|
Karakter boyutu :
08 Eylül 2014, 00:32
AKP eğitim sistemini yap boza çevirdi!12 yıllık AKP döneminde Milli Eğitim Bakanlığı'nda her 2 buçuk yılda bir bakan değişti
AKP egitim sistemini yap boza çevirdi! Siyasi beklenti ve kaygilarla yap boza dönen egitim sisteminin kurbani hep ögrenciler ve aileleriydi. 12 yillik AKP döneminde Milli Egitim Bakanligi’nda her 2 buçuk yilda bir bakan degisti. Her bakan egitime yeni bir sistem getirdi. Ögrenciler ve velileri her sinavda yeni bir kaosa sürüklendi. Seviye Belirleme Sinavi (SBS)’nin yerine getirilen Temel Ögretimden Ortaögretime Geçis Sinavi (TEOG) yerlestirme sonuçlarindan sonra tam bir rezalet yasandi. Tercih yapan ögrencilerin çogu istedigi liseye yerlesemedigi gibi, bir kismi tercih yapmadigi halde uzak ilçe ve semtlerdeki okullara yerlestirildi. Gayrimüslim ögrencilerin kaydi imam hatip liseleri-ne yapildi. MEB’de son 12 yilda sinav sisteminde birbiri ardina yasanan degisimler vatandaslari da isyan ettirdi. AKP 12 yillik iktidarinda egitimde istikrari bir türlü tutturamadi. Her bakan yaninda yeni bir sinav sistemi getirdi. Ortalama 2 buçuk senedir bir yeni bir bakanin geldigi MEB’de son 12 yilda hem egitim sisteminde hem de bakanlar konusunda hiç olmadigi kadar hizli degisimler yasandi. AKP’nin 12 yillik sürecinde MEB’in basina bakan olarak 1’i kadin 4’ü erkek 5 farkli isim geçti. SÖZCÜ egitim sistemimizin bas döndüren hizini arastirdi. Iste son 12 yilda 5 bakan getirilen milli egitim sistemimizde degisenler: ERKAN MUMCU NELER YAPTI?
AKP Hükümeti’nde MEB koltuguna oturan ilk isim Erkan Mumcu’ydu. 18 Kasim 2002-14 Mart 2003 tarihleri arasinda Milli Egitim bakanligi yapan Mumcu, Yüksek Ögretim Kurulu Yasasi’ni degistirmek istedi ve bu konuda çalismalar yapma girisimleri oldu. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanligi’na kaydirildi. Eski Bakan Erkan Mumcu, 4 ay gibi kisa bir sürenin ardindan görevi Hüseyin Çelik’e devretti. Mumcu bu nedenle bakanliga katkida bulunamadi. HÜSEYIN ÇELIK NELER YAPTI?
MEB’deki görevi sadece 4 ay süren Erkan Mumcu’dan sonra görevi devralan Hüseyin Çelik ise 12 yillik iktidar döneminde MEB’in basinda en uzun süre kalan isim oldu. Çelik 6 yil MEB Bakanligi yapti. Çelik dönemindeki MEB’e kuskusuz müfredat degisikligi ve Seviye Belirleme Sinavi (SBS) damgasini vurdu. 2005’te üç yil olan lise egitimi dört yila çikarildi. Liselere Giris Sinavi (LGS) yerine Ortaögretim Kurumlari Sinavi (OKS) getirildi. Bu sinav, önceki yillarda oldugu gibi ögrencilerin 3 yillik ortaögrenim sonunda tek bir sinava girmelerini düzenledi. Ancak sinav içerigi, müfredati ve katsayilari açisindan farkliliklar tasiyordu. Ilk OKS 2006 yilinda yapildi. Hüseyin Çelik Ekim 2007’de tek sinavin kaldirilmasina karar verildigini açikladi. Üç sinav yapilacakti. 6,7,8. siniflarda Seviye Belirleme Sinavi (SBS), bu sinavlarin yani sira yil sonu basari notu ve davranis notunun da liseye geçiste etki etmesine karar verildi. Degisiklikteki gerekçe ögrencilerin üç yillik birikimlerini tek sinav ile ölçmenin dogru olmamasiydi. Ayrica MEB, sinavi üç sinifa yayarak dershaneye olan ihtiyacin azalacagi fikrindeydi. Son OKS 2008’de yapilirken, o yil 6. ve 7. sinifa baslayanlar da SBS’ye girdi. Ancak yine olmadi, sinav 6. siniftan basladigi için dershaneye baslama sinifi 4’e kadar düstü. NIMET ÇUBUKÇU NELER YAPTI?
Hüseyin Çelik’in ardindan MEB’in basina bir hukukçu, Nimet Çubukçu (Bas) getirildi. 6,7 ve 8. sinifta uygulanan üç SBS’li sistemin üzerinden üç yil geçmisti ki, bu kez Bakan Nimet Çubukçu tarafindan kaldirildi. Yeniden tek sinava dönüldü. Ögrenciler bir tek sekizinci sinifta SBS’ye girecekti. Bakan Çubukçu, üç yil önce dershaneye bagimliligi azaltacagi söylenerek getirilen sistemin okul disi kaynaklara yönelimi artirdigina ve çocuklarin sosyo-psikolojik gelisimlerini olumsuz etkiledigine yönelik kamuoyunda uzlasi oldugunu söyledi. Çubukçu döneminde düz liseler anadolu ve meslek liselerine dönüstü. ÖMER DINÇER NELER YAPTI?
Çubukçu’dan sonra MEB’in basina Ömer Dinçer getirildi. Dinçer, kesintisiz egitime son veren 4+4+4 gibi en tartismali projelere imza atti. Kur’an-i Kerim ve Siyer-i Nebi derslerinin seçmeli ders olarak okutulmasini gündeme getirdi, Milli Güvenlik Dersi’ni kaldirdi. MEB, 5+3 seklinde uygulanan 8 yillik kesintisiz egitimi 4+4+4 sekinde 12 yillik zorunlu egitime çevirdi. Sistemle okula baslama yasindan egitim süresine kadar sil bastan degistirdi. Yeni sistemle ilkokul 5 yildan 4 yila düserken, ortaokul kavrami yeniden geldi. Kapatilan imam hatip ortaokullari da böylece geri geldi. Zorunlu okula baslama yasi 5.5 yasa, düsürülürken istege bagli olarak okula baslama yasi da 5 oldu. Hz. Muhammed’in Hayati, Temel Dini Bilgiler, Kurani Kerim, Yasayan Diller ve Lehçeler gibi dersler de konuldu. Yeni sistemede hemen geçilmesi pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Okula baslama yasinin düsmesiyle sinif mevcutlari artti. NABI AVCI NELER YAPTI?
AKP Milli Egitim’deki 5’inci degisikligini 2013’te Prof. Dr. Nabi Avci ile yapti. Nabi Avci 2014 yilinda SBS yapilmayacak dedi. Bakan Avci’nin ilk icraati orta ögretime geçisi degistirmek oldu. Yeni sistemde, ögrencinin 6., 7. ve 8. sinif ortalamasinin yüzde 30’u ile, 8. sinif puaninin yüzde 70’inin toplamini esas puan alan Temel Ögretimden Ortaögretime Geçis Sinavi (TEOG) getirildi. TEOG sistemiyle bu yil okullara yerlesen binlerce ögrenci isyan ediyor. Avci dönemine damga vuran TEOG sistemi nedeniyle halen binlerce ögrenci bos kontenjanlara nakil yaptirmak için bekliyor. Avci döneminde imam hatip liselerine dö-nüstürülen okullar da halen tartisma konusu.
Haber : Hande Zeyrek - sözcü Haberi Ekleyen: Görman Hesler Bu haber 739 defa okunmuştur.
|
YAZARLAR
VİDEO GALERİ
GÖRELE ' DE HAVA DURUMUARŞİVLEN HABERLERArama |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||