|
Karakter boyutu :
21 Eylül 2014, 04:51
IŞİD nasıl ortaya çıktı?ABD'nin Irak işgali sırasında hepsi hapishaneye atılmış ve daha sonra serbest kalmış ya da firar etmiş
ISID nasil ortaya çikti? Infaz ve özellikle kafa kesme videolariyla ün salan ISID eli silahli tesadüfen bir araya gelmis bir topluluk mu yoksa organize bir terör örgütü mü?
Istihbarat kaynaklarina göre örgütün çok iyi organize olmus bir yönetim yapisi var. Orta yasli ve çogunlukla Iraklilardan olusan bu yapi finans,yerel yönetimler,silahli kuvvetler ve 'insan kaynaklari' bölümlerinden olusuyor.
Organizasyonun basinda kendisini halife ilan eden Ebu Bekir Bagdadi bulunuyor. Beyaz Saray'in neden birakildigini açiklayamadigi Bagdadi 4 yil kadar ABD'nin Irak'taki bir hapishanesinde tutukluydu. Bagdadi'nin bugün beraber mücadele ettigi silah arkadaslarinin çoguyla burada tanistigi tahmin ediliyor. Bagdadi'nin kurmaylarinin çogu aslinda Saddam'in eski adamlari. Saddam'in ordusunda yarbay olan Fadil el-Hayali su an ISID'in Irak komutani. Yine Saddam'in ordusunda yarbay olan Adnan el Sveydavi ise Bagdadi'nin askeri konseyinin baskani. ISID'in hem Suriye hem de Irak'taki askeri basarisinin ardinda bu eski askerlerin klasik ordu taktikleri ile gerilla savasini birlestirerek yarattigi strateji yatiyor.Gerektiginde düzenli bir ordu gerektiginde gerilla taktikleriyle savasiyor. ISID'in eski örgütlerden ve özellikle ABD'nin Irak ve Afganistan'da El Kaide ile mücadelesinden birçok ders çikardigi görülüyor.Örnegin merkezi yönetimi olabildigince zayiflatan ISID, karar mekanizmasinda lokal yönetim ve inisiyatifi öne çikariyor. ABD'li istihbaratçilar ISID yönetimini söyle tanimliyor: "Islerini çok iyi biliyorlar. En zor ve çetin terörle mücadele taktiklerinden kurtulmayi basarmis insanlar. Tesadüfen hayatta degiller" En etkili ve vurucu güçlerini Saddam Hüseyin'in eski özel kuvvetler askerleri olusturuyor.Birkaç ay önce Saddam'in özel birliklerinde görev yapmis bir komutan, eskiden tandigi bir Irak ordu yetkilisi Bikhtiyar el-Kadi'yi arayip is istedi ve ret yaniti aldi.Ayni kisi El-Kadi'yi birkaç gün önce tekrar arayarak artik ISID'le birlikte oldugunu ve kafasini kesmek için geldigini söyledi. Bagdadi'ye bagli Irak'ta 12 tane yardimci var.Bunlarin 3'ü askeri kurulu olusturuyor,geriye kalanlar ise finans,yerel yönetimler gibi konulardan sorumlu. Bu yöneticilere bagli alt yöneticiler büyük oranda özerkler.Ancak bazi kritik konularda Bagdadi ve kabinesine danismak zorundalar.Örnegin geçen hafta ABD'li gazeteci James Foley'in idami konusunda son karari kabine verdi. Tüm Irak-Suriye Islam Devleti'nde ise Bagdadi'ye bagli 25 yardimci var.Bunlarin üçte biri Saddam döneminde önemli mevkilerde bulunmus eski askerler.
Bir diger ortak noktalari ise ABD'nin Irak isgali sirasinda hepsi hapishaneye atilmis ve daha sonra serbest kalmis ya da firar etmis. Bu askerlerden biri Adnan Nicim, 1993'te askeri akademiden mezun oldu.Siradan bir ailenin çocugu olan Nicim 2003'teki isgalin ardindan mücahit oldu.2005'te yakalandi ve hapse atildi. El Kaide'ye bagli unsurlara katilanlar 2006'da Zerkavi'nin ölmesinin ardindan bir süre bosluga düstüler.Ama bu boslugu kisa sürede ISID doldurdu. Saddam'in ordusunda albay olan Samir el Halife Bagdadi'nin Suriye'deki en üst rütbeli komutaniydi. Esad karsiti baska direnisçiler tarafindan öldürüldü. Eski askerler hem çok tecrübeli hem de yerel düzeyde çok iyi iliskilere sahip. Bu sayede ISID kolayca ilerleyebiliyor. Bazi hapishanelere ise özellikle saldirip oradaki istihbarat ve askeri yetkilileri serbest biraktilar. Dünyanin dört bir yanindan 'cihada' katilmak için bölgeye gelenleri ise etkin bir sekilde kulanmaya çalisiyor.Örnegin dünya çapinda ün kazanmasini saglayan infaz görüntülerinin prodüksiyonunu Suudiler yapiyor.
Yabanci savasçilarin ISID'deki agirligi gün geçtikçe artiyor.Örnegin en etkili komutanlardan biri Çeçen Ömer el Sistani. Saddam zamanindaki laik devlet Siileri geri plana itmisti.ABD'nin isgali ile Sünniler bosluga düstü ve radikallestiler.Önce Zerkavi'nin yaninda daha sonra da ISID'le birlikte savasiyorlar.
mynet Haberi Ekleyen: Görman Hesler Bu haber 1632 defa okunmuştur.
|
YAZARLAR
VİDEO GALERİ
GÖRELE ' DE HAVA DURUMUARŞİVLEN HABERLERArama |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||