Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÜNİVERSİTELERDE YATAY GEÇİŞ MÜJDESİ
04 Mart 2010, 01:20

ÜNİVERSİTELERDE YATAY GEÇİŞ MÜJDESİ

YÖK, üniversitelerde örgün öğretim programlarından ikinci öğretim ile ön lisans ve lisans programları arasında yatay geçişlerde esneklik sağlayan yönetmelik taslağı hazırladı.

Taslaga göre, üniversitelerde birinci ögretimden ikinci ögretime, ögretim ücreti farkini ödemek kaydiyla yatay geçis yapilabilecek.

YÖK tarafindan hazirlanan yönetmelik taslagi, üniversitelerdeki önlisans ve lisans düzeyindeki diploma programlari arasindaki her türlü yatay geçislere iliskin hükümleri düzenliyor.   

Buna göre, farkli yüksekögretim kurumlarinin programlari veya ayni yüksekögretim kurumu içindeki programlar arasinda, önceden ilan edilen sayi ve geçis sartlari çerçevesinde geçis yapilabilecek. ÖSYM tarafindan yapilan yerlestirmelerde kontenjan sinirlamasi bulunmayan diploma programlarina geçislerde de kontenjan sinirlamasi uygulanmayacak.

Üniversiteler arasindaki yatay geçislerde, önlisans programlarinin ilk yariyilina, lisans programlarinin ilk iki yariyili ile önlisans programlarinin son yariyili ile lisans programlarinin son sinifina yatay geçis yapilamayacak.

Yüksekögretim kurumlarinda birinci ögretimden, diger birinci ögretim ile ikinci ögretim programlarina yatay geçis yapilabilecek. Ancak, ikinci ögretim programina geçis yapan ögrencilerin ikinci ögretim ücretini ödemesi gerekecek.

Ikinci ögretimden ise sadece diger ikinci ögretim programlarina yatay geçis yapilabilecek. Ancak, ikinci ögretim programlarindan bulundugu sinifin ilk yüzde 10'una girerek bir üst sinifa geçen ögrenciler, birinci ögretim programlarina yatay geçis yapma hakki elde edebilecek.

Açik veya uzaktan ögretimden, sadece diger açik veya uzaktan ögretim diploma programlarina yatay geçis yapilabilecek. Birinci veya ikinci ögretim programlarindan açik veya uzaktan egitim veren programlara yatay geçis olabilecek.

Kayit dondurmus olan ögrenciler de yatay geçis basvurusunda bulunabilecek.

Programlar arasinda geçis basvurulari, sadece ilan edilen süre içerisinde yapilacak. Basvurular ile ilgili ön degerlendirme ilgili kurullar tarafindan olusturulan komisyonlarca yapilacak. Basvurular, adaylarin genel not ortalamasina göre siralanarak degerlendirilecek. O programa ayrilan kontenjana göre geçis saglanacak.

Degerlendirme sonuçlari, üniversitenin internet sitesinde duyurulacak.


KURUM IÇI YATAY GEÇIS IMKANI

Yönetmelik taslagi, kurum içi programlar arasinda da yatay geçis yapma imkani sagliyor. Buna göre, bir üniversiteye bagli fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki programlara yatay geçis yapilabilecek.

Fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokuluna kabul edilen ögrencilerin ön lisans veya lisans derecesi verilen bir programa geçmeden önce ayni üniversitede aldiklari derslerden olusan “ortak programdan” sonra, programa geçis uygulamasi olan kurumlarin kurum içi geçis kontenjani belirlenmesinde bu programlar için senato tarafindan belirlenmis olan kontenjanlar esas alinacak.

Üniversite bünyesindeki ayni düzeyde, fakat farkli merkezi yerlestirme puani ile ögrenci kabul eden programlar arasinda yatay geçis basvurusu yapilabilmesi için, ögrencinin merkezi sinava girdigi yil itibariyla aldigi merkezi yerlestirme puaninin, geçmek istedigi diploma programina esdeger yurt içindeki diger programlarin en düsük taban puanindan az olmamasi sarti aranacak.

Yetenek sinavi ile ögrenci alan programlara kurum içi yatay geçislerde yetenek sinavinda da basarili olma sarti getirilecek.

ÖSYM yerlestirme puan türü ayni olan bir programa kurum içi yatay geçis basvurusunda bulunan ögrencinin merkezi yerlestirme puani, geçis yapmak istedigi diploma programinin yerlestirildigi yil itibariyle taban puanindan az olmasi halinde, ögrencinin girecegi siniftan veya yari yildan önceki ögretim süresinde girecegi sinifa veya yari yila geçis notu dahil sagladigi genel not ortalamasinin en az, 100 üzerinden 75 olmasi gerekecek.

Ancak ögrencinin yerlestirme puani, geçis yapmak istedigi programin, ögrencinin sinava girdigi yil itibariyle taban puanindan yüksek olmasi halinde ise o döneme kadar aldigi derslerden basarili olma sarti aranmayacak.

ÖSYM yerlestirme puan türü farkli bir diploma programina kurum içi yatay geçis yapilabilmesi için taban puan sartinin yani sira ögrencinin geçis yapmak istedigi dönem öncesi almasi öngörülen zorunlu ve seçmeli derslerin hepsinden geçer not almis olmasi ve girecegi sinifa veya yari yila geçis notu dahil sagladigi genel not ortalamasinin en az, 100 üzerinden 80 olmasi sarti aranacak.


KURUMLAR ARASI GEÇIS

Kurumlar arasi yatay geçis ise üniversitelerin esdeger programlari arasinda ve YÖK tarafindan yayinlanan kontenjanlar çerçevesinde yapilacak.

Bu tür geçiste bulunabilmek için, ögrencinin, kayitli oldugu programda bitirmis oldugu dönemlere ait ögretim programinda belirtilen tüm dersleri almis ve basarmis olmasi gerekecek. Girecegi siniftan önceki ögretim süresinde, girecegi sinifa veya yari yila geçis notu dahil sagladigi genel not ortalamasinin en az 100 üzerinden 70 olmasi sarti aranacak.

Lisans derecesi verilen programlarda, 4 yillik egitim verenlerde 2 ve 3. siniflar için; 5 yillik egitim verenlerde 2, 3 ve 4. siniflar için; 6 yillik egitim verenlerde 2, 3, 4 ve 5. siniflar için yatay geçis basvurusu alinacak.

Tamamen veya kismen yabanci dil egitimi yapan üniversitelere yatay geçis için ilgili üniversite tarafindan yapilacak yabanci dil yeterlilik sinavindan ya da uluslararasi geçerliligi olan yabanci dil sinavlarindan basarili olma sarti aranacak.

Türk Silahli Kuvvetleri ile Polis Akademisi ve bagli yüksekögretim kurumlarinda önlisans ve lisans düzeyinde ögretime devam eden ögrenciler bu hükümler çerçevesinde diger üniversitelere geçis yapabilecek. Bu ögrencilerden, Yüksekögretim Kurumlari Ögrenci Disiplin Yönetmeligi'nin 10. maddesinde yer alan fiiller nedeniyle, basarisizlik veya kendi istegi ile ilisigi kesilenler geçis için basvuramayacak. Baska bir gerekçe ile ilisigi kesilenler ise 3 yil içinde diger üniversitelere geçisi için basvuruda bulunabilecek.

ÖSYM tarafindan yapilan merkezi yerlestirme olmaksizin Türkiye'deki üniversitelere yerlestirilen yabanci uyruklu ögrencilerin yatay geçislerinde taban puan haricindeki diger sartlar aranacak.

Türkiye'de hizmet görmekte olan yabanci diplomatlarin çocuklarinin yüksekögretim kurumlarina basvurularinda kontenjan sarti aranmayacak.

Yurtdisindaki yüksekögretim kurumlarindan yurt içindekilere yatay geçis basvurusunda, gelinen üniversitenin denkliginin taninmasinin yani sira, ögrencinin genel not ortalamasinin da en az 100 üzerinden 70 olmasi gerekecek.

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 901 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Eğitim

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi Sol Parti Giresun İl Yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile eğitimde eşit, parasız ve laiklik sözü verdi.

Sınav Merkezli Eğitime Son

Sınav Merkezli Eğitime Son Eğitimin niteliğini olumsuz etkileyen SINAV SİSTEMİNİN öncelikle sorgulanması gerekir.

Okullar ne zaman açılacak?

Okullar ne zaman açılacak? okulların başlama tarihini kesin olarak bildirdi

17 Nisan Okulların Tatil

17 Nisan Okulların Tatil Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yaptığı açıklamayla son buldu

Diploması sahte çıktı

Diploması sahte çıktı R.G.S.'nin, 19 yıl sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss