Findik Sektöründe Son Durum -11-
Hükümetçe “Yeni Findik Stratejisi” ile uygulamaya konulan alan bazli gelir destegi ödemesine 2019 yilinda da devam karari alindi. Tarim ve Orman Bakanligi açiklamasinda; Alan bazli destekler kapsaminda findik üreticilerine yapilan alan bazlik destek tutari artirilmadi. 2018 yilinda oldugu gibi 2019 üretim yili için dekar basina 170.TL. ödeme yapilacak.
1-2018 YILI FINDIK REKOLTESI TAHMINI
ÜÇ FARKLI REKOLTE
Ispanya'nin Sevilla kentinde yapilan INC Kongresi'nde findik konusunda yapilan genel sunumda Türkiye'nin 2017-2018 sezonuna 80 bin ton stok ve 750 bin ton üretim olmak üzere 830 bin tonluk arz ile girdigi belirtildi. Türkiye'nin 2018-2019 sezonuna ise 170 bin ton devreden stok, 640 bin ton üretim olmak üzere findik arzinin 810 bin ton olacagi ifade edildi.
Findik Rekolte Tespit Komisyonlarinin Findik olan illerde Haziran ayi sonunda baslatilan ve 10 Temmuz’da sona eren çalismalar sonucunda 2018 yilinda findik rekoltesinin 560 bin ton olacagi tahmin edilmisti. Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin 2018 yili tahmini findik rekoltesini 2019’un ilk günlerinde açikladi. Bakan Pakdemirli, CHP Giresun Milletvekili Necati Tigli’nin 2018 yili findik rekoltesiyle ilgili 5 ay önce sordugu soru önergesine yanit verdi. Pakdemirli, 2018 rekoltesinin 515 bin ton olarak ön görüldügünü kaydetti. Daha önce Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) findik rekoltesini 580 bin ton olarak belirlemisti.
2019 YILI FINDIK REKOLTESI TAHMINI
Mayis 2019 ayinda Amerika’nin Florida Eyaletinde Yapilan Dünya Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi'nde (INC) Dünya Findik Rekoltesi 1 milyon 167 bin 700 ton, Türkiye rekoltesi ise 45 bin ton stokla birlikte 815 bin ton olarak açiklanmisti.
Çok tartisilan bu rekolte açiklamasinin ardindan bir rekolte açiklamasi da Türkiye Istatistik Kurumu’ndan (TÜIK) geldi. TÜIK Trabzon Bölge Müdürlügünün derledigi bilgilere göre; Karadeniz bölgesinin en önemli bitkisel ürünlerinden olan findik üretiminin 2019 yilinda bir önceki yila göre yüzde 38,8 oraninda artarak 515 bin tondan 715 bin tona yükselecegini açikladi.
Tarim ve Orman Bakanligi’nin açiklamasina göre, dünyada findik üretimi, 1960’li yillarda yaklasik 250 bin ton civarinda iken, son yillarda bir milyon tonu geçti. Ülkemizde 39 ilde, 728 bin hektar alanda yaklasik 592 bin çiftçi tarafindan findik üretimi yapilirken; üretim miktari yillara göre 400 bin ton ile 800 bin ton arasinda degisiyor.
Findikta hasadin Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli ile Azerbaycan ve Gürcistan’dan bakanlarin katilimiyla 6 Agustos’ta Ordu’da yapilacak törenle resmi olarak baslayacagini bildiren Tarim ve Orman Bakanligi, 2019 yili için tahmini findik rekoltesini 776 bin ton olarak açikladi. Üç ülkenin bakanlari, Findik Yetistiriciligi Alaninda Iyi Niyet Beyani’na da imza atacaklar.
2- 2018 YILI DESTEKLEME ALIMLARI
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) findik alim fiyatlarini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan açikladi.
TMO 01 Kasim 2018 tarihinden itibaren “levant kalite” findigin kilosunu 14 TL’den almaya baslayacak. “Giresun kalite” findik için kilogram basina 14,5 TL ödenecek.
