Topbas: Olasi Istanbul depreminde 30 bin kisi ölecek
Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Topbas, Istanbul’daki olasi bir depremde 30 bin kisinin ölecegini söyledi.
Topbas, ellerinden geleni yaptiklarini, ancak “vatandasi ikna edemediklerini” belirtti.
Kadir Topbas, Elazig’daki deprem üzerine gazetecilerin depremle ilgili sorularini yanitladi.
Topbas, "Istanbul'un yenilenmesi için kentsel dönüsüm için adimlar atarken ana muhalefetin söylemeleri vatandasi korkuttu. Dediler ki; 'buralari peskes çekecekler'. Destek vermeleri gerekirdi. Ama maalesef birçok yerde Kartal'da, Maltepe'de, Sariyer'de vatandasa 'sizi buradan çikaracaklar, buralari peskes çekecekler' dediler. Siyasiler bunu siyasi menfaatleri için kullandilar. Vatandasi da buna inandirdilar. Mülkiyet hakki var. Vatandasi zorla çikaramazsiniz. Zeytinburnu'nda bu kapsamda bir proje baslattik. Ancak, vatandasi ikna edemiyoruz. Anlasmak uyusmak sart" diye konustu.
Topbas, "Su anda Tokyo'daki deprem riski tasiyan yapilarin orani yüzde 20. Yani siz 'herseyi yaptim, bitti' diyemezsiniz. Ama biz ne yaptik? Hastane, okul gibi birçok yapiyi tamamladik. Ancak bireysel sahis yapilari dogru yapilmamissa, halen direniliyorsa... Kendi imarinin üzerine ilaveler yapmis... Önce bunu kaldirsin bakalim... Yikip yeniden yapmak ancak kentsel yenileme ile mümkün olabilir" dedi.
“30 bin kisi ölecek”
Kadir Topbas sunlari ekledi: "Kandilli Rasathanesi ve Istanbul Bogaziçi ve diger üniversiteler ile yaptigimiz arastirmalar sonucunda çikan verilere göre, 30 bin insanimiz hayatini kaybedecek. Hasarli yapi sayisinin 50 bin olacagi ortaya çikiyor. Daha önce Japonlarin yaptigi arastirma ise, daha dar alanda mukayeseli yaptigi bir arastirmaydi. Bu nedenle sayi daha çok çikiyordu. Halkimiz buna hazirlikli olmali. Beraberce el ele vererek bu sorunlari çözebiliriz.
“Muhalefet kentsel dönüsümde vatandaslari korkuttu”
“1998 öncesine kadar Istanbul ikinci deprem kusagi bölgesi ilan edildi. Bütün statik veriler ona göre yapildi. Ama 1998'den sonra birinci derece deprem bölgesi ilan edilince bu degisti. Kesitlerin, kolonlarin daha kalin olmasi gerekiyordu. Bireysel yapilarda güçlendirmeler yeterli degil. Herkes her konuda konusuyor. Diyor ki kat verin bu sorun çözülür. Ya nasil çözülür. Bu gidisat dogru degil depremin ayak seslerini duyuyoruz. Bu konuda yönetimlerle kol kola girelim, birlikte çalisalim. Bu ise varim deyin. Vatandasi korkutuyorlar. Siyaset bu kadar ucuz olmamali. TOKI geliyor diyorlar. Ya TOKI 100 TL'ye ev veriyor. Beraber olursak bu sorunu çözeriz.”
soL - Haber
Bu haber 587 defa okunmuştur.