Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Öğretmen çalışıyor ama kazanamıyor
24 Kasym 2010, 12:24

Öğretmen çalışıyor ama kazanamıyor

Öğretmenler Avrupalı meslektaşlarına göre 180 saat fazla çalışıp yarı yarıya ücret alıyor.

 

Ögretmen çalisiyor ama kazanamiyor

  

24 Kasim Ögretmenler Günü çesitli etkinliklerle kutlanirken ögretmenler, her geçen yil artan sorunlari nedeniyle bu yil da 24 Kasim'i buruk karsiliyor.

 

Ögretmenler Avrupali meslektaslarina göre 180 saat fazla çalisip yari yariya ücret aliyor. 400 bin ögretmen atama bekliyor. Çalisanlarin 67 bini sözlesmeli, 66 bini ise ücretli ögretmen.

 

Mahmut Licali

Cumhuriyet/Ankara Büro-Türkiye’deki ögretmenler Avrupa ülkelerindeki meslektaslarina göre ortalama 180 saat daha fazla çalismalarina karsin meslektaslarinin yaklasik yarisi kadar ücret alabiliyor. Türkiye’de atanmayi bekleyen ögretmenlerin sayisi 400 bine yaklasirken, görev yapan ögretmenlerin 67 bini sözlesmeli ve 66 bini ise hiçbir güvencesi olmayan ücretli ögretmen statüsünde çalisiyor.

24 Kasim Ögretmenler Günü çesitli etkinliklerle kutlanirken ögretmenler, her geçen yil artan sorunlari nedeniyle bu yil da 24 Kasim’i buruk karsiliyor. OECD’nin 2009-2010 egitim-ögretim yilina iliskin hazirladigi Bir Bakista Egitim Raporu, Türkiye’de görev yapan ögretmenler ile Avrupa’daki ögretmenler arasinda pek çok farkin bulundugunu ortaya koyuyor.

Rapora göre Türkiye’de ögretmenler ortalama 1832 saat çalisiyor. 11 Avrupa ülkesinin ortalamasi ise 1652 olarak hesaplanirken, buna göre Türkiye’deki ögretmenler, Avrupali meslektaslarina göre ortalama 180 saat daha fazla çalisiyor.

Rapora göre Avrupa ülkelerinde ögretmen basina düsen ögrenci sayisi, okul öncesinde 15, ilkögretimde 16 ve ortaögretimde 13 olarak belirlenirken, bu rakamlar Türkiye’de artiyor.

 

Maas uçurumu

Rapora göre Türkiye’de bir ögretmene ortalama okulöncesi egitimde 26, ilkögretimde 26 ve ortaögretimde ise 17 ögrenci düsüyor. OECD raporuna göre Türkiye, ögretmen basina düsen ögrenci sayisinda en fazla is yogunlugunun oldugu birinci ülke durumunda bulunuyor.

Türkiye’de ilkögretim bransinda yeni ise baslamis bir ögretmen yillik 14 bin 63 dolar brüt maas alirken bu alanda en kidemli ögretmenin alabilecegi maas yillik brüt 17 bin 515 dolar olarak belirleniyor. Rapordaki verilere göre Avrupa ülkeleri arasinda Macaristan’dan sonra en düsük maas Türkiye’deki ögretmenlere veriliyor.

Avrupa ülkelerinin ortalamasina göre ilkögretim alaninda yeni ise baslayan bir ögretmen yillik brüt 28 bin 687 dolar, kidemli bir ögretmen ise yillik brüt 47 bin 747 dolar gelir elde ediyor. Ortaögretim bransinda ise ise yeni baslayan bir ögretmen yillik brüt 32 bin 183 dolar, kidemli bir ögretmen de yillik 54 bin 540 TL ücret aliyor.

Avrupa ülkelerinin ortalamasiyla karsilastirildiginda ise yaklasik 11 bin 172 dolar ile 40 bin 477 dolar arasinda degisen yillik brüt ücret tutarinda bir fark olusuyor. Avrupa ortalamasina göre çalisan bir ögretmene verilen ücret, Türkiye’deki yaklasik 3 ögretmenin ücretine denk geliyor.

 

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 1164 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Eğitim

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi Sol Parti Giresun İl Yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile eğitimde eşit, parasız ve laiklik sözü verdi.

Sınav Merkezli Eğitime Son

Sınav Merkezli Eğitime Son Eğitimin niteliğini olumsuz etkileyen SINAV SİSTEMİNİN öncelikle sorgulanması gerekir.

Okullar ne zaman açılacak?

Okullar ne zaman açılacak? okulların başlama tarihini kesin olarak bildirdi

17 Nisan Okulların Tatil

17 Nisan Okulların Tatil Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yaptığı açıklamayla son buldu

Diploması sahte çıktı

Diploması sahte çıktı R.G.S.'nin, 19 yıl sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss