Memurlar BES'e dahil oluyor
45 Yas alti memurlar BES'e dahil oluyor
Türkiye genelindeki kamu çalisanlari ve 250 ile bin arasi çalisani bulunan özel sektör firmalari, bugünden itibaren otomatik olarak "Bireysel Emeklilik Sistemine (BES)" dahil edilecek.
Ülke genelinde tasarruflarin artirilmasi amaciyla 1 Ocak'ta baslayan sisteme kademeli katilim sürüyor. Sisteme yil basinda bin ve üzeri çalisani olan özel sektör firmalari dahil olurken, yarindan itibaren de 45 yas alti memurlar ve 250 ile bin arasi çalisani bulunan firmalar BES'te yerini alacak.
Böylece yaklasik 2,5 milyonu memur, 1,5 milyonu özel sektör çalisani olmak üzere toplam 4 milyon kisiden otomatik olarak, prime esas kazancin yüzde 3’üne karsilik gelen tutarda BES kesintisi yapilacak.
Çalisanlar tarafindan ödenen katki paylarina, BES ile ayni kosullara tabi olarak yüzde 25 tesvik verilecek. 2 aylik cayma süresi sonrasinda sistemde devam eden çalisanlara da ek olarak bin lira tutarinda devlet katkisi saglanacak.
Ayrica, emeklilik halinde hesabindaki birikimi yillik gelir sigortasiyla almayi tercih eden çalisana, birikiminin yüzde 5’i kadar ilave devlet katkisi tesviki verilecek.
Söz konusu birikim sistemine dahil olan çalisanlara 2 aylik cayma süresi taninacak.
100-250 ÇALISANI OLANLAR 1 TEMMUZ'DA GEÇECEK
Özel sektörden 100-250 çalisani olanlar da 1 Temmuz 2017'de sisteme geçis yapacak. Bu sayede yaklasik 1,5 milyon özel sektör çalisani da sistemde yerini alacak. Mahalli idareler ve KIT'ler ise 1 Ocak 2018'den itibaren sisteme dahil olacak. Özel sektörde faaliyet gösteren 5-10 çalisani olanlar 1 Ocak 2018'den, 10-50 çalisani bulunanlar da 1 Temmuz 2018'den itibaren sisteme girecek. Çalisan sayisi 5'ten az olan özel sektör ise kapsamda yer almiyor.
Öte yandan Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, 17 Mart itibariyla sisteme otomatik katilan çalisan sayisi 727 bin 55'i bulurken, çalisanlarin fon tutari da 109 milyon 175 bin 486 lira olarak hesaplandi.
Ayni tarih itibariyla BES'teki toplam katilimci sayisi 6,7 milyonu asarken, katilimcilarin fon tutari 56,7 milyar, devlet katkisi fon tutari da 7,9 milyar lira olarak kayitlara geçti. AA
Iste zorunlu BES sisteminin bütün detaylari
Hükümet, 45 yasin altindaki tüm kamu çalisanlari ve isçilerin bireysel emeklilik sistemine dahil edilmesine iliskin hazirladigi tasariyi TBMM Baskanligi’na sundu. Çalisanlarin kazancinin yüzde 3’ü kesilebilecek. Sistem, 1 Ocak 2017’de yürürlüge girecek.
Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatirim Sistemi Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi, TBMM Baskanligina sunuldu.Tasariya göre, Türk vatandasi olup 45 yasini doldurmamis olanlardan ücret karsiligi çalisanlar, isverenin, kanun hükümlerine göre düzenledigi bir emeklilik sözlesmesiyle emeklilik planina dahil edilecek. Isveren, çalisanini ancak otomatik katilim için emeklilik plani düzenleme konusunda Hazine Müstesarliginca uygun görülen bir sirketin sunacagi emeklilik planina dahil edebilecek.
YÜZDE 3 KESINTI
Çalisanin katki payi, prime esas kazancinin yüzde 3'üne karsilik gelen tutar olacak. Tutar, en geç çalisanin ücretinin ödeme gününü takip eden is günü, isveren tarafindan sirkete aktarilacak. Bu tutari iki kati artirmaya veya yüzde 1'e kadar düsürmeye Bakanlar Kurulu yetkili kilindi.
CAYMA HAKKI
Çalisan, emeklilik planina dahil oldugunun kendisine bildirildigi tarihi müteakip 2 ay içinde sözlesmeden cayabilecek. Cayma halinde, ödenen katki paylari, varsa hesabinda bulunan yatirim gelirleri ile birlikte 10 is günü içinde çalisana iade edilecek. Caymayan çalisana, bir defaya mahsus olmak üzere, bin lira ilave devlet katkisi saglanacak.
TASARRUF ETMIYORUZ
Kanunun gerekçesinde, dünyadaki tasarruf oranlari ile ülkemiz arasindaki derin uçuruma dikkat çekildi. Gerekçede, “Ülkemizdeki tasarruf oranlari dünyadaki tasarruf oranlari ile karsilastirildiginda, tasarruf konusunda ülkemizin kat edebilecegi önemli bir mesafe oldugu görülmektedir. Birçok ülkede haya geçirilen uygulamanin Ingiltere, Yeni Zelanda ve ABD gibi ülkelerde basarili örnekleri bulunmaktadir” dedi.
Sözcü
Bu haber 1095 defa okunmuştur.