Yollarda hiz siniri artti
Karayollari Trafik Yönetmeliginde yapilan degisiklikle, otomobillerin hiz sinirlari artirildi.
Karayollari Trafik Yönetmeliginde yapilan degisiklikle, otomobillerin hiz sinirlari, sehirlerarasi çift yönlü karayollarinda saatte 90 kilometre, bölünmüs yollarda saatte 110 kilometreye çikartildi.
Minibüs ve otobüslerin hiz sinirlari ise sehirlerarasi çift yönlü karayollarinda saatte 80 kilometre, bölünmüs yollarda saatte 90 kilometre, otoyollarda saatte 100 kilometre olarak belirlendi.
Karayollari Trafik Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.
Yönetmelige göre, araçlarin cinslerine, kullanim amaç ve sekillerine göre muayene süreleri, Ulastirma Bakanliginca araç muayenesi ile ilgili olarak çikarilan yönetmelikte belirlenecek. Arazi vitesi olmayan otomobillerle zirai traktörler disindaki her cins aracin fenni muayeneleri yapilirken, aracin sefer görev emri belgeleri kontrol edilecek. Tasit Sefer Görev Emri verildigi halde tatbikat çagrisina uymayan veya adresinde bulunmayan tasitlar fenni muayene istasyonuna bildirilecek ve bu tür araçlarin muayenesi yapilmayacak.
HIZ SINIRLARI
Yönetmelikte araçlarin hiz sinirlari yeniden düzenlendi. Yapilan düzenlemeyle motoru araçlarin yerlesim yeri içindeki hiz sinirlari degistirilmedi. Yerlesim yeri disinda ise araçlarin hiz sinirlari ''sehirlerarasi çift yönlü karayollari'' ve ''bölünmüs yollar'' olarak ikiye ayrildi.
Buna göre, otomobillerin hiz sinirlari, sehirlerarasi çift yönlü karayollarinda saatte 90 kilometre, bölünmüs yollarda saatte 110 kilometreye çikartildi. Minibüs ve otobüslerin hiz sinirlari ise sehirlerarasi çift yönlü karayollarinda saatte 80 kilometre, bölünmüs yollarda saatte 90 kilometre, otoyollarda saatte 100 kilometre olarak belirlendi.
Hiz sinirlayici cihaz bulundurma ve kullanma zorunlulugu olan araçlarda, yol ayrimi yapilmaksizin M3 sinifi otobüslerde hiz siniri ayarlamasi saatte 110 kilometre, N3 sinifi kamyon ve çekicilerde ise saatte 90 kilometre olacak. Bu araçlar sehir içi yollarda ise, diger araçlarin tabi oldugu azami hiz sinirlarina uyacak.
Zorunlu haller disinda sehirlerarasi karayolunu kullanan motorlu araçlarda araç cinsi gözetilmeksizin asgari hiz siniri saatte 15 kilometre, otoyollarda ise saatte 40 kilometre olarak belirlendi.
Tehlikeli madde tasimaya mahsus olup, bos olarak trafige çikan araçlar belirtilen kendi sinifina giren araçlara ait hizla sürülebilecek.
Römorklu veya yari römorklu araçlarda (Römork takmis LTT hariç) en çok hiz siniri ayni cins römorksuz araçlara ait en çok hiz sinirindan saatte 10 kilometre daha düsük olacak. Servis freni bozuk araçlari çeken araçlar saatte 15 kilometrenin üstünde bir hizla sürülemeyecek.
Içisleri Bakanligi, Ulastirma Bakanliginin görüsünü alarak, yerlesim yeri disindaki sehirlerarasi çift yönlü karayollari ile bölünmüs yollarda ve otoyollarda otomobiller için hiz sinirini saatte 20 kilometreye kadar artirmaya yetkili olacak.
Il ve ilçe trafik komisyonlari, belediye sinirlari içindeki karayollarinda otomobiller için hiz sinirini saatte 20 kilometreye kadar artirmaya yetkili. Ancak belediye sinirlari içinden geçen ve Karayollari Genel Müdürlügünün sorumlulugunda bulunan devlet ve il yollari için Karayollari Genel Müdürlügünün uygun görüsünün alinmasi zorunlu olacak.
ARAÇLARIN YÜKLENMESI
Yönetmelikte araçlarin yüklenmesi kurallarina iliskin madde yeniden düzenlendi. Buna göre, araçlarin yüklenmesinde belirlenmis ölçü ve esaslara aykiri olarak; tasima siniri üstünde yolcu tasinmasi, azami yüklü agirligin veya izin verilen azami yüklü agirligin asilmasi, bu agirliklar asilmamis olsa bile azami dingil agirliklari asilacak sekilde yüklenmesi yasak.
Ayrica yükün cinsi, sekli, yeri, nitelik ve özellikleri bakimindan; karayolu yapisi ve kapasitesi ile trafik güvenligi bakimindan tehlikeli olabilecek, karayolunu kullananlara ve mülklere zarar verecek tarzda yüklenmesi, tehlikeli ve zararli maddelerin sartlarina uyulmadan, gerekli izin ve önlemler alinmadan tasinmasi, agirlik ve boyutlari bakimindan tasinmasi özel izne bagli olan esyanin izin alinmadan yüklenmesi, tasinmasi ve tasittirilmasi, gabari disi yük yüklenmesi, tasinan yük üzerinde veya araç disina yolcu veya hizmetli bindirilmesi, yükün karayoluna degecek, düsecek, dökülecek, saçilacak, sizacak, akacak, kayacak, gürültü çikaracak sekilde yüklenmesi, yükün, her çesit yolda ve yolun her egiminde dengeyi bozacak, yoldaki bir seye takilacak ve sivri çikintilar hasil edecek sekilde yüklenmesi, yükün, sürücünün görüsüne engel olacak, aracin sürme güvenligini bozacak ve tescil plakalari, ayirim isaretleri, dur ve dönüs isiklari ile yansiticilari örtecek sekilde yüklenmesi, yükün, aracin boyunu önden 1 metre, arkadan 2 metre asacak, kasanin sag ve sol yanindan tasacak sekilde yüklenmesi, çeken ve çekilen araçlarla ilgili sartlar ve tedbirler yerine getirilmeden araçlarin çekilmesi yasak.
Yönetmelik ile belirlenen yasaklara uymayan araç sürücüleri hakkinda cezai islem yapilacak ve bütün sorumluluk ve giderler araç isletenine ait olmak üzere fazla yolcular en yakin yerlesim biriminde indirilecek.
Azami yüklü agirligin yüzde 20'den fazla asilmasi halinde fazla yük, uygun hale getirilmeden aracin yola devam etmesine izin verilmeyecek.
Yasaklara uymadigi tespit edilen araçlar, gerekli sartlar saglanincaya kadar trafikten men edilecek. Bunlardan trafik güvenligine ve karayolu yapisina tehlike yaratmayacak durumda olanlara en yakin yerlesim birimlerinde gerekli önlemleri almalari için izin verilecek.
Anadolu Ajansi
Bu haber 1138 defa okunmuştur.