Internet Ortaminin Yararlari Ve Zararlari Üzerine
Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram ve benzeri programlar henüz ortada yokken, sadece Microsoft ve Messenger varken ben internet ortami içindeydim. Yine henüz Wordpress ve Joomla programlari yokken ben MicrosoftFrontpage programini kullanarak Gomanweb sitesini yönetiyordum. Tabiki o zamanlarda internet çok pahalliydi, bu günkü kadar ucuz degildi.
Yaklasik 18 yildir internet ortamindayim. 15 yil önce Gomanweb sitesi üzerinden Yöremizle ilgili konularda açtigim tartisma formu çok etkili ve önemli bir islev yaptigini söylemek abartili olmaz. Defalarca engellenmesine ve mahkeme karariyla kapatilmasina ragmen GOMANWEB sitesi hala yayinini sürdürmektedir.
Bu kadar uzun süredir internet ortaminda olmama ragmen hala konunun %20’sini ancak ögrenmis durumdayim dersem hiç kimse sasirmasin. Çünkü o kadar çok hizli bir biçimde teknoloji ilerliyor ve bir o kadar da çok hizli yeni programlar üretiliyor ki, buna yetismek kolay degildir.
Bunca zamandir internet ortaminda olmama ragmen CEP telefonu üzerinden birçok programi kullanamiyorum. Daha birkaç ay önce cep telefonu ve programlarini kullanan birçok kisi benden daha iyi kullanabiliyor. Çünkü her donanimin ve bu donanimlarla ilgili programlar çok farklidir. Dolayisiyla özel ugras ve beceri gerektiriyor.
Günümüzde Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram ve benzeri programlari kullananlarin sayisi milyarlari buldu. Bahsi geçen bu programlarin kullanilmasi simdilik tamamen ücretsizdir. Üstelik çok düsük bir ücret karsiliginda Dünya’nin her yerinde uydu üzerinden internet baglantisini saglamak da mümkündür. Hal böyle olunca herkesin önünde bilgisayar, elinde cep telefonu veya tablet bulunmasi yasamsal bir ihtiyaç haline geldigi gerçegidir.
Tüm teknolojik gelismelere zaman içinde uyum saglamak gerektigini düsünüyorum. Ancak, madalyonun öteki yüzüne de bakmaliyiz.
Bu teknolojinin yararlari oldugu kadar zararlari ve gereksiz yönleri de bulundugunu belirtmek gerekir. Daha internet ortami yokken insanlar nasil birbirlerini dolandiriyorsa veya birbirleriyle bag kurmalari ne ise, bu sanal ortamda da aynen devam etmektedir. Hatta internet ortaminda dolandiricilik ve kumpasçilik daha yogun olarak yapilmaktadir. O nedenle çok dikkatli olmak gerekir.
Demokrasi ve insan haklari konusunda düsük profilli ülkelerde internet ortaminda insanlar birbirlerini karalamak ve hakaret etmekten öteye saglikli bir bilgi üretemiyorlar.
Söyle ki; Ileri demokrasi ülkelerde insanlarin rengi, irki, inanci, dili, siyasi ideolojisi ve diger özel yasami farkli olmasi dogaldir ve yasal güvence altindadir. O nedenle bu tür ülkelerde internet üzerinden evrensel kültür çerçevesinde tartisma yürütülebilir. Dolayisiyla internetten zarardan daha çok yarar saglanabilir.
Türkiye gibi evrensel kültürden mahrum kalmis ülkelerde ise, durum tam tersinedir. Yapilan tartismalarda gözlemledigim kadariyla ya tehdit ve küfür ya da din-iman-bayrak-vatan-millet kültürü devreye girmektedir. Bu kültüre sahip olan ülkelerde insanlar internet ortaminda birbirlerini karalayabiliyor, hatta düelloya davet ediyor ve ne yazik ki bazi olaylar çok kötü sonuçlanabiliyor. Basindan okudugum kadariyla bu tür olaylara ülkemizde çok rastlanmaktadir.
Degerli okuyucular, su uyariyi yapmadan geçemeyecegim. Facebook ve Twitter gibi sosyal paylasim formlarinda yorumlarinizi yazarken hemen yayinlamayiniz. Daha saglikli sonuç almak ve daha kaliteli yorum yazmak için üzerinde biraz düsünün. Gerekirse birkaç defa gözden geçirdikten sonra yayinlayiniz. Çünkü aninda verilen bir yanit depresyona sebep olabilir ve çok zor durumda kalabilirsiniz.
Tekrar etmek istiyorum. Internet üzerinden formlara yazdigimiz yorum-mesaj yazilara çok dikkat etmemiz gerekir. Aksi durumda istenmeyen sonuçlara sebep olabiliriz.
Her geçene gün hizla gelisen teknolojik sistemleri dogru orantili olarak kullananlar daima kazanirlar. Amacindan saptirip yanlis yönden kullananlar ise kaybetmeleri kaçinilmaz olur.
Bu yazı 1172 defa okunmuştur.