Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
200 kilometre gitti, maliyet 0 lira
26 Kasym 2010, 10:55

200 kilometre gitti, maliyet 0 lira

Türkiye'nin ilk güneş enerjisi ile çalışan aracı seri üretime hazırlanıyor.

 

200 kilometre gitti, maliyet 0 lira

 

Türkiye'nin ilk günes enerjisi ile çalisan araci seri üretime hazirlaniyor.

 

Adiyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi tarafindan gelistirilen ve Istanbul otomobil fuarinda da yogun ilgi gören ilk yerli günes enerjisi ile çalisan araçlar seri üretime hazirlaniyor.

Günes oldugu sürece yakit maliyeti sifir olan araçlar, gece de gündüz depoladigi günes enerjisi ile 150 km gidebiliyor. 

Adiyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekani Prof. Dr. Turhan Koyuncu baskanliginda 2 ay önce kamuoyuna tanitilan Firat ve Commagene isimli iki araca dünyanin çesitli yerlerinde siparisler gelmeye basladi. Basbakan Tayyip Erdogan'in girisimleri ile MÜSIAD'in Istanbul CNR Uluslararasi Fuar Alani'nda sembol olarak giris kapisina yerlestirilen otomobillere Kamerun'dan bile bine yakin siparis geldigini ifade eden Dekan Prof. Dr. Turhan Koyuncu, "Gördügümüz bu ilginin ardindan seri üretime geçerek maliyeti düsürmek için çalismalara basladik. Seri üretim için isbirligi tekliflerini degerlendiriyoruz” dedi.

2 aydir deneme amaçli olarak kullanilan ve simdiye kadar 200 km yol kat eden araçlarin seri üretimi için isbirligi önerenlere, üniversite tarafindan 'Adiyaman'da üretim yapilmasi' sarti kosuluyor.

 

ÜRETIM MALIYETI 10-15 BIN LIRAYA DÜSECEK

Ürettikleri iki otomobilin de tamamen Adiyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi tarafindan tasarlandigini ve Ankara'da OSTIM'de üretildigini söyleyen Koyuncu, "Kapisindan, aynasina kadar her parçasi fakültemiz tarafindan üretildi. Bu araçlari isler hale getirebilmek için 210 bin lira yatirim yaptik" dedi. Dünyada günes enerjisi ile çalisan araçlar için yapilan projelerin 1-2 milyon dolari  buldugunu da hatirlatan Koyuncu, "Biz eger seri üretime geçebilirsek bu maliyeti daha da azaltabiliriz. Ilk asamada araçlarin maliyeti 10-15 bin lira olacak. Daha sonra bu maliyetin azaltilmasi hedefleniyor" dedi.

 

DÜNYADA BIR ILK

Firat isimli otomobili ve Commagene isimli minibüsü 1 yillik tasarim sürecinin ardindan geçtigimiz Eylül ayinda üniversite bünyesinde kullanmaya basladiklarini belirten Koyuncu, "Fakültemiz tarafindan üretilen bu araçlar dünyanin ilk trafige kayitli  günes enerjisi ile çalisan araci olma ünvanina sahipler. Dünyada da daha önce bu konuda üretilen araçlarin hepsi gösteri amaçli ve sadece tek kisilik araçlardi. Biz ise ürettigimiz bu araçlari siyah plakayla trafige kaydettik. Minibüsü üniversite ile Tip fakültesi arasinda servis olarak, otomobili ise makam araci olarak siyah plaka kullaniyoruz" dedi.

 

ARAÇLAR HER BÖLGEDE KULLANILABILIR

Araçlarin günes oldugu sürece yakit maliyetinin sifir oldugunu belirten Koyuncu sunlari söyledi:

"Adiyaman'in 38 yillik günes enerjisi verimini degisimini hesaplayarak üretim yaptik. Bu tür çalismalarda önemli olan temel mantigi ortaya koymaktir. Gerektiginde  bölgeye göre degisiklik yapilabilir. Bizim simdi kullandigimiz araçlari Gaziantep'te Adana'da kullanabilirsiniz ama Rize'deki günes yogunlugu her zaman yeterli olmayabilir. Bu tür sorunlar seri üretime geçildiginde asilacaktir".

 

EVDE SARJ EDILEBILIR

Günes enerjisini elektrik enerjisine çevirerek çalisan Firat ve Commagene ayni zamanda da birer elektrikli araç. Bu  sayede günesli olmayan günlerde araçlari ev tipi elektrik ile de sarj etmek mümkün. 1,5 liralik elektrik ile 100 km gidebilen araçlar, düz yolda saatte 55 km hiza ulasabiliyor. Yolun egimi de araçlarin hizinda önemli rol oynadigini söyleyen Koyuncu, "Egimli yollarda bazen günes yeterli olmayabilir, öyle durumlarda araç deposundaki enerji ile yola devam edebiliyor" diye konustu. mynet

Haberi Ekleyen: Ali Dursun

Bu haber 847 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Teknoloji-Bilim

Geceleri kota yok! 1 Mayıs'ta başlıyor

Geceleri kota yok! 1 Mayıs'ta başlıyor Web üzerinden sık indirme işlemi yapanlar için müjdeli haber geldi.

Giresun Robot Şampiyonu Oldu

Giresun Robot Şampiyonu Oldu ODTU 2016 Uluslararası robot yarışması şampiyonu Giresun

Nijeryalı profesör Riemann Hipotezi'ni çözdü

Nijeryalı profesör Riemann Hipotezi'ni çözdü Enoch,156 yıldır çözülemeyen problemi çözerek tarihe geçti

Hawking: Bin yıl içinde dünyayı boşaltın

Hawking: Bin yıl içinde dünyayı boşaltın Hawking,önümüzdeki bin yıl içinde,dünyayı terk etmemesi halinde insanlığın yok olacağını iddia etti

Türk Einstein vefat etti

Türk Einstein vefat etti Prof.Dr.Oktay Sinanoğlu Son Yolculuğuna Uğurlanıyor

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss