Uymayana 1 milyon lira ceza
Uymayanlar hakkinda 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezasi uygulanacak.
Kisisel Verileri Koruma Kurulu’nun aldigi ilke kararlarindan biri 25.01.2018 tarihli Resmî Gazete'de yayinlandi. Buna göre basta banka, saglik kuruluslari ve isim-numara ögrenebilen siteler olmak üzere Kisisel Verileri Koruma Kurulu’nun ilke kararina uymayanlar hakkinda 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezasi uygulanacak.
Kisisel Verileri Koruma Kurulu, banko ve gise gibi bitisik düzende hizmet veren kamu ve özel sektör kuruluslarinin, vatandaslarin birbirlerinin kisisel verilerini ögrenmesini engelleyecek tedbirler almasini, rizalari olmaksizin kisilerin isim ve iletisim bilgilerini paylasan internet siteleri ve mobil uygulamalarin ise bu faaliyetlerine son vermesini kararlastirdi. Kurulun "Banko, gise, masa gibi hizmet alanlarinda kisisel verilerin korunmasi" ile "Rehberlik hizmeti veren internet sitelerinde/uygulamalarda kisisel verilerin korunmasi" konulu iki karari, Resmi Gazete'nin 25.01.2018 tarihli sayisinda yayimlandi.
"Banko, gise, masa gibi hizmet alanlarinda kisisel verilerin korunmasi" kararinda, banko, gise ve masa gibi vatandasa hizmet sunulan alanlarda yasanan kisisel veri güvenligi ihlallerine iliskin ihbarlar kapsaminda degerlendirme yapildigi belirtildi.
Uygulamada yasanan problemlerin önüne geçilmesini teminen, bankacilik ve saglik sektörleri basta olmak üzere, birden fazla çalisan ile birlikte bitisik düzende hizmet veren posta ve kargo hizmetleri, turizm acenteleri, zincir magazalarin müsteri hizmetleri bölümleri, çesitli abonelik islemlerinin yapildigi kuruluslar; belediye, vergi ve nüfus ile ilgili islemler gibi hizmetlerin verildigi kamu ve özel sektör kurum ve kuruluslarinin 6698 sayili Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu'nun 12. maddesi uyarinca, kisisel verilerin korunmasi ile ilgili olarak banko, gise, masa gibi bölümlerde yetkisiz kisilerin bulunmasini önleyecek ve ayni anda birbirlerine yakin konumda hizmet alanlarin birbirlerinin kisisel verilerini duymasini, görmesini, ögrenmesini veya ele geçirmesini engelleyecek teknik ve idari tedbirleri almasina karar verildigi belirtildi.
ISIM VE NUMARA ÖGRENEBILEN SITELER
Kurulun "Rehberlik hizmeti veren internet sitelerinde/uygulamalarda kisisel verilerin korunmasi" konulu kararinda ise kanun hükümlerine aykiri olarak kisilerin açik rizalarini almaksizin isimden telefon numarasi veya numaradan isim sorgulamasi seklinde rehberlik hizmeti veren internet siteleri ve uygulamalara iliskin kuruma ulasan ihbar ve sikayetler kapsaminda degerlendirme yapildigi belirtildi.
Kararda, bunun sonucunda, çesitli uygulamalar, internet siteleri veya sosyal medya üzerinden kisisel verileri toplayarak, bunlari paylasan, isim sorgulandiginda telefon numarasi bilgisine, numara sorgulandiginda da isim bilgisine erisme ve baskalarinin telefon rehberinde nasil kayitli olundugunu ögrenme gibi konularda hizmet veren birçok uygulama ve internet sitesi bulundugunun belirlendigine yer verildi.
Kanunda, "kisisel verilerin tamamen veya kismen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayit sisteminin parçasi olmak kaydiyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanmasi, muhafaza edilmesi, degistirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açiklanmasi, aktarilmasi, devralinmasi, elde edilebilir hale getirilmesi, siniflandirilmasi ya da kullanilmasinin engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçeklestirilen her türlü islemin", kisisel verilerin islenmesi olarak düzenlendigine dikkat çekildi.
BIR MILYON LIRAYA KADAR IDARI PARA CEZASI
Sayilan eylemlerden birinin gerçeklestirilebilmesi için öncelikle kanunun "Kisisel verilerin islenme sartlari" ve "Özel nitelikli kisisel verilerin islenme sartlari" baslikli 5. ve 6. maddelerinde sayilan eylemlerden birinin bulunmasi, ayrica kanunla öngörülen diger yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektigi ifade edilen kararda, "bu kapsamda, kanunda ve ilgili mevzuatta dayanagi bulunmaksizin ilgili kisilerin iletisim bilgilerinin paylasimini yapan internet siteleri ve mobil uygulamalar tarafindan gerçeklestirilen veri isleme faaliyetinin kanunun 15. maddesinin (7) numarali fikrasi uyarinca derhal durdurulmasi gerektigi" belirtildi.
Bu faaliyetlere son verilmedigine iliskin bilgi edinilmesi halinde bu internet sitelerine/uygulamalara erisimin engellenmesi adina gereginin yapilmasini teminen yetkili kurumlara basvuruda bulunulacagina yer verilen kararda, kisisel verilerin hukuka aykiri olarak elde edilmis olabilecegi de dikkate alinarak, savciliga "Verileri hukuka aykiri olarak verme veya ele geçirme" suçu kapsaminda bu siteler ve uygulamalar hakkinda ihbarda bulunulacagi kaydedildi.
Resmi Gazete'de yayinlanan kararda, "Kisisel Verileri Koruma Kurulu’nun ilke kararina uymayanlar hakkinda 25.000 TL Türk Lirasi'ndan 1.000.000 Türk Lirasi'na kadar idari yaptirim uygulanmaktadir." denildi.
Bu haber 1702 defa okunmuştur.