Emekliler Emlak Vergisi Ödemiyor
Emlak vergisi, bina veya arazinin sahibi, varsa intifa hakki sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler tarafindan ödeniyor. Bir bina veya arazide payli mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oraninda mükellef oluyorlar.
Bunun yani sira bazi kisiler emlak vergisi ödemiyor ve kendilerine sifir oranli emlak vergisi uygulaniyor. Ancak söz konusu sifir oranli emlak vergisi uygulamasi arsalar için geçerli degil. Yani sadece konut sahiplerini ilgilendiriyor.
Peki emlak vergisi ödemeyecekler kimler?
- Geliri sadece emekli ayligindan ibaret olanlar ile bunlarin dul ve yetimleri,
- Hiçbir geliri olmayan ev hanimlari ve issizler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Sehitlerin dul ve yetimleri.
Saydigimiz bu kisiler, Türkiye sinirlari içinde, brüt alani 200 metrekareyi asmayan, tek konuta sahip iseler emlak vergisi ödemeyecekler. Yani iki evi olan issiz veya emekliler emlak vergisi ödemek zorundalar. Hem de iki evi için…
Ayrica emekliler, ev hanimlari ve issizler, 30 bin TL’yi asan menkul sermaye iradi (mevduat faizi, repo, döviz tevdiat hesabi faizi, fon payi geliri vb.) geliri varsa sifir oranli emlak vergisinden yararlanamayacaklar.
Emekli Olup Çalisirsaniz Vergi Ödersiniz
Emekli olduktan sonra, ücretli ya da kendi adina bagimsiz olarak çalisanlar, sifir oranli emlak vergisinden yararlanamiyor.
Sifir oranli vergi uygulanmasi için meskende bizzat oturma sarti aranmiyor. Bu nedenle, sahip olduklari tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da sartlari tasimalari kaydiyla indirimli vergi oranindan faydalanabilecekler.
Ayrica emekli bir kisi, sahibi oldugu tek konutu isyeri olarak kullanilmak üzere kiraya verirse emlak vergisi ödemek zorunda.
Vergi Ödememek Için Ne Yapmali?
Sifir oranli emlak vergisi imkanindan faydalanmak isteyenler bazi belgelerle durumlarini ilgili belediyeye bildirmek zorundalar. Bu bildirimler su belgelerle yapilacak;
- Hiçbir geliri olmayanlar için, “Hiçbir Geliri Olmadigini Belgeleyenlerin Tek Meskenine Ait Form” ile “Hiçbir Geliri Olmayanlarin Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi”,
- Emekliler ile bunlarin dul ve yetimleri için “Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form”,
- Gaziler ile sehitlerin dul ve yetimleri için “Tek Meskeni Olan Sehitlerin Dul ve Yetimlerine ve Gazilere Ait Form”,
- Engelliler için “Tek Meskeni Olan Engellilere Ait Indirimli Bina Vergisi Formu” ile “Saglik Kurulu Raporu”
Bu haber 1142 defa okunmuştur.