Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Liselerde sınav kaosu
04 Ocak 2015, 01:19

Liselerde sınav kaosu

23 Ocak'ta karne alıp yarıyıl tatiline çıkmaya hazırlanırken,lise müdürleri ve yüz binlerce öğrenciyi "ortak sınav" endişesi sardı

LISELERDE SINAV KAOSU

ÖGRENCILER 23 Ocak’ta karne alip yariyil tatiline çikmaya hazirlanirken, lise müdürleri ve yüz binlerce ögrenciyi ‘ortak sinav’ endisesi sardi.

Bu yil Ortaögretim Kurumlari Yönetmeligi’nde yapilan degisiklige göre, bütün notlar verildikten sonra herhangi bir dersten puani 50’nin altinda olan ögrencilere ‘ortak sinav’ uygulanacak. Yani daha önce yaz aylarinda uygulanan ‘ortalama yükseltme sinavlari’ dönem içine çekildi. Okul müdürleri kalan sürede ortak sinavlari nasil yetistirecegini düsünürken, bu sinavlara girmek istemeyen ve zayif dersi olan liseliler ise ortalamalarinin daha da düsecegi korkusu yasiyor.

KURTARMA YAZILISI

Milli Egitim Bakanligi,13 Eylül 2014 tarihinde Ortaögretim Kurumlari Yönetmeligi’nde yaptigi degisiklikle, liselerde zayif notu olan ögrenciler için bir nevi ‘kurtarma yazilisi’ yerine geçecek ‘ortak sinav’ zorunlulugu getirdi. Herhangi bir dersten ortalamasi 50’nin altinda olan bütün ögrenciler bu sinavlara girmek zorunda. Sinava girmeyenler ‘sifir’ alacak ve not hesaplamasina bir yazili daha eklenecegi için ortalamalari daha da düsecek.

Örnegin matematik dersinden 2 yazili ve 2 sözlü sinava giren ve toplam puani 4’e bölündükten sonra ortalamasi 45 olan ögrenci bu sinavlara girmek zorunda. Sinava girmezse ‘sifir’ alacak ve ortalamasi hesaplanirken, yazili ve sözlülerden aldigi puanlar 4 yerine 5’e bölünecegi için 45 olan ortalamasi daha da düsecek. Sadece zayifi olup da mazeretini belgeleyebilen ögrencilere ‘sifir’ verilmeyecek ve dönem içinde yapilan yazili ve sözlüleri degerlendirmeye alinacak. Notu 50’nin üzerinde olan ve ortalamasini yükseltmek isteyen ögrenciler de isterlerse bu sinavlara girebilecek.

1 GÜNDE EN FAZLA 3 SINAV

‘Ortak sinav’lar bir okulda ayni anda uygulanacak, bütün ögrencilere bir dersten ayni sorular yöneltilecek. Sorulari zümre baskanlari hazirlayacak. Ögrencilere 1 günde 3 dersten fazla sinav yapilmayacak. Ortak sinavlar da dahil olmak üzere bütün degerlendirmeler ve not ortalamalarinin ise 23 Ocak’ta yariyil tatili baslamadan hesaplanip karnelere islenmesi gerekiyor. Ortak sinavlarla ilgili görüs yazisi, Milli Egitim Bakanligi Ortaögretim Genel Müdürü Ercan Türk imzasiyla 29 Aralik’ta okullara gönderilmeye baslandi. Yaziyi alan müdürler, kalan sürede bütün sinavlari ve degerlendirmeleri nasil yapacaklarini düsünüyor. Ortak sinavlara girmek istemeyen ögrenciler ise ne yapacagini bilemiyor; çünkü bu sinavlara girmezlerse ‘sifir’ alacaklar ve zaten kötü olan ortalamalari iyice düsecek. Ortalamasini yükseltmek isteyen ögrenciler ise daha önce yapilan ‘ortalama yükseltme sinavlari’nda  düsük not alirsa bu dikkate alinmiyor, dönem içinde girdigi yazilidan aldigi yüksek puanlar geçerli oluyordu. ‘Ortak sinav’ uygulamasinda ise böyle bir sanslari yok. Ögrenci ortak sinavdan düsük not alsa da bu sonuç hesaplamaya katilacak. Yani dersleri iyi olan ögrencilerin de ortak sinavlar ile ortalamalarinin düsme ihtimali var.

MEB: BIR SINAV HAKKI DAHA

Egitim--Is Trabzon Subesi Baskani Tamer Özlü  hem kalan süre sorununa hem de lise ögrencilerinin genel durumuna dikkat çekerek sunlari söyledi: “Bu durumda ögrencilere önce yazili ve performans puanlarinin verilmesi, ardindan notu 50’nin altinda olan ögrencilere ortak sinav yapilmasi gerekiyor. Konustugum okul müdürlerinin anlattigina göre, özellikle meslek liselerinde her siniftan bir ögrencinin en az bir dersten notu 50’nin altinda. Bu durumda her ders için bir sinav açilmasi gerekiyor. Ama 1 günde en fazla 3 sinav yapilabilecek. Bunu bu süreçte yetistirmek kolay degil. Ayrica ortalamasi 50’nin altinda olup bu sinavlara girmek istemeyen ögrenciler de magdur olacak. Çünkü sinava girmezse not ortalamasi daha da düsecek. Açiklama geç yapildi. Bakanlik bu konuyla ilgili ögrencileri zorlamaktan vazgeçmeli, sinava girip girmemeyi istege birakmali. Sinavlar yapildiktan sonra bunun bir de degerlendirme hatta itiraz süreci var.”

Tamer Özlü  - Egitim--Is Trabzon Subesi Baskani

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 761 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Eğitim

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi Sol Parti Giresun İl Yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile eğitimde eşit, parasız ve laiklik sözü verdi.

Sınav Merkezli Eğitime Son

Sınav Merkezli Eğitime Son Eğitimin niteliğini olumsuz etkileyen SINAV SİSTEMİNİN öncelikle sorgulanması gerekir.

Okullar ne zaman açılacak?

Okullar ne zaman açılacak? okulların başlama tarihini kesin olarak bildirdi

17 Nisan Okulların Tatil

17 Nisan Okulların Tatil Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yaptığı açıklamayla son buldu

Diploması sahte çıktı

Diploması sahte çıktı R.G.S.'nin, 19 yıl sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss