Ücretli ögretmenlik sistemi geliyor
Kamu Personeli Seçme Sinavi'nda (KPSS) kopya çekildigi iddialari ögretmen atamalarini durdurdu.
20 Eylül'de yeni egitim-ögretim sisteminin baslayacak olmasi da MEB'i sikintiya soktu. Bakanlik ögretmen açigina ara bir çözüm buldu: Ücretli ögretmenlik.
MEB, KPSS'ye yönelik iddialarla ilgili durum netlesinceye kadar 31 Agustos 2010'da yapilmasi planlanan ögretmen atamalarini ertelemisti. Yeni egitim-ögretim yilinin 20 Eylül'de baslayacak olmasi ve durumun bu tarihten önce netlik kazanmamasi okullarda ögretmen açiginin nasil kapatilacagi sorusunu gündeme getirdi.
KPSS ile ilgili sorusturmalarin tamamlanmasini bekleyen Bakanlik, eger süreç 20 Eylül'den sonraya sarkarsa “ücretli ögretmenlik” sistemini uygulamaya koyacak.
Bu çerçevede il milli egitim müdürlükleri, ögretmen ihtiyaçlarini ücretli ögretmenlik yoluyla giderecek. Uzun yillardir zaman zaman ögretmen açiginin giderilmesi amaciyla uygulanan bu sistemin yasal dayanagini 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu'nun 89. maddesi olusturuyor.
Söz konusu maddede, “Her derecedeki egitim ve ögretim kurumlari ile üniversite ve akademi (Askeri akademiler dahil), okul kurs veya yaygin egitim yapan kurumlarda vb. kuruluslarda ögretmen veya ögretim üyesi bulunmamasi halinde ögretmenlere, ögretim üyelerine veya diger memurlara veyahut açiktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir” hükmü yer aliyor.
Bu hüküm çerçevesinde Milli Egitim Bakanligi'nin çikardigi “Milli Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Esaslar”da, ders ücreti karsiligi görevlendirmelerle ilgili olarak bazi kurallar belirlendi.
AYLIK 842 TL
Milli Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Esaslar'a göre, ögretmen sayisinin yetersiz olmasi halinde yüksekögrenim görmüs kisiler ücretli ögretmenlik yapabiliyor.
Bu karar kapsamindaki yönetici ve ögretmenler disindaki resmi görevliler ile sinif ögretmenlerine ilkögretim okullarinin 6, 7 ve 8. siniflarinda, orta ögretim ve yaygin egitim kurumlarinda haftada 8 saate kadar; resmi görevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul öncesi, ilkögretim, orta ögretim, özel egitim ve yaygin egitim kurumlarinda haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebiliyor.
Ilgili mevzuatinda belirtilen esaslara göre uzman ve usta ögretici olarak nitelendirilenlerden resmi görevi bulunanlara haftada 10, resmi görevi bulunmayanlara haftada 40 saate kadar okul öncesi, mesleki ve teknik orta ögretim, özel egitim ve yaygin egitim kurumlarinda ek ders görevi yaptirilabiliyor.
Ücretli ögretmen görevlendirme islemleri il ve ilçe milli egitim müdürlüklerince yapiliyor. Görevlendirilenlerin 7,5 saati 1 gün hesabiyla degerlendirilerek Sosyal Güvenlik Kurumu ile iliskilendiriliyor.
Görevlendirilenlerin birim ek ders ücreti tutari brüt 8.32 TL, net: 7.02 TL olarak hesaplandi. Bunlardan haftada 30 saat ders okutanlarin bir ayda alacagi net ücret 842.4 TL'yi buluyor. Bu konumda olanlarin o aya iliskin sigorta kesintisi de 16 gün üzerinden islem görüyor.
AA
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 1006 defa okunmuştur.
Paylaş