Igne korkusu tarih oluyor
Dr. Gülay Büyükköroglu, DNA asisi gelistirmek için hazirladiklari çalismayi Singapur Ilaç Tasiyici Sistemler Sempozyumu'nda sunduklarini söyledi
ESKISEHIR (IHA) - Eskisehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eczacilik Fakültesi Farmasötik Teknoloji Bölümü ögretim görevlisi Dr. Gülay Büyükköroglu, DNA asisi gelistirmek için hazirladiklari çalismayi Singapur Ilaç Tasiyici Sistemler Sempozyumu'nda sunduklarini söyledi.
Asinin enjeksiyonla olan bagini koparmak ve kisilerinin bir kremle kendi kendilerini asilayabilir hale gelmelerini saglamak maksadiyla baslattigi çalismayla ilgi bilgi veren Büyükköroglu, "Bu çalisma, DNA’nin deriden emilim yöntemiyle kana karismasini saglamayi amaçliyor. Bir invitro salim, yani laboratuvar ortaminda gerçeklesen bir arastirma olan bu çalismada öncelikle, kati lipid nano partiküller, tasiyici sistemler olarak hazirlanmis gen tasiyan sistemler olarak düzenlendi" dedi.
Dr. Gülay Büyükköroglu, "DNA’nin bu sistemlerle tasinmasini saglamak için kati lipid nano partiküllerin pozitif hale getirilmesi gerekliydi. Biz bunu yapmis durumdayiz. Pozitif hale getirdigimiz bu partikülleri negatif yüklü olan DNA ile birlestirdik. Gen tasiyici sistem olarak kullanilabilecegini gördük. Son yillarda DNA asilarina ilgi artti. Bizde DNA asisi gelistirmek amaciyla bu çalismayi hazirladik ve kati lipid nano partiküllerinin deriden emiliminin mümkün oldugunu gördük” diye konustu.
DNA kullanirken invitro çalismalarda partiküllerin ilaç tasiyiciligini test etmek için yapay deri ya da insanlardan ve hayvanlardan elde edilmis derilerin kullanildigini kaydeden Büyükköroglu, sunlari söyledi:
"Biz bu çalismalarda deri kullanmadik. Çünkü, DNA ile çalisiyoruz ve derinin içerisinde de DNA çok fazla ve kullandigimiz partikülde ne kadarinin kana geçtiginin tespit edilebilmesi oldukça zor. Deride de bazi enzimler var ve DNA’nin parçalanmasi mümkün. O yüzden genellikle kozmetik çalismalarda bazi memranlar kullanilmakta, bizde bu yapay memranlari kullandik” diye konustu.
Gülay Büyükköroglu, 20 Ocak 2010 tarihinde Singapur Ilaç Tasiyici Sistemler Sempozyumu'nda da sunulan çalismanin henüz tamamlanmadigini, hayvanlar üzerinde deneylerin devam edecegini sözlerine ekledi.