Danıştay, kahvehanelerde sigara içilmesi yasağını Anayasa'ya aykırı bularak, bu konuda yasak getiren yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Danistay “Anayasa’ya aykiri” buldu
Danistay, kahvehanelerde sigara içilmesi yasagini Anayasa'ya aykiri bularak, bu konuda yasak getiren yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesine basvurdu.
Danistay’a göre kahvehanelerde sigara içilmesine dönük yasak Anayasa’ya aykiri. Yasak kararinin alinmasinin ardindan Izmir Kahveciler Odasi, kahvehanelerde sigara içilmemesini öngören 4207 sayili Tütün Ürünlerinin Zararlarinin Önlenmesi ve Kontrol Hakkinda Kanun hükümlerinin uygulanmasina iliskin Basbakanlik Genelgesinin 1. maddesinin iptali ve yürütülmesinin durdurulmasi istemiyle Danistay’da dava açmisti.
Kahveciler Odasi, basvurusunda dava konusu düzenlemeye yasal dayanak olan 5727 sayili düzenlemenin 3. maddesinin 1. fikrasinin (d) bendinin de "özel girisim özgürlügü ve mülkiyet hakkini ihlal ettigi, esitlik, ölçülülük ve gereklilik ilkesine aykiri oldugu" gerekçesiyle Anayasa’ya aykiri oldugunu savunmustu.
Danistay 10. Dairesi, Kahveciler Odasi’nin itirazini hakli buldu. Daire, söz konusu bentteki "kahvehane" ibaresinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne basvurulmasina oy birligiyle karar verdi.
“Faaliyetleri zorlastirildi, çalisma özgürlükleri sinirlandirildi”
Tütün ürünlerinin tüketiminin kamu sagligi ve çevresel etkiler bakimindan büyük sorun yaratmasi nedeniyle, tütün ve tütün ürünlerinin zararlarindan korunmaya yönelik önlemlerin alinmasi kapsaminda yasal düzenleme yapmanin Anayasa ve Dünya Saglik Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözlesmesi geregi oldugu ifade edilen kararda, "Ancak getirilebilecek yasak ve sinirlandirmalarin, ticari isletmelerin varliklarini sürdürebilmelerini ölçüsüz bir sekilde zorlastirmamasi, isleticilerin çalisma özgürlüklerini kullanmalarini agir bir takim sartlara baglamamasi gerekir" denildi.
“Bu bir gelenek”
Kahvehanelerin toplum hayatinda 5 yüz yila yakin geçmisi olduguna ve ilgili kamu idaresinden ruhsat almak suretiyle faaliyette bulunduguna isaret edilen kararda, "Dinlenilip, vakit geçirilen kahvehanelerde, çay, kahve gibi içeceklerin yani sira tütün ürünleri de geçmisten bu yana tüketilmektedir. Dolayisiyla tütün ürünleri tüketimi ile ilgili yapilacak yasal düzenlemelerde de, kahvehanelerin bu özellikleri ve nitelikleri mümkün oldugunca korunarak anilan is yerlerinin islevlerini sürdürebilmeleri saglanmalidir" degerlendirilmesinde bulunuldu.
(soL - Haber)
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 630 defa okunmuştur.
Paylaş