Kaçak etler her yerde satilmis
Mersin'deki kaçak et operasyonunda son 3 yilda elde edilen kaçak kirmizi etin 20 kati et ele geçirildi. Kaçak etler lüks restoranlarda da kullanilmis.
Mersin'de gümrüklü antrepolara düzenelen operasyon kirmizi ette akillara durgunluk veren bir yöntemle kaçakçilik yapildigini ortaya çikardi.
Dahasi kaçak etin lüks restoranlara kadar girdigi de belirlendi.
RESMI BELGEDE IRAK VE SURIYE'YE GIDECEGI GÖRÜNÜYOR
Olay su sekilde gelisti: Kaçak kirmizi et bir firma tarafindan Paraguay'dan Türkiye'ye sokuldu. Bu et resmi belgelerde Türkiye'den transit geçisle Irak ve Suriye'ye geçecekti. Ancak firma 1044 ton etin tamamina yakinini Türkiye'de pazara sürdü. Kalan çok küçük miktardaki kirmizi Eti 1044 tona tamamlamak için kaçakçilar piyasadan tavuk ayagi, tavuk kiymasi ve benzeri sakatati depolara stokladi. Amaç 1044 ton kirmizi ete karsilik bu ürünleri yurtdisina çikarmakti.
Böylece piyasaya sürülen kirmizi kaçak et yurtdisina çikarilmis gibi gösterilecekti. Ancak evdeki hesap çarsiya uymadi. Depolari basan gümrük muhafaza ekipleri depolarda kirmizi et yerine beyat et ve sakatati buldu. Piyasaya sürülen ve yaklasik 40 milyon TL degerinde oldugu belirlenen etlerin Paraguay ve birkaç Güney Amerika ülkesinden geldigi, lüks sinifindaki bu etlerin yaklasik piyasa fiyati olan 50 TL yerine 20 TL'den lüks restoranlara bile satildigi ifade edildi.
TAVUK KIRPINTISI
Yapilan operasyon kapsaminda 5'i Suriyeli toplam 11 kisi hakkinda sorusturma baslatildigini söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakani Nurettin Canikli, bu kisilerin ilk ifadelerinden sonra adli kontrol karari ile serbest birakildigini açikladi. Operasyon sonrasinda Mersin'de açiklamalar yapan Canikli, etlerin resmiyette çikisinin Cilvegözü Sinir Kapisi olarak görüldügünü dile getirdi. Etlerin, Türkiye'de antrepolara konuldugunun altini çizen Canikli, "Daha sonra gümrük vergisi yüksek olan bu mal içeriye satiliyor ve çok ciddi anlamda rant elde ediliyor. Onun karsiliginda bir seyin çikartilmasi gerekiyor. Iktisadi degeri olmayan tavuk kirpintisi ya da bozulmus tavuk ürünleri disari çikariliyor. Zaten bu depoda da çikartilmak amaciyla bin tona yakin kirpinti tavuk ve iktisadi kiymeti olmadigini düsündügümüz tavuk kiymasi gibi gözüken mallar da bulundu. Talimatimizdan sonra bu çikarma islemini yapamadilar ve kayitlar sisti" diye konustu.
BU OPERASYON BIR 'ÇÖKERTME' OLDU
Firmanin yakalanan etle beraber yilbasindan bu yana 2450 ton Eti transit çerçevesinde getirdigine vurgu yapan Bakan Canikli, "Yakalanan 1040 ton et disindakilerin resmi olarak yurtdisina çikarildigi görülüyor. Etler Cilvegözü sinir kapisindan ülke disina gönderilmis. Tüm sistemi yogun sekilde incelemeye basladik. Bu operasyon çok önemli bir 'çökertme' operasyonu. Içeride ve disarida bu isin içinde olanlari yakalayacagiz."
80 MILYON LIRA CEZA
Bakan Canikli sunlari söyledi: "Ele geçirilen etlerin degeri 40 milyon lirayi buluyor. Kaçak olarak Türkiye'ye giren etlerin çok kaliteli oldugunu ve lüks restoranlarda dahi kullanildigini söylediler."
Bu operasyon sonrasi yaklasik 80 milyon liralik ceza kesileceginin bilgisini veren Canikli, "Mali getiren firma, antrepo ve yetkilendirilmis gümrük müsavirleri de bu isten sorumlu tutulacak. Ancak asil muhatabimiz Eti getiren firma. Yapilan operasyon elde edilen et Son 3 yil ortalamasinin 20 kati civarinda" dedi. Antrepolardan birinin Mega Group'a ait oldugu ögrenildi. 4 depoda daha aramanin sürdügü, bu depolardan birinin ise Aglyty Antrepolari oldugu ögrenildi.