TÜM KÖY SEN: 14 LIRA ÜRETICININ TALEBINI KARSILAMIYOR
Açiklanan fiyati Evrensel’e degerlendiren Tüm Üretici Köylü Sendikasi (Tüm Köy Sen) Genel Baskani Sadik Turan, findigin üreticisine maliyetinin 13.7 lira oldugunu belirterek açiklanan fiyatin üreticinin talebini karsilamaktan çok uzak oldugunu söyledi. Kamuoyu tepkisi ve üretici örgütlerinin yogun çalismalarinin bir sonucu olarak yasanan fiyat artisinin bir yaniyla da iktidarin yerel seçimlere yönelik yatirimi oldugunu ifade eden Turan, “Açiklanan fiyat, üreticiyi kandirmaya yönelik bir fiyat. Bahsettigimiz 13.7 liralik maliyet döviz kurlari bu kadar yükselmeden önceki maliyetti. Kurdaki artis çiftçiyi de yari yariya fakirlestirdi. O yüzden 14 liralik fiyat üreticiyi tatmin edebilecek bir fiyat degildir” diye konustu.
Altinordu Ziraat Odasi Baskani Selami Akarsu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Ordu'da findik alimlarini tamamladigini söyledi. Akarsu, makaminda gazetecilere yaptigi açiklamada, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in açikladigi takvim dogrultusunda Ordu'da findik alimina baslayan TMO'nun, 29 Aralik itibariyla geçici findik alim merkezini kapattigini belirtti. TMO'nun Ordu'da yaklasik iki ay boyunca findik alimi gerçeklestirdigini ifade eden Akarsu, findik alimiyla serbest piyasada fiyatlarin arttigini kaydetti.
Ofis tarafindan 2018 yili mahsulü ürünler için yaklasik 7 bin üreticiden 7 bin ton kabuklu findik alimi yapilirken, karsiliginda üreticilere 100 milyon lira ödeme gerçeklestirildi.
2019 YILI DESTEKLEME ALIMLARI
Bu yil findik hasadi baslamadan önce 26 Temmuz 2019 günü Cumhurbaskani Erdogan tarafindan findik alim fiyati Giresun Kalite findik için kilo basina 17 lira, Levant findik için 16.5 lira, sivri ve diger findiklar için kilo basina 15 lira 50 kurus olarak açiklandi.
TMO'dan yapilan yazili açiklamada, findik piyasasinda istikrarin saglanmasi, üreticilerin piyasa sartlarinda magduriyet yasamamasi ve finansman ihtiyaçlarinin karsilanmasi amaciyla 21 Agustos'tan itibaren levant kalite findigin kilogram basina 16,50 lira, Giresun kalite kabuklu findigin kilogram basina 17 lira ve sivri kalite findigin kilogram basina 15,50 liradan alinmasina baslandigi animsatildi.
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal: TMO olarak bütün hazirliklarini tamamladiklarin, "Hasadin baslamasindan yaklasik 200 bin ton civarinda depo hazirligimizi yaptik. 33 noktada 60 ekiple alim yapacagiz. Personellerimizi egittik ve bütün hazirliklarimiz tamamladik. Çiftçilerimizin islerinin kolaylasmasi için TMO olarak üreticilerimizin sira beklemelerini ve zorluk çekmelerini istemiyoruz. Bunun için de randevu sistemini uygulamaya basladik. Randevu sistemimde internet üzerinden subelerimize ve buradaki alim noktalarimiza basvuru yaparak, gününü ve saatini alabilirler. Bunu aldiktan sonra da mutlaka tarim il ve ilçe müdürlüklerinde çiftçi kayit sistemi için güncelleme yapmalarini bekliyoruz. Daha sonra da findiklarini bize getirecekler" seklinde konustu.
