vermekti. 1999`dan itibaren uygulandi. Fakat bu sistemin sakincalari görüldü. Özellikle lisenin 9. sinifindaki derslere ögrenciler pek ilgi göstermedi. Ögrenciler üniversiteye bilgi açisindan da yetersiz gelmeye basladi. O yüzden tekrar bir degisiklik yaptik. Degisiklik yaparken oldugu gibi geriye dönmek yerine, kademeli bir iyilestirme yapmaya çalistik. 2006 yilinda önce içerigi degistirdik, 2010`da da uygulamayi degistiriyoruz."
ILK SINAV YÜKSEK ÖGRETIME GEÇIS SINAVI
Sorularin önceki yillardan farkli olmayacagini belirten Ünal Yarimagan, söyle konustu:
"Sorularimizin nasil olacagi son 4 yildaki sinavlarda var. Birinci sinavimiz 14 Nisan`da yapilacak Yüksek Ögretime Geçis Sinavi. Bu sinavda 4 testimiz olacak. Herbirinde 40`ar olmak üzere, toplam 160 soru soracagiz. 160 dakika da süre verecegiz. Okul türü ve alani ne olursa olsun tüm adaylarin okudugu derslerle ilgili sorular olacak. Yani 9. sinif ve öncesinde okutulan dersler ile 9. siniftan sonra okutulan T.C. Inkilap Tarihi ve Felsefe dersiyle ilgili olacak."
HERKES HER SINAVA GIRMEYECEK
Yarimagan, "Son yillarda bütün sorulari adaylara verip ‘Herkes kendi istedigi sorulari seçsin, cevaplasin` diyorduk. Ölçme ve degerlendirme açisindan bazi sakincalar getiriyor. Bir kere az soru sorabiliyorsunuz. Ikincisi adaylarin harcadiklari süreler birbirinden farkli oluyordu. Elde edilen puanlari karsilastirmakta sikinti çekiliyordu. Ölçme ve degerlendirmeyi daha farkli yapabilmek, daha fazla soru sorabilmek için bu sekilde yaptik. Herkes cevaplayacagi testin sinavina girecek. Matematik testine sadece isteyenler girecek. Kimse ‘Su teste, su sinava gir` zorlamasiyla karsilasmayacak" diye konustu.
HANGI TESTTE KAÇ SORU VAR?
Bu yil sinav yapilacagini söyleyen Ünal Yarimagan, söyle konustu: "Sinavlardan biri Matematik Sinavi olacak. Bu sinavda 50 adet matematik, 30 adet de geometri sorusu sorulacak. Adaylara 135 dakika süre verilecek.
Edebiyat-Cografya Sinavi olacak. Bu sinavda iki testimiz olacak; Türk Dili ve Edebiyati ile Cografya 1 testi. 56 tane edebiyat, 24 tane de cografya sorusu yer alacak.
Bir baska sinavimiz da Fen Bilimleri Sinavi. Bu sinavda fizik, kimya ve biyoloji testi olacak. Her birinden 30`ar soru olacak. Adaylara 135 dakika süre verecegiz.
Bir diger sinavimiz ise Sosyal Bilimler Sinavi. Tarihten 44, cografyadan 16, felsefe grubundan (Psikoloji, sosyoloji ve mantik) olan derslerin her birinden 10`ar soru olmak üzere 30 soru soracagiz."
Çok sinavin adaylarin stresini artiracagi yönündeki yorumlara katilmadigini söyleyen Yarimagan, "Tek sinav daha çok stres yaratir. Adaylarin 2. ve 3. sinava daha rahat girecegini düsünüyorum. Adaylarin büyük bir kismi üç sinava girecek. YLS`nin daha stressiz geçecegini düsünüyorum."
PUANLAMA
Puanlamaya ilgili bilgi de veren Yarimagan, "Biz puan türlerini de artirdik. Toplamda 7 puan türü vardi, simdi sanirim 13 oldu. Bu geçis yilinin bir özelligi var. Geçis yilinda ögrenciler tercih yaparken sikinti çekebilir. Ögrencilere yardimci olmak için 2009 yilini bu yilin kurallariyla yeniden degerlendirecegiz. Adaylara bu yilin puanlariyla her yüksek ögretim programina son giren adayin puani, basari puani nedir bunu açiklayacagiz. Bu bilgilerle adaylar rahatça tercihlerini yapacaklar" dedi.
Bu haber 645 defa okunmuştur.