Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Pozitif habercilik
21 A?ustos 2014, 23:17

Pozitif habercilik

Buna imaj haberciliği diyenler de var

POZITIF HABERCILIK

Buna imaj haberciligi diyenler de var. Bir baska deyisle bardagin dolu tarafini görmek.

Yönetimlerle ilgili her zaman olumlu haberler yapmak. Yönetimleri elestirmemek olarak da ifade edebiliriz.

Yönetimlerle ilgili her asamada gelismelere pozitif yaklasmak... Bu en küçük yerel birimlerden en yüksek devlet yönetimine kadar oldukça yaygin. Bir belde belediye baskanindan tutun da Basbakan’a kadar her yöneticinin beklentisi.

Köyümüzü kötü tanitmayalim, ilçemizle ilgili olumsuz bir görüs ortaya çikmasin, ilimizle ilgili elestirel haberler yapmayalim ve ülkemizin imajini zedeleyecek yayinlardan kaçinalim…

Artik haberlerde bu anlayisin iyice sirittigini görüyoruz.

Bir ilçenin belediye baskaniyla ilgili haberlere bakiyorum; Baskani öne çikarmak için zorlanilarak üretilmis haberler… Baskan cenazeye katildi, Baskan dügüne gitti, Baskan kaldirim taslarini boyatti, Baskan sehit eslerini ziyaret etti, Halkimiz Baskani çok seviyor, Vatandas Baskandan çok memnun gibi onlarca haber.

Gazeteciligin genel felsefesinde var olan köpekle adam iliskisini hiç hatirlayan yok. Hani Köpek adami isirdiginda haber olmaz da adam köpegi isirdiginda haber olur ya! Elbette baskan cenazeye gidecek, elbette baskan kaldirim taslarini boyatacak, elbette baskan sehit ailelerini ziyaret edecek, etkinliklere katilacak.

Bunlara katilmadiginda haber olur.

Eski Giresun Valisi Dursun Ali Sahin’in kulaklari çinlasin; Arkadaslarimiza Giresun’la ilgili olumsuz haber yapmamalarini hatirlatmisti geçmiste.

Bu en küçük birimden en yüksek devlet yönetimine kadar böyle!

Ve çok yayginlasti.

Hep iyi seyler yazmak, hep olumlu haberler yapmak.

Bu isleri yapan bir grup ortaya çikti son yillarda. Ülke yönetimiyle ilgili sürekli olumlu haberler yapan bir grup… Ülkenin imajini korumayi görev sayan bir grup! Mahallenin namusunun kendisinden soruldugunu düsünen mahalle kabadayisi sanki! Ülkenin imaji onlardan soruluyor.

Pozitif haber yapan bu grubun en küçük birimden en yüksek devlet yönetimine kadar özel ayricaliklari vardir. Baskanlarin toplantilarina çagrilmak veya Basbakan’in uçaginda yer almak gibi. Onlarin basin organlarina ilan ve reklam verilmesi gibi. Ya da bir baska yolla kaynak saglanmasi gibi… Ülkenin imajini kurtariyorlar ya, bunun da bir karsiligi olmali.

Baskan suyu olmayan bir köye gider ve bir etkinlige katilirsa onu takip eden pozitif haberci o köyün suyunun olmadigini yazmaz da baskanin ayran içtigini yazar. O ülkede maden kazasinda 300 kisi ölür de pozitif haberci Basbakan’in bilmem nerde yaptigi bir açilisi yazar.

Maksat ülkenin imaji zedelenmesin. Maksat gelismelere olumlu yaklasalim. Memleketimizi kötülemeyelim. Bardagin dolu tarafina bakalim.

Bunun, yöneticilere zarar verdigini ne zaman anlayacagimizi merak ediyorum. Bu haberleri okuyan yöneticinin “ Ben neymisim be abi!” dedigini duyar gibi oluyorum.

Bunun sonucunda da yaptigi her seyin övülmesiyle kusurlarini ve eksiklilerini göremeyecegini düsünüyorum. Basinin,  habercinin görevi yönetimin dogru yanlis her yaptigini alkislamak degil ki!

Deyim yerindeyse pozitif haberler yapacagim diye yöneticilerin dalkavuklugunu yapmak habercilik olmamali. Yönetimin icraatlari ortada, haber degeri olanlari kullanirsin, eksiklerini elestirirsin. Seçim dönemlerinde topluma verilen sözler vardir, kamu adina bunlarin takibini yaparsin.

Adam 28 günde 28 proje demis, bunlarin birakin 28'ini,2'sini hayata geçirememis biz yine de pozitif habercilik yapacagiz öyle mi? 

Yapanlarin yolu açik olsun!  

Haber : Nihat Öztürk

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 601 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Haber

Emekli öğretmen Abdullah Coşkun'un ölümünde yeni detay: 112 kayıtları trafikteki şiddeti ortaya koydu

Emekli öğretmen Abdullah Coşkun'un ölümünde yeni detay: 112 kayıtları trafikteki şiddeti ortaya koydu Emekli öğretmen Abdullah Coşkun'un ölümünde yeni detay: 112 kayıtları trafikteki şiddeti ortaya koydu

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun Fakıbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ile maaş verileceğini açıkladı

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor Uymayanlar hakkında 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Seçime Girecek Partiler Açıklandı

Seçime Girecek Partiler Açıklandı İyi Parti listede yok

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss