Ögretmene yol göründü
Yüz binlerce ögretmenin hayatini degistirecek ‘atama ve yer degistirme’ yönetmeligi yürürlüge girdi.
2014-2015 egitim yili itibariyle 12 yildir ayni yerde görev yapan ögretmenler baska yere tayin olacak.Dogu’daki ögretmenlere ek hizmet puani verilecek, bu da tayinde avantaj getirecek.Es durumuna bagli yer degisikliklerinde, ögretmenin esinin bulundugu yerde kesintisiz üç yil sigortali olmasi gerekecek.
Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’ne göre 30 Eylül 2015’ten itibaren ayni yerde 12 yil görev yapan ögretmenler rotasyona tabi tutulacak. KPSS ile atanan ögretmen 1 yil aday ögretmen olacak. Performans degerlendirmesinde 50 puan alamayan aday ögretmen memuriyetten atilacak.
Milli Egitim Bakanligi’nin, yüzbinlerce ögretmeni ilgilendiren Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi, Basbakan Ahmet Davutoglu’nun onayinin ardindan dün Resmi Gazete’de yayimlandi. Yeni yönetmelik, rotasyondan es durumu atamalarina, ögretmenlere ek hizmet puani tesvikinden aday ögretmenlige getirilen performans sürecine kadar birçok yenilik getirdi. Taslagi, Ekim 2014’te paydaslarin görüs ve önerilerine açilan, rotasyon sarti nedeniyle özellikle egitimciler tarafindan elestiri yagmuruna tutulan yönetmeligi, Hürriyet mercek altina aldi. Mevcut atama ve yer degistirme esaslarina birçok degisiklik getiren yönetmeliginde öne çikanlar özetle söyle:
ROTASYONA GEÇICI MADDE
30 Eylül 2015’ten itibaren ayni yerde 8 yil görev yapan ögretmenler rotasyona tabi tutulacak. Yönetmelige eklenen geçici madde dogrultusunda rotasyon, 2014-2015 egitim ögretim yilinda kademeli olarak uygulanacak. 2014-2015’te 12 yil, 2015-2016’da 11 yil, 2016-2017’de 10 yil, 2017-2018’de 9 yil, daha sonraki yil ise 8 yil görev yapanlar rotasyona tabi tutulacak. Sehit ve gazi yakini, engelli ve özel egitim okullardaki ögretmenler rotasyondan muaf tutulacak. Sinif ögretmenleri 8 yillik süreyi doldursalar bile atamalari için ilkokul 4’üncü sinifi okuttuklari egitim yilinin sonu beklenecek. Ayrica adi degisen, dönüsen veya birlestirilen egitim kurumlarinda geçen sürelerin tamami 8 yillik görev süresi hesabinda dikkate alinacak.
DOGU’DAKILERE EK PUAN
Zorunlu hizmetinden sonra ögretmen ayni yerde kalirsa ek hizmet puani alacak. Azami çalisma sürelerinin üzerinde geçen ilk yil için yüzde 25, ikinci yil için yüzde 50, üçüncü ve sonraki yillar için yüzde 100 hizmet puani verilecek. Bu özellikle puani yüksek olan okullarda, görev yapan ögretmenlere tayin döneminde avantaj saglayacak.
ÖGRETMEN OLMAK ZORLASIYOR
KPSS puaniyla ilk atamada atanan ögretmen 1 yil aday ögretmen olacak. Aday ögretmen performans degerlendirilmesine tabi tutulacak. Performans degerlendirmesini müfettis, okul müdürü ve bir danisman ögretmen yapacak. Performans degerlendirmesinde toplamda 50 puan alamayan ögretmen memuriyetten atilacak. 50 puan alabilen ögretmen ise MEB’in yapacagi yazili ve sözlü sinava girecek. Bu iki sinavin ortalamasindan 60 alan ögretmenin aday ögretmenligi bitecek ögretmen olarak görevine devam edecek.
DERSHANE ÖGRETMENLERI
Dershane ögretmenleri 1 Temmuz-1 Agustos 2015 tarihleri arasinda MEB’e basvuracaklar. Dershanelerde 6 yil çalismis olan ögretmenler, MEB’in açacagi münhal yerler için tercihte bulunacaklar.
KAYIP YASAYANA KOLAYLIK
Esi veya çocugu ölen ögretmenler, es veya çocuklarinin ölüm tarihinden itibaren bir yil içinde yer degistirme isteginde bulunabilecek. Ayrica sehit ya da gazilerin es, çocuk, anne, baba ve kardeslerinden ögretmen olanlara da kadro imkânlari dahilinde tayinlerde öncelik verilecek. Afet bölgesi ilan edilen yerlerde görevli ögretmenlere bakanligin uygun görmesi halinde yer degistirme imkani getiriliyor. Bu ögretmenlerden zorunlu hizmetini yapmayanlarin, zorunlu çalisma yükümlügü bulunan illere tayinlerini istemeleri saglanacak.
ESLERE ÜÇ YIL SGK SARTI
Ikisi de ögretmen olanlarin es durumuna bagli yer degisikliklerinde, ilde norm kadronun bulunmadigi hallerde, esleri ögretmen ihtiyaci bulunan üçüncü bir il ve ilçede bulusturulacak. Yönetmeligin en merak edilen ve tartisilan maddesi es durumu tayinleriydi. Es durumuna bagli yer degisikliklerinde, ögretmenin esinin bulundugu yerde kesintisiz üç yil sigortali olmasi gerekecek.
Rotasyon, sürgün demek
EGITIM-Sen Genel Baskani Kamuran Karaca, “Rotasyon yönetmeliginin iptaliyle ilgili hukuksal girisimi baslatacagiz. Bu rotasyon, sürgün anlamina geliyor. Bu yönetmeligi durdurun. Es durumuna bagli özür grubu atamalarina iliskin sorunlari ise Milli Egitim Bakani Nabi Avci ile yaptigimiz görüsmede anlattik. Bakan Avci, kesintisiz 3 yil sigorta sartina iliskin bir çalisma yapacaklarini ifade etti” dedi. Yönetmelikte, esözrü tayinlerinde Basbakanlik Çerçeve Yönetmelige atifta bulunan ve 3 yil SGK sarti arayan Milli Egitim Bakanligi’nin, aile bütünlügünü gözden çikardigini belirten Türk Egitim-Sen Genel Baskani Ismail Koncuk, “MEB, aylardir yükselen feryada kulak tikadi. 3 yil sartina göre, ögretmenlikte veya memurlukta adayligi kaldirilmayanlar es durumu tayini isteyemeyecek. Rotasyon ve SGK sarti maddelerinin iptali için dava açacagiz” dedi.
Gamze KOLCU/ANKARA
Bu haber 909 defa okunmuştur.