Patlamanin etkileri Dünya'ya ulasti
Günes'teki büyük patlamalarin etkileri kuzey yarimkürede hissedilmeye basladi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, 6 Kasim'da güneste meydana gelen patlamanan etkilerinin dünyaya ulasmaya basladigini söyledi.
Prof. Dr. Demircan, günesin manyetik etkinliginin zaman içinde hizla artigina isaret etti.
Günesin yapisindan kaynaklanan bir manyetik alan olusumu bulundugunu ifade eden Demircan, bunun elektrik üreten dinamolardaki gibi oldugunu anlatti.
Elektronlarin yönlendirilmesi halinde elektrik akimi olustugunu, güçlü olan elektrik akiminin da manyetik bir alan olusturdugunu kaydeden Demircan, ''Manyetik alan günesin belirli bölgelerinde yogunlasabiliyor. Bu yogunlasan manyetik alan yüzeye çikiyor. Yüzeyde kapali manyetik ilmekler içinde plazma birikiyor ve zaman zaman patliyor. Ama bu biriken plazma o kadar fazla oluyor ki, milyar ton mertebesinde. Asagi yukari ayda bir, güneste böyle patlamalar oluyor'' diye konustu.
6 Kasim'da güneste meydana gelen patlamanin etkisinin bu günlerde dünyaya ulastigini ifade eden Demircan, ''Bundan özellikle kuzey enlemleri etkileniyor. Sicak plazma atom çekirdeklerinden olusuyor. Dogrudan dünyanin atmosferini deforme ediyor, bozuyor, kompozisyonunu degistiriyor. Dolayisiyla atmosferdeki bu dinamik olaylardan, meteorolojik olaylar da etkileniyor'' dedi.
Radyasyon, kozmik isinim denilen parçaciklarin dünyaya ulastiginda, elektromanyetik iletisimlerin negatif etkilendigine isaret eden Demircan, sunlari kaydetti:
''Günesin bu manyetik etkinliginde sürekli bir artis var. Güneste 6 yil içinde büyük bir patlama bekleniyor. Bu durumda, uydularla haberlesmeler kopuyor, uydular kaybedilebiliyor, bir süre iletisim kurulamiyor. Tabi bu çok güçlü olursa dünyadaki elektronik aletlerinde de susmasi, çalisamaz hale gelmesi endisesi var. 6 yil sonra yeniden bir yavaslama olacak.''
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 1441 defa okunmuştur.
Paylaş