Avrupa’da yeniden sinif savasimlari
Avrupa’da yanan grev atesi, kitada giderek yayiliyor.
Ingiliz Independent gazetesi, Mart ayiyla beraber Avrupa’nin her yanina yayilan grev ve eylem dalgasi için “1968’in devrimci kalkismalarindan bu yana görülen en büyük isyan dalgasi” tanimlamasini yapti.
Belki 1968, belki de 19’uncu yüzyilin ilk yarisindaki kalkisma dönemleri...
Ancak Avrupa’daki tablonun, kita tarihindeki bazi önemli sinif savasimi dönemlerini andirdigi kesin.
Ekonomik krizin vurdugu Avrupa’da burjuvazi önce halkin parasiyla batik bankalari kurtarmaya baslayip, ardindan da emekçilerin haklarini tirpanlama saldirisina girisince, grevler Avrupa’nin birçok ülkesine yayildi.
En önemli örnek, krizin de simdiye dek en kötü vurdugu ülke olan Yunanistan oldu. Yunanistan’da Aralik ayinda baslayan grevler, sosyal demokrat PASOK hükümetinin emekçilere büyük bir saldiri niteligindeki krizden çikma planini açiklamasiyla birlikte siklasti ve büyüdü. Ülke her iki haftada bir genel grevle sarsiliyor.
Subat ayinin son haftasi, Almanya’nin en büyük havayolu sirketi olan Lufthansa’da çalisan 4500 pilotun 4 günlük bir greve gitmesiyle baslamis, ayni gün Fransa’da hava trafik kontrolörleri de greve baslarken, Total petrol rafinerilerindeki isçiler kapanma tehlikesi olan bir rafinerideki arkadaslarina destek grevlerini sürdürmüslerdi. Ayni gün, Ingiliz Havayollari’nda isçiler grev karari aldilar. Bu grevlerin ertesi günü Ispanya’nin Madrid, Barcelona ve Valencia kentlerinde Sosyalist Parti (PSOE) hükümetinin “kamu harcamalarini kisma” önlemlerine karsi kitlesel eylemler düzenlendi. Çek Cumhuriyeti’nde sendikalar, 1 Mart için ulasimda grev yapma karari aldilar.
Mart ayinin baslamasiyla birlikte Ispanya’da devlet radyo ve televizyonu RTVE isçileri, Fransa’da ise yargiç ve avukatlar greve çikti. Ingiltere’de Sussex Üniversitesi’nde grev yasandi. 20 Mart’ta Ingiliz Havayollari’nda grev basladi. Grev nedeniyle binden fazla uçus iptal edildi. Ingiltere’de havayolunun ardindan 25 Mart’ta da demiryolu isçileri dört günlük grev yapma karari aldilar. Basbakan Gordon Brown grevi engellemek için açiklamalarda bulunurken, sendikayla patronlar arasindaki görüsmeler Pazartesi günü tekrar baslayacak. Ingiliz Havayollari’nda bugün yeniden grev basliyor.
Merkez ülkelerde de grevlerin yükselmesi ve ekonomik durumun kötüye gitmesi, Avrupa’nin çevre ülkelerinde patlama risklerini de artiriyor. Örnegin Yunanistan’daki sikintilar, burada sayilari oldukça fazla olan göçmen isçiler ve Yunan sermayesinin bu ülkelerdeki varligi nedeniyle Balkanlar’daki diger ülkeleri de etkiliyor. Baltik ülkeleri ve dogu Avrupa’daki diger ülkeler, krizden çok kötü etkilenmis durumdalar.
Italya’da ise Berlusconi hükümetiyle sol güçler arasindaki mücadele kizisip bir “soguk savas” dönemine girerken, ülkede fasizm de giderek yükseliyor. Berlusconi karsiti büyük protestolara hükümetin yaniti kendi yandaslarini sokaga dökmek olurken, göçmenlerin bulundugu yerlere ve solcu derneklere saldirilar yasaniyor.
Yeni gelismeler, Avrupa’da sinif savasiminin daha da kizisacagina isaret ediyor.
(soL - Dis Haberler)
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 691 defa okunmuştur.
Paylaş