TMO, Giresun merkez ile Bulancak ilçesinden findik teslim edecek olan üreticilerden dönüm basina 54 kilogram findik alacak. Kota sikintisi üzerine AK Parti Giresun Milletvekili Cemal ve Sabri Öztürk’ün devreye girdigi bildirildi.
Öztürk’lerin devreye girmesiyle birlikte TMO Giresun için kota miktarlarini degistirdi. Daha önce merkez için dönüm basina 54 kilo findik alacagini degerlendiren TMO bu miktari 65 kiloya çikartirken, Bulancak için de 80 kiloya çikartti.
TMO tarafindan bugün baslanilacak olan findik alimlari için Giresun il genelinde dönüm basina alinacak findik miktarlari ise su sekilde açiklandi : Bulancak: 80 kg, Çanakçi: 105 kg, Dereli: 70 kg, Dogankent: 60 kg, Espiye: 85 kg, Eynesil: 75 kg, Görele: 65 kg, Güce: 90 kg, Kesap: 100 kg, Merkez: 65 kg, Piraziz: 80 kg, Tirebolu: 100 kg, Yaglidere: 80 kg.
Findik Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (FISKOBIRLIK) Yönetim Kurulu Baskani Lütfi Bayraktar, üreticiden 9 Eylül Pazartesi gününden itibaren TMO sartlarinda, yine ayni kuruma devredilmek üzere findik alimina baslayacaklarini söyledi. Bayraktar, belli bir kota dahilinde TMO adina findik alacaklarini ifade ederek, "Her hafta alacagimiz ürünü TMO'ya devredecegiz. Bu durum, üreticinin serbest piyasa sartlarinda findik satmasinin önüne geçecek ekstra bir çözüm olarak görülmektedir." diye konustu.
Alinan bilgiye göre Trabzon da Tarim Kredi Kooperatifi (TKKB) öncelikle Trabzon ve Giresun’da 2 ayri alim merkezi açarak üyesi olan findik üreticilerinden pesin ödeme yaparak findik alimina basladi. TKKB, 50 randimanli levant kalite findiga 16.5, Giresun kaliteye ise 17 TL fiyat vererek alim yapiyor. TKKB aldigi findiklari kabuklu, natürel ve kavrulmus olarak öncelikle ülke genelindeki magazalarinda tüketime sunarken, ihracat için de hazirlik yaptigi da belirtildi. 29 Agustos 2019
Açiklanan bu fiyattan tüccarlar pek memnun kalmadi. Onlarin bekledigi fiyat 15 liranin altiydi. Findikta en büyük alici konumundaki Ferrero, 2019 ürünü findik alim fiyatini kilo basina 15 lira 75 kurus olarak açikladi.
Baslangiçtan bugüne kadar serbest piyasada Giresun kalite %50 randimanli tombul findik 14.50-17.00 TL/Kg. bir seyir izlemistir. Bugünlerde ise 16.00 TL/kg. islem görmektedir.
Giresun Ziraat Odasi Baskani Karan, geçtigimiz günlerde findik fiyatinin en az 20 lira olmasini ifade etmisti. Erdogan'in findik fiyatini 17 lira olarak açiklamasinin ardindan tesekkür ilani verdi.
Haberler.com'da yer alan habere göre Karan, 17 liralik findik taban fiyatinin üretici adina önemli ve rakamin da memnuniyet verici oldugunu ifade etti.
Giresun Ziraat Odasi Baskani Karan geçtigimiz günlerde su açiklamayi yapmisti:
"TMO'nun depolarindaki findik 18 lira edecek. TMO kazanacak. Ihracatçi kazanacak. Ama üretici kazanmayacak. Böyle bir sistemi ve ticareti kabul etmiyoruz. Bu yil findik taban fiyati en az 20 lira olmalidir ki, üretici de kazansin. Serbest piyasada olusturulmaya çalisan fiyat spekülasyonlarina üreticiler itibar etmemelidir. TMO'nun taban fiyatini beklenmelidir ve ona göre hareket edilmelidir"
Tüm Köy Sen Ordu Subesi: Açiklanan findik fiyati tekellerin isine yariyor
Açiklanan findik alim fiyatinin maliyet seviyesinde kaldigini belirten Tüm Köy Sen Ordu Subesi Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Zengin, “16,50 TL kabul edilemez” dedi.
