BERAT KANDILINIZ MÜBAREK OLSUN
Islam dininde kutsal kabul edilen gecelerden birisi olan Berat Kandili; Saban ayinin 14. gününü 15. gününe baglayan gecesi Berat Kandilidir. Bu sene 21 Mayis Cumartesi'yi 22 Mayis Pazar gününe baglayan gecede idrak edilecektir.
BERAT NE DEMEKTIR?
Berat kelime manasi olarak; borçtan kurtulma, temize çikip aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi anlamlara gelmektedir. Berat kandili, Allah’in rahmet, lütuf ve magfiretiyle tecelli ederek, kullarina bagislanma, kapilarini ardina kadar araladigi; müminlerin dualarina icabet ettigi, günahlarini affettigi, yapilan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandirdigi bir zaman dilimi olarak tabir edilmektedir. Berat kelimesinin asli ”Berâettir.” Beraat’in sözlükteki anlami ise, ”bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak” demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olmasi sebebiyle mübarek gece; günahlarin affi ve kullarin temize çikarilmasi sebebiyle Beraat gecesi ve kullarin ihsana kavusmalari nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmistir. Berat Gecesinin dört adi vardir; bunlardan en meshur olan adi ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir. Berat Kandili (Beraat Kandili) Islam dininde mübarek kabul edilen gecelerden biridir.
BERAT GECESI NEDIR?
Berat Kandili; Allahu Tealâ, bu gecede kendisine samimiyetle yönelen kullarina rahmetini bol bol indirmekte, rizik ve sifâ kapilarini sonuna kadar açarak, bizleri sinirsiz ikramlarina davet etmektedir. Bu konuda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) söyle buyurmuslardir: “Saban ayinin 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasina rahmetiyle tecelli eder ve ‘Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rizik isteyen, rizik vereyim! Yok mu sifa isteyen, sifa vereyim!.. Yok mu baska istegi olan ona da istedigini vereyim”
BERAT KANDILI VE ÖNEMI
Üç aylar içerisinde ayri bir yer tutan berat kandili anlam ve mana olarak Islam Dünyasinda ayni bir öneme sahiptir. Kelime anlami olarak, borçtan kurtulma, temize çikip aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma anlamina gelen Berat Kandili ayni zamanda AllaH-u Teâla’dan rahmet ve magfiret dilemek anlamina da gelmektedir. Allah-u tealanin ekstra rahmet, lütuf ve magfiretiyle tecelli ederek, kullarina bagislanma, kapilarini ardina kadar araladigi; bu özel gecede müminlerin dualarina icabet ettigi, günahlarini affettigi, yapilan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandirdigi bir zaman dilim olarak tanimlanir. Berat kelimesinin asli ''Berâettir.'' Beraat sözlükte, ''bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak'' demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olmasi sebebiyle mübarek gece; günahlarin affi ve kullarin temize çikarilmasi sebebiyle Beraat gecesi ve kullarin ihsana kavusmalari nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmistir. Mübarek Berat Kandili gecesini ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabi ve feyzi vardir. Mübarek Berat Kandili hakkinda Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v) hadisi seriflerinde söyle buyurmustur; “Saban ayinin on besinci gecesi oldugu zaman, gecesinde ibadete kalkin. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece günes batinca Allah’u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: “Benden magfiret dileyen yok mu, onu magfiret edeyim. Benden rizik isteyen yok mu, onu riziklandirayim. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtulus vereyim” diye buyurur.” (Ibn Mâce)
Bu yazı 931 defa okunmuştur.