20 LIRAYA PIRZOLA
Ülkeye birçok yoldan kaçak et girdigini ifade eden bir sektör temsilcisi de yakalanan etlerin piyasada 'degerli et' olarak nitelendirildigini söyledi. Sektör temsilcisi sunlari söyledi: "Bu etler akliniza gelebilecek her yerde satiliyor. Kiymalik ya da degersiz bir et gelmiyor Antrikot ve bonfile geliyor. Bugün bonfile etin fiyati Türkiye'de 50 lira iken bunlar 20 liradan piyasaya sürüyor. Lokantalardan et restoranlarina, otellerden tatil köylerine kadar her noktaya bu etler ulasiyor."
5 BIN TONA ÇIKABILIR
Mersin'de gümrük antrepolarinda baslatilan ithal kirmizi et operasyonunu derinlestirilirken, ilk etapta 1044 ton olarak saptanan kayip et miktarinin 5 bin tona ulasabilecegi öne sürüldü. 5 antrepodan 4'ünde sayim devam ederken, kaçakçiligin güvenlik kameralari yere dogru çevrilerek ve mühür bozulmadan kapinin açilir hale getirilmesiyle yapildigi, ayrica yan taraftaki kuru antrepodan etlerin bulundugu soguk antrepoya harici kapi açildigi belirlendi. Çay Mahallesi'ndeki antrepodaki sayimda kemiksiz bufalo veya sigir Eti bulunmasi gerekirken, kolilerde tavuk kiymasi ve kirintilarinin bulundugu, bazi kutularin ise bos oldugu, ambalajlarin orijinalliginin bozuldugu, yabanci menseli kirmizi et oldugunu gösterir etiketlerin de 2 çuvala doldurulup, çöpe atildigi rapor edildi. Gümrük ekiplerine göne; 1 no'lu kuru deponun kepenk seklindeki kapisindan araçlarin yük alip verebilecegi, 2 no'lu kuru depoya açilan kapisi oldugu tespit edildi.
DEPOLARDAN IKISI BELLI OLDU
Dün bir haber kanalina da açiklamalarda bulunan Nurettin Canikli sunlari söyledi: "Söz konusu etler eksi 18 derecede korundugu için dikkatlice kontrol edilmesi gerekiyor. Yurtdisina kirmizi et diye çikarilan ürünlerin üzerinde kirmiz et logosu bulunuyor. Iyice kontrol edilmeden bunlari tespit etmek mümkün degil. Ürünlerin son dakikada tavuk oldugu tespit ediliyor. Operasyon sonrasinda ele geçirilen etlerin 28 milyon lira oldugunu açiklamistim. Ancak yapilan incelemeler sonrasinda bunun 40 milyon lira oldugu belirlendi. Kaçak olarak Türkiye'ye giren etlerin çok kaliteli oldugunu ve lüks restoranlarda dahi kullanildigini söylediler." Bu operasyon sonrasi yaklasik 80 milyon liralik ceza kesileceginin bilgisini veren Canikli, "Mali getiren firma, antrepo ve yetkilendirilmis gümrük müsavirleri de bu isten sorumlu tutulacak. Ancak asil muhatabimiz Eti getiren firma. Yapilan operasyon elde edilen et Son 3 yil ortalamasinin 20 kati civarinda" dedi. Aramanin yapildigi antrepolardan birinin Mega Group'a ait oldugu ögrenildi. 4 depoda daha arama islemlerinin sürdügü, bu depolardan birinin ise Aglyty Antrepolari oldugu ögrenildi.
ETLER PARAGUAY'DAN
Kirmizi ette yüzde 225 gümrük vergisi uygulaniyor. Ancak kaçak etin vergisi ödenmiyor. Iç piyasaya daha düsük fiyata satilabiliyor. Gümrük ve Ticaret Bakani Nurettin Canikli'nin açikladigi kaçak etler deniz yolu ile Güney Amerika'dan Mersin'e getirildi. Etlerin önemli bir bölümü Paraguay'da bulunan Frigorífico Concepcion sirketine ait. Transit ticarete konu etlerin baska bir ülkeye ihraç edilmesi gerekiyor. Ancak iç piyasaya sürüldü. O etlerin yerine tavuk sakatati ve tavuk kiymasi konuldu.
BUFFALO'YU HATIRLATTI
Mersin merkezli yürütülen kaçak kirmizi et sorusturmasi 2000 yilinda yapilan "Buffalo Operasyonu"nu akillara getirdi. Anilan sorusturmada, Hindistan'da tonlarca kaçak etin Türkiye'ye getirildigi ortaya çikarilmisti. Kaçakçilik islemleri ise Mersin ve Mardin gümrükleri üzerinden yapilmisti. Isak Romano, 'Drej Ali' lakapli Ali Yasak ve Mehmet Bucak'in yer aldigi 70 sanikli davada karar ise 2007 yilinda açiklandi. Ankara 11. Agir Ceza Mahkemesinde görülen davada örgüt lideri olmakla suçlanan davada Romano 3 yil 20 gün, diger saniklar ise degisik sürelerde hapis cezasi almisti.

Hürriyet
Bu haber 643 defa okunmuştur.