Findik fiyatinin yaptiklari maliyet hesabina göre 25 TL olmasi gerektigini vurgulayan Tuncay Zengin, daha önce findik fiyatinin 18-20TL olmasini isteyenlerin verilen fiyati olumlu karsilamalarini da elestirerek, “Bizim gibi ziraat odalari ve baskalari da maliyet hesabi yapti. Yapilan açiklamalarda 20TL istediler. Simdi de memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Devlet destegiyle fiyatin 19 TL’ye çiktigini iddia eden yetkililere sesleniyoruz. Biz yaptigimiz hesapta devlet desteklerini gelir hanesine ekleyerek yaptik zaten, buna karsin maliyet 16.52TL oldu. Bu nedenle 25 TL istiyoruz" ifadelerini kullandi.
3- 2018 yili mahsulü ”Müstahsilden Tacire Satis” kabuklu findik satislari findik yetistirilen yörelerdeki borsalarda tescil edilen miktar Temmuz 2019 sonu itibariyle (KG) (16 Ticaret Borsasi Verileriyle); 325.481.414 Kg. (Giresun: 32.467.081 Kg.dir.) Bu miktar toplam rekoltenin %63'üne denk gelmektedir. Tahmini rekolteye göre üreticinin elinde % 37' lik oran olan 190 bin ton ürün kalmis olmali.
Bu konu ile ilgili olarak daha önce Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, findikta 165 bin ton hayali stok affi yapildigini savunarak, ziraat odalari olarak bu isin pesini birakmayacaklarini kaydetti.
2018-2019 findik alim satim ve ihracat rakamlari üzerinden yapilan hayali stok affina dikkat çeken Karan, hayali stok affi yapanlarla ilgili Hazine ve Maliye Bakanligi’ni göreve çagirdi.
“30.04.2019 tarihi itibariyle ticaret borsalarinda müstahsil satis rakamlarina göre, 2018 mahsulü kabuklu findik miktari 305 bin ton civarinda. 30.04.2019 tarihi itibariyle ihracat edilen iç findik miktari ise 185 bin ton. 185 bin ton x 2 = 370 bin ton kabuklu findik eder. 100 bin tonda iç piyasada iç findik tüketildigini var sayarsak toplam 470 bin ton kabuklu findik eder. 470 bin ton – 305 bin ton = 165 bin ton. Rakamlara bakildiginda 165 bin ton hayali stok affi yapildigi apaçik ortadadir. Findik üreticisi adina yeni sezon öncesi yapilan bu hayali stok affini yapanlardan, hesap sorulmasini istiyor ve bekliyoruz.” Dedi.
4- Türkiye, dünya findik üretiminin yüzde 70’ini tek basina karsiliyor. Son 10 yilin iç findik ihracat ortalamasi 255 bin tondur. Bunun karsiligi da 510 bin ton kabuklu findik demektir. Yillik ortalama 80-100 bin ton kabuklu findik iç piyasada tüketiliyor. Ihracat ve iç tüketim dahil, en az 600 bin ton kabuklu findiga ihtiyaç vardir.
5- Türkiye, 2018-2019 findik ihraç sezonunda ; Agustos 2018 ayi sonu itibariyle 269,4 ton iç findik ihraç ederek 1.592.437.091 dolar gelir elde etmistir. 2017-2018 findik ihraç sezonunda ise; 287.047 ton iç findik ihraç ederek, karsiliginda 1.792.226.728 dolar gelir elde etmisti. Bu iki sezon fiyatlarini karsilastirdigimizda; 2018 ürünü findigi geçen yilki fiyattan daha düsüge satmisiz. Sonuçta; 01 Eylül 2018-31 Agustos 2019 sezonundaki findik ihracati, geçen sezona göre miktarda yüzde 6,5 düsüsle 269 bin 399 tona geriledi. Bu ihracattan elde edilen gelir ise yüzde 11.2 azalisla 1 milyar 592 milyon dolara düstü. Türkiye, dünya findik ihracatinin birincisi olsa da bu üründen elde edilen ihracat gelirleri azaldi. Geçen yil ortalama 624 dolara (100 Kg.iç) ihraç ettigimiz findigi, 2018 yilinda 590 dolara ihraç etmisiz. Sezonlar itibariyle son 10 yilda ihraç edilen findiktan elde edilen gelirin yillik ortalamasinin 1.900 milyon dolar oldugu görülmüstür.
6- Yine Türkiye, 2018-2019 findik ihraç sezonunda, ihraç edilen iç findigin 29.099 tonunun (%10,8) 2017 yili ürünü oldugu görülmüstür.
7- 2018 mahsulü kabuklu findik fiyatlarina bakildiginda ise; 27.08.2018 ile 30.01.2019 tarihleri arasinda serbest piyasada fiyatlar Giresun kalite % 50 randimanli tombul kabuklu findik ortalama net 13.00-16.00 TL/KG. arasinda bir seyir izlemistir.
8-Türkiye 2018 (01.01.2018-31.12.2018) Toplam 279.250.939 Kg. iç findik ihracina karsilik 1.635.235.672 USD gelir elde etmistir. Sadece iki ülke (Almanya ve Italya) bu findigin % 44’nü almaktadir. Ayni zamanda bu gelir ilk 15 ülkeye ihraç edilen iç findigin %83’ne denk gelmektedir. Tablo-1
9- 2018 yilinda ihraç edilen iç findigin % 72 olan 1.175.245.627 dolar bedelli kismi Karadeniz ve Istanbul Findik ve Mamulleri Ihracatçilari Birligine üye 12 firma tarafindan ihraç edilmistir. Türkiye'nin ve dünyanin en büyük findik alicisi ve ihracatçisi olan Italyan FERRERO sirketi 2013 yilinda IF MarianoStellifer S.P.A’dan Türkiye ve Italya’da findik ticareti ile istigal eden Stelliferi sirketlerini(STELLIFERI) devralmasiyla Türkiye’de findik ticareti alaninda da faaliyet göstermeye baslamistir. Yine 2014 yilinda tamamini satin aldigi Oltan Gida’nin ismini de 2017 yilinda “Ferrero Findik Ithalat Ihracat ve Ticaret A.S.” olarak degistirerek faaliyetlerine devam etmektedir. Ferrero, kendisine ait olan bu iki firma vasitasiyla 2016 yilinda 95.156.450 Kg. (%41,8) iç findik ihraci gerçeklestirmistir. Aldigi findigin çogunu kendisi isleyen Ferrero sirketinin yillik cirosu ise 11,2 milyar dolardir. Bu sebeple Ferrero sirketi dünyadaki en büyük findik alicisi ve ihracatçisi olan sirkettir. Ferrero'nun Dünyanin çesitli yerlerinde 23 adet fabrikasi bulunmaktadir. Bu fabrikalardan 1'i de Manisa'da yer aliyor. Italyan Ferrero sirketi, ana hammaddesi findik olan, Nutella, Kinder gibi markalar ile çikolata ve benzeri ürünler üretmektedir. Türkiye’de findik fiyatini tek basina etkileyebilecek, findik fiyatini manipüle edebilecek bir güce erismistir. Bunun yaninda 2011 yilinda Türkiye'nin en büyük findik ihracatçilarindan Progida'yi da; Singapur merkezli küresel tarimsal ürün ve gida muhteviyati imalatçisi OLAM International satin aldi. 2018 yilindaki iç findik ihracatindaki payi % 11 olan Progida’nin; Ferrero’nun ihracattaki payi olan %21 ile toplandiginda, her iki sirketin ihracat paylari %32 olmaktadir. Bu iki firmanin yurt içi pazar paylarini da bu oranlara ilave ettigimizde; piyasadaki pazar paylarinin %40’dan asagi olmadigi görülecektir.
