Emeklilik Yas Siniri Düsüyor!
Erken Emeklilik Yas Siniri Düsüyor
Milyonlarca kisiye taninan yipranma hakkindan yararlanmak için en az 3600 gün çalisma sarti SGK'nin üzerinde çalismalari tamamladigi yeni bir taslakla esnetiliyor. Yeni düzenleme ile isteyenler daha erken emekli olabilecek...
Milyonlarca isçiye sevindirici haber SGK'dan geldi. Isçilere taninan yipranma hakkindan yararlanabilmek için getirtilen en az 3600 gün çalismis olma sarti yapilacak bir düzenleme ile esnetilmesi planlaniyor. 2008'den önceki çalisma sürelerin de yipranma hesabinda dikkate alinmasiyla birlikte erken emekli olma yasi 2.5 yil öne çekilmis olacak.
2008 yilindan önce kullanilan sistemde, yipranma hakkiyla isçinin kazandigi sürenin tamami yas haddinden de indiriliyordu. 5 yil fiili hizmet süresi zammi alan bir kisinin yas haddinde de 5 yil indirim yapiliyordu. 5510 sayili kanunun yürürlüge girdigi 1 Ekim 2008'den itibaren yas haddinden düsülecek süre, yipranma ile kazanilan sürenin yarisina indirildi. Posta'nin haberine göre böylece, 5 yil yipranma hakki bulunanlarin yas haddinde en fazla 2.5 yil indirim yapiliyor. 52 yasinda emekli olacak kisi bu sayede 49.5 yasmda emekli olabiliyor.
SGK DAIRE ISLERI BASKANLIGI'NDAN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili SGK Daire Baskanligindan yapilan açiklamaya göre; konunun gündemde oldugunu ve üzerinde çalisilip düzenlemelerin yapildigi ifade edildi.
Su altinda çalisanlar, Emniyet ve, MIT mensubu, itfaiyeci, gazeteci, madenci, demir-çelik isçileri basta olmak üzere milyonlarca çalisanin yipranma hakki var. Yipranma hakki, erken emekli olmayi sagliyor. Yani yipranma süreleri emeklilik için gerekli yas haddinden düsülüyor. Yipranma ve yas haddinden indirim hakki için yipranmaya tabi iste en az 3600 gün (10 yil) çalisma sarti araniyordu. SGK, bu konuda kolaylik sagladi.
Buna göre; 3600 gün hesabinda, 1 Ekim 2008 öncesi yipranmaya tabi olmayan çalisma süreleri de dikkate alinacak. 2008 öncesi ve sonrasi çalisma sürelerinin toplami 3600 gün olanlar, 2008'den sonraki yipranma sürelerini yas haddinden indirip, daha erken emekli olabilecekler. Yipranmadan yararlanan kisilere, çalistiklari her 360 gün için 60 gün ile 180 gün arasinda degisen sürelerde fiili hizmet süresi zammi veriliyor. Daha fazla emekli maasi, çalisanlari iki türlü etkiliyor.
Fiili hizmet süresi zammi olarak da bilinen yipranma, toplam prim gün sürelerine eklenerek daha yüksek maas almayi sagliyor. Ikincisi, yipranma süreleri yas haddinden indirim yaparak erken emekliligin yolunu açiyor.
Örnegin; 360 gün çalismaya karsilik 90 gün olan yipranma hakkiyla 20 yil çalisan 25 yil çalismis kabul ediliyor. Emekli maasi 20 degil 25 yila göre hesaplaniyor.