Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Köy Enstitülerinin 75.Kuruluş Yıldönümü Kutlu Olsun!
17 Nisan 2015, 21:59

Köy Enstitülerinin 75.Kuruluş Yıldönümü Kutlu Olsun!

Hasan Ali Yücel`in Milli Eğitim Bakanlığı ve İsmail Hakkı Tonguç`un önderliğinde kurulan Köy Enstitüleri`nin kuruluşunun 75.yılı kutlanıyor

Köy Enstitülerinin 75.Kurulus Yildönümü Kutlu Olsun!

17 Nisan 1940 yilinda 3083 sayili yasayla,Hasan Ali Yücel`in Milli Egitim Bakanligi ve Ismail Hakki Tonguç`un önderliginde kurulan ve toplumsal yasamda yarattigi olumlu etkiler nedeniyle kisa süre içinde kapatilan Köy Enstitüleri`nin kurulusunun 75. yili kutlaniyor.

Köy Enstitüleri,1930`lu yillarda Türkiye nüfusunun yüzde 80`inin köylü oldugu, nüfusun yüzde 85`inin okuma yazma bilmedigi bir ortamda,modern köy kalkinma modeline uygun olarak yapilandirilan ve bugün bile  birçok ülkeye örnek olabilecek, üretime dönük ögrenimi esas alan,"egitim üretim içindedir" siarini ilke edinmis egitim kurumlari olarak bilinmektedir.

Karma egitim sistemine dayanan Köy Enstitülerinde okutulan derslerin %50`si kültür, %25`i tarim, %25`i de teknik derslerden olusmus ve ögretim süresi bes yil olarak belirlenmistir. Ögrencilerin ilk üç yillik basari düzeylerine bakilarak en basarililar ögretmenlik meslegine, digerleri ise köy hizmetlerine yönlendirilmistir. Okullar ayni zamanda birer tarim isligi, saglik ocagi olarak islev görmüs,çesitli tohum ve tarim araçlarinin ilk denemeleri bu egitim kurumlarinda yapilmistir.

Köy Enstitüleri sadece ögretmen yetistiren kuruluslar olmayip,bulundugu çevreyi arastiran, gelistiren ve çevrenin kalkinmasini da üstlenmis kurumlar olarak da islev görmüstür. Bu anlamda yerine getirdigi islevin önemi tartisilamazdir. Köy Enstitüleri kirsal yörede toplumsal, ekonomik ve kültürel kalkinmayi saglamak; bu alanda ilgili  gerekli elemanlari yetistirmek için kurulan egitim kurumlari olmustur.

Bu dönemde köy çocuklari egitildikten sonra köylerine tarimda,iste, sanatta, zanaatta ve saglik alanlarinda egitmen ya da ögretmen olarak geri gönderilmislerdir.

Köy Enstitüleri,çok sayida ögretmen ve egitmen yetistirmenin, o dönemin zor kosullarinda köy çocuklarina ögrenim olanagi saglamanin yani sira Türkiye`nin kültür yasamina damgasini vuran "köy kökenli aydin kusagi" yaratmis ve bütün elestirilere karsin Türkiye egitim sisteminde kalici bir iz birakmayi basarmistir.

Köy Enstitülerinin en önemli özelliklerinden birisi, günümüz Türkiye`sinin bir türlü kurtulamadigi ezberci egitim sistemine degil, gerçek anlamda ögrenci merkezli, ögrencilerin yaparak ve yasayarak ögrenme sürecini ilke edinen bir egitim-ögretim ortami yaratmis olmasidir.

Köy Enstitülerinin kurulusunun üzerinden 75 yil geçmis olmasina, bilim ve teknolojide bu kadar gelisme saglanmasina ragmen,o dönem egitimin niteligi ile bugün arasinda hala büyük bir fark olmasi düsündürücüdür.

Köy Enstitülerde kararlar yönetici-ögretici-ögrenci üçlüsünün katki ve onayiyla alinmistir.

Bugün egitim politikalarinin, siyasi iktidarlarin siyasal-ideolojik hedefleri dogrultusunda "tek merkezden" ve tüm topluma yönelik bir dayatma olarak gündeme getirildigi ve uygulandigi dikkate alindiginda, Türkiye`de egitim sisteminin yillardir neden içinden çikilamayan bir kaosun içinde oldugu daha iyi anlasilmaktadir.

O döneme Türkiye`nin karsi karsiya bulundugu zorlu kosullar ve  uluslararasi dinamiklerin sistem üzerinde kurduklari psikolojik  etkinin sonucu Köy Enstitüleri soguk savasa kurban edilip kisa sürede kapatilarak tarihin tozlu raflarina kaldirilmistir.

Bugün ögretmen yetistirmeden baslayarak egitim sisteminin yasadigi pek çok sorunun kaynaginda Köy Enstitülerinin kapatilmasina neden olan zihniyet yatmaktadir.

Köy Enstitülerinin kapatilmasi,Türkiye`nin çagdas ve bilimsel degerlerle bulusmasi ve aydinlanma sürecinin durdurulmasi anlamina gelmis, genel anlamda ülke demokrasisinin telafisi zor bir yara almasi sonucunu dogurmustur.

Egitim Sen olarak, Köy Enstitüleri ile yaratilan degerlere ve bu degerlerin olusturdugu gelenege dün oldugu gibi bugün de sahip çikacagimizin bilinmesini istiyoruz.

Dün Köy Enstitülerini kapatan zihniyetin bugün herkesin egitim hakkindan esit ve parasiz bir sekilde yararlanmasini engellemek için attigi her adimin karsisinda olacagimizin bilinmesini istiyoruz.

EGER KÖY ENSTITÜLERI KAPANMASAYDI

köyden kente göç olmazdi.

yoksulluk, hirsizlik gasp olmazdi

  okumayan çocuk kalmazdi

  çorak toprak kalmazdi

disardan sanayi ürünü almazdik

disardan tarim ürünü almazdik.

üretim yapmayan fabrika açmazdik

özellestirme yapmazdik

terör olmazdi

  töre cinayetleri olmazdi

  parali egtim olmazdi

 dersaneler olmazdi

  81 ile ögretmensiz araç gereçsiz üniversite açmazdik.

siyasi cinayetler olmazdi hapisaneler dolup tasmazdi

  IMF oyuncagi olmaz ona avuç açmazdik.

giresunegitimsen@gmail.com

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 976 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Eğitim

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi Sol Parti Giresun İl Yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile eğitimde eşit, parasız ve laiklik sözü verdi.

Sınav Merkezli Eğitime Son

Sınav Merkezli Eğitime Son Eğitimin niteliğini olumsuz etkileyen SINAV SİSTEMİNİN öncelikle sorgulanması gerekir.

Okullar ne zaman açılacak?

Okullar ne zaman açılacak? okulların başlama tarihini kesin olarak bildirdi

17 Nisan Okulların Tatil

17 Nisan Okulların Tatil Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yaptığı açıklamayla son buldu

Diploması sahte çıktı

Diploması sahte çıktı R.G.S.'nin, 19 yıl sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss