Evini buzdolabina çevirdi.
Evini duzdolabi kapaklariyla kaplayan kisi bir yilda yüzde 40 enerji tasarrufu sagladi.
BAYBURT (A.A) – Bayburt'ta,sert geçen kis aylarinda daha sicak olmasi için evinin dis yüzeyi ve çatisini hurdacidan satin aldigi buzdolabi kapaklariyla kaplayan Nabi Melekoglu,bir yilda yüzde 40 enerji tasarrufu sagladi.
Merkeze bagli Esentepe Mahallesi Çeçenistan Sokak'ta iki katli müstakil evi bulunan Nabi Melekoglu,karasal iklimin hakim oldugu,bu nedenle kis mevsiminin sert geçtigi Bayburt'ta,isitmakta zorluk çektigi için evinin dis yüzeyi ve çatisini izolasyon malzemesiyle kaplamak istedi.
Izolasyon sistemlerinin pahali,maddi imkanlarinin ise kisitli olmasindan dolayi bu düsüncesini gerçeklestiremeyen Melekoglu,içerdeki isiyi muhafaza etme özelliginden dolayi buzdolaplarinda kullanilan izolasyon malzemelerini evinin dis yüzeyinde kullanabilecegini düsündü.
Melekoglu,yaptigi arastirmalar sonucu hurdacilardan tanesi 5 liraya satin aldigi eni 70 ve 150 santimetre arasinda degisen 350 buzdolabi kapagiyla iki katli evinin dis yüzeyi ve çatisini ailesinin de yardimiyla geçen yil ekim ayinda kapladi.
-350 BUZDOLABI KAPAGI KULLANDI-
Bayburt Il Özel Idaresi bünyesinde çalisan Nabi Melekoglu,yaptigi açiklamada, bir yili askin sürede evinde yüzde 40'lik enerji tasarrufu sagladigini söyledi.
Izolasyondan önce kis aylarinda evi isitmakta güçlük çektigini, soba sürekli yansa bile isinin muhafaza edilemedigini dile getiren Melekoglu, imkanlarinin ancak bu yönteme yettigini belirtti.
Evinin dis yüzeyini bu sekilde kaplarken kendisini elestirenlerin de oldugunu ifade eden Melekoglu,söyle devam etti:
''Buzdolabi kapaklarinin içinde,dolap aktif haldeyken içerideki soguk havayi muhafaza etmesi için poliüretan malzeme bulunuyor. Hurdacilar topladiklari bu hurda kapaklardaki poliüretan maddeyi yakarak ya da çöpe atarak yok ediyor. Fakat bu malzemenin dogada geri dönüsümü yok, bu nedenle önemli çevre kirliligine neden oluyorlar.Soguk havayi homojen bir sekilde koruyan bu kapaklar sicak havayi da geçirmiyor. Bu düsünceyle ben de evimin dis yüzeyini,mantolama teknigi ile kapladim. Bir yilda yaklasik yüzde 40'lik enerji, yüzde 90'a yakin da maddi tasarruf sagladim. Geçen yillarda kis aylarinda 2 bin 400 lira dolayinda olan yakit tüketimim izolasyondan sonra bin 300 liraya kadar düstü.''
Melekoglu, durumundan oldukça memnun oldugunu belirterek, ''Evlerinde izolasyon sorunu yasayan maddi imkani bulunmayanlara bu yöntemi kullanmalarini tavsiye ediyorum'' dedi.
Bu haber 777 defa okunmuştur.