Ferrero Findik Genel Müdürü Bamsi Akin; Dünyada toplam 1 milyon ton kabuklu findik üretildigini, Türkiye’deki üretimin 600 – 700 bin ton civarinda oldugunu söyledi. Ferrero’nun bazi yillar Türkiye üretiminin üçte birine yakin miktarlarda findik alabildigini ifade eden Akin, Manisa dahil Türkiye’de 6 tane üretim tesisleri oldugunu kaydetti. Akin, “Ferrero Grup Türkiye olarak, 3 tanesi Trabzon, 1 Düzce, 1 Izmit ve 1 Manisa’da fabrikamiz var. Yaklasik 1.500 çalisanimiz mevcut. 8 tane depomuz, 5 tane toplama merkezi ve depomuz, 5 tane Ferrero Degerli Tarim’la ilgili ofisimiz var. Manisa’daki fabrika Ferrero Çikolata, digerleri Ferrero Findik çatisi altinda. Ferrero Çikolata, Ferrero Grubu’na bagli ancak Ferrero Findik’tan ayri bir tüzel kisilik. Ferrero’nun ürünleri kalite odaklidir. En son hasat edilmis en taze ve en kaliteli ürünleri kullaniyoruz. Bizim Türkiye’deki is modelimize baktigimizda ise, biz findigi aliyoruz, isliyoruz, Ferrero’nun ürünlerinde kullanabileceklerini seçip, soguk zincir ile ihraç ediyoruz. Kalite kriterlerimiz, Ferrero’ya özel belli kriterleri de içerir. Findiga taze ürün muamelesi yapiyoruz” diye konustu. (Tablo:2-3)
Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan’dan findikla ilgili bomba gibi iddia!
Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin içerisinde Ferrero ile direk temasi içerisinde olan yetkililerin bulundugu yönünde iddialar oldugunu belirtti.
Karan, “yaklasik 5 yildir findik sektöründe tekellesme oldugunu, bunun önüne geçilmesi gerektigini sadece müdahil alimla bu isin olmayacagini defalarca söylememize ragmen, günü kurtarma pesinde olan siyasiler acaba bu açiklamalardan ne aldilar?
Biz tekelle mücadele ederken bir kere olsun bizimle istisare etmediler. Biz stok affi yapiliyor dedik, siyasilerden hiç ses gelmedi. Biz kota dedik siz sokakta dedikodu yaptiniz. Biz tekel dedik siz bize ne dediniz.
Biz ülkeye kaçak findik giriyor dedik siz biz karismayiz dediniz. Eger gerçekten findik üreticisinin yanindaysaniz hodri meydan, TMO yetkililerinin bir kisminin Ferrero ile dirsek temasi içerisinde oldugu iddia ediliyor.
Ikinci bir iddia daha!
FERRERO, TÜRK FINDIGININ KUYUSUNU MU KAZIYOR?
Yaglidere Belediye Baskani Yasar Ibas, Türk findiginin en büyük alicisi konumundaki Ferrero’yu sert sözlerle hedef aldi. Ibas, yaptigi açiklamada; “Ferrero, örnek bahçe yapip ürünü artiracagim ayaklariyla, findigin evreleri, hava sartlarina göre gelisimi, püsü, döllemesi, iklim ve rakim farkliliklarinda neler olabilecegini gözlemleyip, numuneler alip, laboratuvar ortaminda yaptigi deneylerle, Türk findigini, Gürcistan, Italya ve Sili’de nasil üretebilirimin hesabini mi yapiyor? Dügün degil, bayram degil hayirdir?” ifadelerini kullandi.
