Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
NASA'nın 'uçan daire'si ilk uçuşunu yaptı
29 Haziran 2014, 16:23

NASA'nın 'uçan daire'si ilk uçuşunu yaptı

(NASA), gelecekte Mars'a yapılabilecek yolculuklarda kullanılması planlanan 'uçan dairesini' dün denedi

NASA'nin 'uçan daire'si ilk uçusunu yapti

Amerikan Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA), gelecekte Mars'a yapilabilecek yolculuklarda kullanilmasi planlanan 'uçan dairesini' dün denedi.

Uçan daire seklindeki araç büyük bir balonla atmosfere tasindi. Aracin Mars'a yaklasirken yavaslamasini saglayacak yeni tür bir parasüt ve sisilebilir hiz kesici Kevlar halkalari test edildi. Hawaii'de yapilan deneyin, inis sirasinda parasütün tam açilmamasi disinda basarili geçtigi ve diger tüm malzemelerin islevlerini tam olarak yerine getirdigi belirtildi.

NASA bu deney sayesinde, gelecek yillarda Mars'a yapilabilecek yolculuklarda uzay aracina daha fazla agirlik konulmasi gerektiginin görüldügünü ifade etti. Mevcut durumda agirlik siniri yaklasik bir buçuk ton olarak belirlendi. Mars'a insanlarin yolculuk yapabilmesi için bu agirligin 10 tonu asabilecegi kaydediliyor.

Düsük Yogunluklu Süpersonik Hiz Kesici (LDSD) olarak bilinen uçan daire seklindeki aracin firlatildiktan sonra Pasifik Okyanusu'na indi. Uzay aracinin içindeki veri kayitlarinin kurtarilabilmesi için aracin düstügü yere arastirma ekipleri gönderildi. Veri kayitlariyla beraber mühendisler, deney hakkinda daha ayrintili bilgilere sahip olabilecek.

Sisirilebilir halka çalisti, parasüt 'takildi'

Sahadaki ve LDSD üzerindeki kameralar aracin uçusunun büyük bir kismini kayda geçirebildi. Helyum balonu, Havai'nin Kauai Adasi'ndaki ABD Donanmasi Füze Menzili Tesisi'nde yerel saatle sabah 08.40'ta firlatildi.

Uçan daire seklindeki aracin yaklasik 35 kilometre irtifaya havalanmasi 2 saatten uzun sürdü. Daha sonra füze motoru ateslenen araç, Mach 4 (ses hizinin dört kati) süratle 50 km yükseklige çikti. Mars'a yaklasan uzay araçlarinda da bu sartlar görülebilecek.

Uzay araci yavaslamaya basladiginda, iki yeni atmosfer frenleme sistemlerinden ilkini harekete geçirdi. Ilk sistem, 6 metrelik sisirilebilir bir halka seklindeydi. Halka, uçan dairenin çevresini genisletip sürüklenme seviyesini arttirarak yavaslamasini hedefliyordu. Ikinci frenleme sistemi ise tam faaliyete geçemedi. Yukaridan çekilen görüntülerde, 30 metre çagindaki süpersonik parasütün tam açilmadigi görüldü.

NASA mühendisleri bu deneyle elde edecekleri verilerle LDSD teknolojilerinin dogru çalisip çalismadigina dair incelemelerde bulunabileceklerini ifade etmisti.

Arastirmacilar, gelecek sene Hawaii'ye dönüp iki uçus deneyi daha yapmayi planliyor.

T24

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 1568 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Teknoloji-Bilim

Geceleri kota yok! 1 Mayıs'ta başlıyor

Geceleri kota yok! 1 Mayıs'ta başlıyor Web üzerinden sık indirme işlemi yapanlar için müjdeli haber geldi.

Giresun Robot Şampiyonu Oldu

Giresun Robot Şampiyonu Oldu ODTU 2016 Uluslararası robot yarışması şampiyonu Giresun

Nijeryalı profesör Riemann Hipotezi'ni çözdü

Nijeryalı profesör Riemann Hipotezi'ni çözdü Enoch,156 yıldır çözülemeyen problemi çözerek tarihe geçti

Hawking: Bin yıl içinde dünyayı boşaltın

Hawking: Bin yıl içinde dünyayı boşaltın Hawking,önümüzdeki bin yıl içinde,dünyayı terk etmemesi halinde insanlığın yok olacağını iddia etti

Türk Einstein vefat etti

Türk Einstein vefat etti Prof.Dr.Oktay Sinanoğlu Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss