1 Kasım 2007 tarihli rüzgâr başvurularında ilk üretim lisansı verildi.
RÜZGÂRDA ILK LISANS VERILDI
AA-Zeynep Akyil - Türkiye'de rüzgar enerjisi yatirimi için büyük önem tasiyan ve özel sektör tarafindan yaklasik 3 yildir sonuçlandirilmasi beklenen 1 Kasim 2007 tarihli rüzgar basvurularinda ilk üretim lisansi verildi.
Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulunun (EPDK) geçtigimiz Persembe günü yaptigi toplantida 1 Kasim rüzgar enerjisi lisans basvurularini degerlendirdi.
Kurul bu kapsamda Tektug Elektrik Üretim A.S'nin Adiyaman'daki 25 megavat kurulu gücündeki Sincik Rüzgar Santrali için üretim lisansi verilmesine karar verdi.
Kurulun bu karari ile sektörün uzun süredir sonucunu bekledigi 1 Kasim basvurularinda ilk üretim lisansi verilmis oldu.
Türkiye çapinda yapilacak yeni rüzgar santrali yatirimlari için özel sirketler için yapilan elektrik üretim lisansi basvurulari tek günle sinirlandirilarak 1 Kasim 2007 tarihinde yapildi.
Yogun yatirimci ilgisi nedeniyle bu tarihte Türkiye'nin kurulu gücünün iki katina varan toplam 78 bin megavat kurulu gücünde 751 adet basvuru gerçeklesti.
Ancak aradan geçen zamanda bazi yasa ve mevzuat degisiklikleri ile baglanti konularinin sonuçlandirilamamasi nedeniyle bugüne kadar bu kapsamda herhangi bir proje lisans alarak yatirima dönüsemedi.
Bu basvurular trafo merkezlerinin mevcut durumuna göre revize edildi ve 8 bin 488 megavatlik kapasite için yarisacak özel sektör kurulu güç talebi 31 bin 619 megavata düstü.
LISANSLAMA BASLADI
EPDK tüm mevzuatin hazirlanmasi, TEIAS ve EIE gibi kurumlardan baglanti ve diger teknik konularda görüslerin gelmesi ile birlikte basvurulari sonuçlandirmaya basladi.
Uygun baglanti görüsü olusmus, teknik degerlendirmesi olumlu ayni bölge veya ayni trafo merkezi için birden fazla basvurunun bulunmadigi projeler için lisanslar veriliyor.
Öte yandan önümüzdeki süreçte EPDK tarafindan tekli basvuru niteliginde uygun bulma karari verilen rüzgar enerjisi santrali proje adedinin 27,toplam kurulu gücün 1.343 megavat, uygun bulunan projelerin yatirim tutarinin da 2,7-3,2 milyar lira olarak öngörüldügü belirtiliyor.
Ayni bölge için birden fazla sirket basvurusunda da önümüzdeki aylarda TEIAS tarafindan yarisma yapilacak ve bu tesisler EPDK tarafindan lisanslandirma islemi tamamlanacak.
EPDK Baskani Hasan Köktas, daha önce yaptigi açiklamada Türkiye'nin rüzgar kurulu gücünün 1200 megavati astigini,2011 yilinin basinda lisanslandirma islemlerinin tamamlanmasi ile birlikte yeni yilda özel sektör rüzgar yatirimlarinda bir seferberligin baslayacagini belirtmisti.
RESSIAD YÖNETIM KURULU BASKANI BILGIN
Rüzgar Enerjisi ve Su Santralleri Isadamlari Dernegi (RESSIAD) Yönetim Kurulu Baskani Tolga Bilgin de konuya iliskin yaptigi degerlendirmede EPDK'nin rüzgar basvurularinda ilk üretim lisansinin vermesiyle birlikte artik 1 Kasim basvurularinda gerçeklesmelerin önünün açilmis oldugunu söyledi.
Bir an önce çoklu basvurularin degerlendirilmesini arzu ettiklerini ifade eden Bilgin, söyle devam etti:
"1 Kasim basvurularinin düzenlemeler yapilmadan, önden degerlendirme kriterleri belirlenmeden yapilmasi bir kaos ortami yaratti, çok ciddi basvuru oldu. Bunun objektif degerlendirmesinin yapilmasi için de böyle bir süre geçmesi gerekti. Burada baglanti en önemli konuydu, kimin nereye baglanacagi konusu da bayagi zaman aldi. Uzun bir zamandi yine de bu durumda bile artik kördügüm olmus bir konunun çözülmesi sektör için çok faydali."
Bundan sonraki süreçte çoklu basvurularin ihale usulü ile degerlendirilecegini belirten Bilgin,1 Kasim'dan sonraki alinacak basvurularda da mutlaka baglanti basvuru kriterlerinin, baglanti noktalarinin, projelerin önden belirlenerek, degerlendirmenin verimlilik esasina göre yapilmasi gerektigini söyledi.
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 1169 defa okunmuştur.
Paylaş