4-C'de yolun sonu mu?
Türkiye Istatistik Kurumu (TUIK) çalisani Sabahattin Gürler'in açtigi dava sonucunda Danistay Idari Dava Daireleri Genel Kurulu 4-C statüsüyle ilgili dava dosyasini Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.
18 yil boyunca TÜIK içerisinde 4-C statüsünde çalisan Sabahattin Gürler, emekli olmasi gerektigi belirtilip ve sözlesmesi yenilenmeyerek kidem tazminati verilmeden is aktinin sonlandirilmasi üzerine 2008 yilinda Danistay'da dava açmisti. Ilk açilan davanin reddedilmesi üzerine Danistay 2. Dairesine itirazda bulunulmus, itiraz üzerine davayi görüsen Danistay Idari Dava Daireleri Genel Kurulu davayla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne basvurma karari aldi.
Hem Sabahattin Gürler'in hem de Tek Gida-Is Sendikasi'nin 4-C davasinin avukatligini yapan Gökhan Candogan, verilen bu kararin TEKEL isçileri içinde olumlu bir adim oldugunu belirterek, 4-C'nin hukuka aykiri oldugunun bu basvuru ile karara baglandigini belirtti.
2008 yilinda, "Emekli 4-C statüsündeki personele kidem tazminati ödenmez" seklindeki hizmet sözlesmesi ve bu sözlesmenin dayanagi olan 14 Aralik 2007 tarihli Bakanlar Kurulu kararinin ilgili maddesinin yürütmesinin durdurulmasi istemiyle dava açtiklarini belirten Candogan, ilk davanin reddedilmesi üzerine Danistay 2. Dairesine itiraz ettiklerini söyledi.
18 Mart'ta verilen kararin gerekçesinde temel hak ve özgürlüklere aykiri olarak yapilan düzenlemenin Bakanlar Kurulu karariyla is iliskisi düzenlenmesinin Anayasa'ya ve uluslararasi sözlesmelere aykiri oldugunu söyleyen Candogan, "Çalisma iliskilerinin ana noktalarinin yasayla düzenlenmesi gerekiyor. Ancak bu geçici personel düzenlemesi yayginlastiriliyor. Bu sonuç TEKEL isçileri için de olumlu bir adim olacak. 4-C ile ilgili 4 farkli uygulama, Bakanlar Kurulu karari var." seklinde konustu.
4-C'nin özellestirilen kurumlarda farkli, TMMB, TÜIK ve Milli Egitim Bakanligi personellerine farkli sekillerde uygulandigini belirten Candogan, TÜIK'te çalisan personelin kidem tazminati alamadigini, TBMM'de çalisan personelin 12 ay çalisma hakkina ve ek ödemelere sahip olurken, diger 4-C'lilerin 11 ay çalisabildiklerini belirtti.
"Is yasami Bakanlar Kurulu karariyla düzenlenemez. Geçici personel ile ilgili hükümler Anayasa ve ILO (Uluslararasi Çalisma Örgütü) sözlesmelerine aykiri" dedi ve bu davanin olumlu sonuçlanmasi sonucunda 100 bin kisinin dava açma hakki dogacagini belirterek bu düzenlemelere sebebiyet verenlerin çok ciddi yükümlülük altinda kalacagini belirtti.
(soL-Haber)
Bu haber 936 defa okunmuştur.