MMO: Özellestirilen yerler kamulastirilmali
TMMOB Makine Mühendisleri Odasi’nin 43'üncü Olagan Genel Kurulunun sonuç bildirgesinde, sanayiden saglik ve egitime kadar bütün özellestirme ve taseronlastirma uygulamalarindan vazgeçilmesi, özellestirilen yerlerin tekrar kamulastirilmasi gerektigi vurgulandi.
TMMOB Makine Mühendisleri Odasi yaptigi yazili açiklamada, 43’üncü Olagan Genel Kurul sonuç bildirgesini yayimladi. Bildirgede, dünya ve Türkiye’de yasanan krizi, neo liberal politikalarin sonuçlari, disa bagimli “büyüme” sorunlarinin, yani sira emek ve meslek örgütleri, üniversiteler, bilim kurumlari ile yargiyi kusatma, anayasa referandumu, Kürt sorunu, is ve saglik yasalari, güvencesiz çalisma biçimleri, issizlik ve çalisan kesimlerde yoksullugun artisi konularina yer verildi.
Açiklamada, Makina Mühendisleri Odasi’nin 43. Olagan Genel Kurulunda ele aldigi sanayisi ve toplumsal sorunlarina dair çözüm önerileri söyle:
“Dünya Bankasi, IMF gibi kuruluslarin dayattiklari ekonomik ve sosyal politikalarla üretimi, yatirimi, sanayilesmeyi, bilim ve teknolojiyi saptiran, mühendisi ve çalisani ile halki dislayan uygulamalar terk edilmeli, kamu yarari ve toplumu gözeten bir planlama esas alinmali. Sanayinin planli olarak kalkinma ve refahi saglayacak biçimde gelistirilmesi, istihdam odakli olmasi, yatirimlarin özellikle imalat sanayinde ve yüksek katma degerli üretim alanlarinda yogunlastirilmasi tesvik edilmeli.
Tam üyelik müzakere süreçleri tamamlanincaya kadar Gümrük Birligi anlasmasi mutlaka askiya alinmali, ayni yanlis politikalar AB’ye üyelik müzakere süreçlerinde sürdürülmemeli.
Kayit disi ekonomi, büyüklügü, ekonomik, sosyal yasamda yol açtigi büyük kayiplar ve sorunlar dikkate alinarak kayit içine çekilmeli, denetim mekanizmalari isletilmeli.
Dis ticaret açigi ve disa bagimliligi artiran ithalat politikasini önleyecek, özellikle ara mali ve yatirim mallarini üretecek yatirimlara öncelik verilmeli.
Sanayiden saglik ve egitime kadar bütün özellestirme ve taseronlastirma uygulamalarindan vazgeçilmeli, özellestirilen yerler tekrar kamulastirilmali.
Disa bagimli enerji politikalari terk edilmeli, yenilenebilir kaynaklara, yerli enerji santralleri ile hidroelektrik esasli santrallere öncelik verilmeli. Nükleer enerji santral ihaleleri durdurulmali, enerjide disa bagimliligi pekistirecek bu uygulamadan vazgeçilmeli.
Kadin mühendislere ve bütün kadinlara yönelik her türlü cinsiyet ayrimciligina karsi çikilmali. Kadin istihdami ve egitiminin artirilmasi saglanmalidir. Kadina yönelik din, töre, namus ve feodal kültürden kaynaklanan her türlü maddi manevi siddetin son bulmasi için ciddi çalismalar yapilmali.
(soL-Haber)
Bu haber 802 defa okunmuştur.