10-Ülkemizden 2017 yilinda( 01. 01.2017-31.12.2017) ihraç edilen iç findik miktari 269.623.292 Kg.dir. Bu miktar ihracat içindeki Ferrero’nun payi (Ferrero+Stelliferi) 82.995.932 Kg. (%31), Progida’nin payi ise 24.144.555 Kg. (%9) olmustur. Her iki firmanin ihracat payi toplaminin %40 oldugu görülür. Yurt içi piyasa paylarini bu oranlara ilave edersek; sektördeki piyasa paylari toplami % 50’yi bulmaktadir.
11- Türkiye’de dekar basina üretim ABD ve Gürcistan gibi üretici ülkelerden daha düsüktür. Türkiye’de 5 yillik dönemde (2012-2016) dekara findik verimi 77 kg’dir. FAO’ya göre 2010-2014 yillari arasinda dekara findik verimi Türkiye’de 107 kg. iken ABD’de 285 kg, Gürcistan’da 184 kg, Italya’da 151 kg ve Ispanya’da 110 kg’dir. Türkiye’nin findik veriminde yillara göre önemli dalgalanmalar da görülmektedir. Iklim sartlari, gerekli kültürel islemlerin yeterince yapilmamasi ve findik bitkisinde görülen periyodisite gibi etkenler verimdeki dalgalanmayi artirmaktadir. Findik bahçelerinin genelde yasli olmasi, ocaklarin ise sik dikili olmasindan dolayi Trabzon, Giresun ve Ordu illerindeki verim seviyesi; Kocaeli, Sakarya ve Düzce illerinin verim seviyesine göre daha düsüktür. Sakarya ve Düzce illerindeki üreticilerin isletme büyüklükleri ve verim düzeylerinin daha yüksek olmasi nedeniyle bu bölgedeki dikim alanlari hizla artmaktadir.
12-Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal; kentteki (Trabzon)bir restoranda düzenledigi basin toplantisinda; Findik üreticilerine yapilan ödemelerle ilgili de bilgilendirmede bulunmus, konusmasina söyle devam etmistir.
"2019 hasat döneminde findik alimini sürdürürken bir yandan da 20 gün dememize ragmen bir hafta ile 15 gün arasinda ödemeleri gerçeklestirmeye basladik. Buradan su an itibariyle ifade etmek istiyorum, bugün findik üreticilerimizin toplam 266 milyon lira sabah 09.00 itibariyle hesaplarina yatmistir ve üreticilerimiz paralarini tahsil edebilirler. Toplamda da 414 milyon lira findik üreticilerine bu sezon ödeme yaptik. "
Güldal, üreticilerin TMO'ya gösterdikleri ilginin de kendilerini memnun ettigini vurgulayarak, TMO'nun bu tecrübe ile bundan sonraki yillarda da görev verilmesi durumunda üreticilerin yaninda olacagini belirtti.
Sürecin devam ettigini de animsatan Güldal, "31 Ekim'e kadar randevularimiz açik. Trabzon için söylemek gerekirse 6 - 7 bin ton arasi randevu su anda alinmis durumda. Haliyle süreçte bir sikinti olmadigini memnuniyetle ifade ediyorum." dedi.27.09.2019
13- Yillardir findik üzerinde oynanan oyunlari tek tek açiklamaya çalistik. Findikta sürdürülen talan ve soygun politikalarina bir son verme zamani gelmis ve de geçmektedir. Findik üreticileri olarak ürünümüz üzerinde söz, yetki ve karar sahibi olabilmek için mutlaka örgütlenmemiz gerekir. Haklarimizi ancak örgütlenerek savunabiliriz. Örgütlenmek gücümüzü on kat, yüz kat, bin kat artiracaktir. Bu örgüt Tüm Üretici Köylüler Sendikasi (TÜM-KÖY-SEN) olmalidir. Tüm- Köy- Sen üye olalim ve üye yapalim.
Tüm-Köy-Sen Giresun Temsilcisi Orhan Kara
01/01/2018-31/12/2018 TARIHLERI ARASINDA KAYDA ALINAN TÜRKIYE FINDIK IHRACATI |
| Miktar (Kg) | Deger ($) |
ALMANYA | 70.685.490 | 397.151.279 |
ITALYA | 51.171.229 | 303.336.205 |
FRANSA | 18.499.585 | 107.783.677 |
HOLLANDA | 11.157.569 | 67.492.945 |
ISVIÇRE | 9.877.334 | 56.973.843 |
KANADA | 9.451.906 | 59.457.619 |
BELÇIKA | 8.866.648 | 48.835.963 |
POLONYA | 8.564.655 | 53.046.429 |
AVUSTURYA | 8.289.898 | 46.900.203 |
ISPANYA | 7.375.887 | 42.549.087 |
BIRLESIK DEVLETLER | 7.307.051 | 45.289.625 |
ÇIN | 6.825.235 | 45.475.232 |
BIRLESIK KRALLIK | 5.136.989 | 33.240.633 |
RUSYA FED. | 4.257.377 | 26.253.212 |
LÜKSEMBURG | 4.248.000 | 23.313.049 |
TOPLAM | 231.714.853 | |
Istanbul Findik ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Üyesi 2018 Yilinda En Fazla Findik ve Mamulleri Ihracati Yapan Ilk 3 Unvanini Açiklanmasini Onaylayan Firmalar |
Firma Unvani | Deger (USD) | Miktar (KG) |
PROGIDA TARIM ÜRÜNLERI SAN. TIC A.S. | 178.920.674 | 31.238.620 |
FERRERO FINDIK ITHALAT IHRACAT VE TICARET A.S. | 177.645.623 | * |
BALSU GIDA SAN. VE TIC. A.S | 151.043.314 | 24.927.980 |
TOPLAM | 507.609.611 | |
KARADENIZ FINDIK VE MAMULLERI IHRACATÇILARI BIRLIGI KAYITLARINA GÖRE 2018 YILINDA EN FAZLA FINDIK IHRACATI YAPAN ILK 9 FIRMA |
Sira | Firma adi | | Miktar (Kg) | Deger ($) |
1 | FERRERO FINDIK ITHALAT IHRACAT VE TICARET A.S. | ARSIN/ TRABZON | (*) | 165.791.959 |
2 | DURAK FINDIK SANAYI VE TICARET A.S. | ÜNYE/ ORDU | 19.102.621 | 119.801.449 |
3 | ÖZG ÜN GIDA SAN.VE TIC.LTD.STI. | TRABZON | 16.383.596 | 91.679.590 |
4 | POYRAZ POYRAZ FINDIK ENTEGRE SAN.VE TIC.A.S. | ORDU | 11.268.524 | 63.008.127 |
5 | ARSLANTÜRK TARIM ÜRÜNLERI SANAYI IHRACAT VE ITHALAT A.S. | ARAKLI/ TRABZON | 10.912.662 | 62.362.291 |
6 | YAVUZ GIDA SAN.VE TIC.A.S. | GIRESUN | 8.392.070 | 48.552.108 |
7 | GÜRSOY TARIMSAL ÜRÜNLER GIDA SANAYI VE TICARET A.S. | ORDU | 6.848.774 | 43.856.417 |
8 | SABIRLAR FINDIK IHR. LTD.STI. | TRABZON | 7.124.187 | 40.886.668 |
9 | YAVUZKAN HAZEL GIDA SANAYI VE TICARET LTD.STI. | BULANCAK/ GIRESUN | (*) | 31.697.407 |
| TOPLAM | | 667.636.016 |
Bu yazı 946 defa okunmuştur.