Nijeryali profesör Riemann Hipotezi’ni çözdü
156 yildir çözülemeyen problemi çözerek tarihe geçen Enoch, ayrica 1 milyon dolarlik (2 milyon 866 bin TL) ödülün de sahibi oldu.
Nijeryali Opeyemi Enoch adli matematik profesörü, ilk kez 1859 yilinda Bernhard Riemann tarafindan ortaya atilan ve bugüne kadar çözülemeyen Riemann Hipotezi’ni çözmeyi basardi.
Enoch, hipotezin çözümünü Avusturya’nin baskenti Viyana’daki Uluslararasi Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Konferansi’nda sundu. 156 yildir çözülemeyen problemi çözerek tarihe geçen Enoch, ayrica 1 milyon dolarlik (2 milyon 866 bin TL) ödülün de sahibi oldu.
Clay Matematik Enstitüsü tarafindan en zor problemlerden biri olarak kabul edilen problem,1994’te çözülen Fermat’in Son Teoremi’nden sonra tartisilan en ünlü problemdi.
Bernhard Riemann Kimdir?
Georg Friedrich Bernhard Riemann (17 Eylül 1826 - 20 Temmuz 1866), analiz ve diferansiyel geometri dalinda çok önemli katkilari olan Alman matematikçidir.
Söz konusu katkilar daha sonra izafiyet teorisinin gelistirilmesinde önemli rol oynamistir.
Bu matematikçinin ismi ayni zamanda zeta fonksiyonu, Riemann hipotezi, Riemann manifoldlari ve Riemann yüzeyleri ile de baglantilidir.
Riemann hipotezi
Riemann hipotezi (Riemann zeta hipotezi olarak da bilinmektedir), matematik alaninda ilk kez 1859 yilinda Bernhard Riemann tarafindan ifade edilmis fakat günümüze kadar çözülememis problemlerden biridir.
Bazi pozitif tamsayilarin kendilerinden küçük ve 1'den büyük tamsayilarin çarpimi (örn. 2, 3, 5, 7, ...) cinsinden yazilamamak gibi bir özelligi vardir. Bu tür sayilara Asal sayilar denir. Asal sayilar, hem matematik hem de uygulama alanlarinda çok önemli rol oynar. Asal sayilarin tüm dogal sayilar içinde dagilimi bariz bir örüntüyü takip etmemektedir ancak Alman matematikçi Riemann, asal sayilarin sikliginin;
s ≠ 1 olmak kosuluyla tüm s karmasik sayilari için
[\zeta(s) = 1 + 1/2^s + 1/3^s + 1/4^s + ... = \sum_{n=1}^\infin \frac{1}{n^s}]
biçiminde belirtilen ve Riemann Zeta Fonksiyonu olarak bilinen fonksiyonun davranisina çok bagli oldugunu gözlemledi. Riemann hipotezinin iddiasina göre
[\zeta(s) = 0]
denkleminin tüm çözümleri karmasik düzlemde bir dogru üzerinde yer almaktadir. Daha kesin bir söyleyisle, bu denklemin tüm karmasik sayi çözümlerinin gerçel kisimlarinin ½ oldugu tahmin edilmektedir. Bu iddia ilk 1.500.000.000 çözüm için sinanmistir. Bu iddianin her çözüm için dogru oldugunun ispatlanabilmesi halinde asal sayilarin dagilimi ile ilgili çok önemli bilgiler edinmek mümkün olacaktir.
mynet
Bu haber 2585 defa okunmuştur.