KKDF oranın artırılmasıyla ilgili SMS gönderilerek bankaya çağrılan ve yeni sözleşmeyi imzalaması istenen tüketicilerden şikayet yağıyor.
Tüketici kredisi alanlar dikkat
KKDF oranin artirilmasiyla ilgili SMS gönderilerek bankaya çagrilan ve yeni sözlesmeyi imzalamasi istenen tüketicilerden sikayet yagiyor.
Tüketiciler Birligi Baskan Yardimcisi Mustafa Dinç, Kaynak Kullanimi Destekleme Fonu (KKDF) oranin artirilmasiyla ilgili SMS gönderilerek bankaya çagrilan ve yeni sözlesmeyi imzalamasi istenen tüketicilerden yogun sikayet almaya basladiklarini belirterek, “Sözlesme yenileme çagrisi yapilan tüketicilere, 'sözlesmenizi asla yenilemeyin' çagrisinda bulunuyoruz” dedi.
Dinç yaptigi açiklamada, toplumun fazla borçlanmasini önlemek amaciyla kredi kullaniminda kredinin faizi üzerinden KKDF vergisi aldigini, bu oranin kisa süre öncesine kadar yüzde 10 olarak uygulandigini belirtti.
KKDF'nin örnegin 20 bin lira kredi kullanan ve 2 bin lira ödemek durumunda olan tüketiciden, faiz oranin yüzde 10 yani 200 lira KKDF ödedigini ifade eden Dinç, “Bu oran 28 Ekim itibariyle Bakanlar Kurulu karari ile yüzde 15'e çikarildi. Böylece 200 lira KKDF ödeyen kisiler artik 300 lira ödeyecek” dedi.
KKDF oranin artirilmasiyla ilgili yeni sözlesmeyi imzalamalari için bankalarin müsterilerine SMS gönderdigini animsatan Dinç, bu kisilerin artan KKDF oranlarina göre düzenlenecek yeni sözlesmeyi imzalamalari için bankaya çagrilmaya baslandigini, bu çagriya muhatap olan tüketicilerden kendilerine sikayet telefonlari yagmaya basladigini ifade etti.
Mevcut kanunlara göre, tüketici kredilerinde yeni uygulamalar ve sartlarin geriye dogru yürütülemeyecegini vurgulayan Dinç, sunlari kaydetti:
“Bakanlar Kurulu 28 Ekimden itibaren bu orani artirirken, Bankalar Birligi Maliyeye 'Bunu geçmis kredilere uygulayabilir miyiz?' diye bir soru
soruyor. Maliye de vergi usul hukukuna göre geriye yürütülmeme esasi ve
Tüketiciyi Koruma Kanunu'nun 10. maddesini hiçe sayarak, geçmis kredilerden de bunun alinmasini istiyor. Ayni Maliye 2004 yilinda söz konusu benzer degisikliklerin geçmis kredilere uygulanamayacagi yönünde görüs bildirmisti. 4077 sayili Tüketiciyi Koruma Kanunu'nun tüketici kredilerini düzenleyen 10. maddesi, '...taraflar arasinda atfedilen sözlemede öngörülen kredi sartlari, sözlesme süresi içinde tüketici aleyhine degistirilemez' diyor, yani hüküm çok açik. Ayrica Vergi Usül Kanunu'na göre mükellefin lehine olmayan uygulamalar geriye yürütülemez.”
“SÖZLESME YENILEMEYE GITMEYIN”
Bu asamada tüketicilerin SMS'ler gönderilerek bankalara davet edilip sözlesmelerin yenilenmek istendigini dile getiren Dinç, “Bakanlar Kurulu karariyla yüzde 10'dan 15'e çikarilan KKDF orani sadece yeni kredi talep edenler için uygulanabilir. Sözlesme yenileme çagrisi yapilan tüketicilere, 'sözlesmenizi asla yenilemeyin' çagrisinda bulunuyoruz. Bu hukuksuzlugu dikkate almayin. Bankalar, altinda tüketicinin imzasi olmadan yapilacak sözlesmenin hükümlerini uygulayamaz, tüketiciden bu farki tahsil edemez” dedi.
Dinç, eger banka yine de sözlesme imzalamadan bunu yaparsa, tahsil edilen fark miktari için vatandaslarin, “fazla tahsilat yapildigi” gerçekçesiyle Tüketici Hakem Heyetlerine basvurabileceklerini sözlerine ekledi.Tükoder
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 793 defa okunmuştur.
Paylaş