103 bin esnaf kepenk indirdi
Ekonomik kriz ülkeyi sarsiyor.Büyüme azaldi issizlik,vatandas ve sirket borcu artti,103 bin esnaf çareyi dükkâna kilit vurmakta buldu.
Issizler ordusu büyüyor
Ekonominin bel kemigi küçük ve orta ölçekli esnaftaki kan kaybi hizlandi. SGK verilerine göre 103 bin esnafin iflasi nedeniyle ocakta 182 bin kisi, sayisi 5.8 milyona dayanan issizler ordusuna katildi. Kayitli istihdam ve esnaf sayisinin azalmasi ekonomik krizin ayak sesleri olarak yorumlaniyor.
Korku veren rakamlar
Türk Lirasi nisanda dolar karsisinda en çok deger kaybeden para oldu. Issizlik, ocakta bir önceki aya göre 0.4 artip yüzde 11.3 oldu. Dünya Bankasi, Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3.5’ten 3’e revize ederken vatandasin ödeyemedigi kart borcu subatta 13.2 milyar liraya çikti
Ekonomideki durgunluk kredi geri ödemelerindeki aksamalar kepenk indiren esnaf sayisini her geçen gün artiriyor. SGK verilerine göre son 4 aylik dönemda yaklasik 103 bin esnaf kepenk indirdi. Kapanmalar sonucunda ocak ayinda 182 bin kisi issiz kaldi. Vatandasin 260 milyar TL’yi, sirketlerin de 163 milyar dolari asan borcunun ardindan ekonominin bel kemigi olarak ifade edilen küçük ve orta ölçekli esnaftaki kan kaybi da hizlandi.
Talepteki durgunluk TL’nin dolar karsisindaki yüzde 15 deger kaybi, kredi geri ödemelerindeki aksamalar kepenk indiren esnaf sayisini her geçen gün artiriyor. SGK verilerine göre son 4 aylik dönemde yaklasik 103 bin esnaf kepenk indirdi. Kapanmalar sonucunda ocak ayinda 182 bin kisi issiz kaldi. Ekonomideki daralma, en büyük tahribati istihdam cephesinde yapiyor. Issizler is bulamazken çalisanlar da isini kaybetmeye basladi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre bir ayda 182 bin kisi isini kaybetti. 2014 Aralik döneminde 13 milyon 240 bin olan SSK’li çalisan sayisi, 2015 Ocak döneminde 13 milyon 58 bin kisiye geriledi. ’Ekonominin bel kemigi’olan küçük esnaftaki kan kaybi da sürüyor. Son 4 ayda 103 bin esnaf isyerini kapatti. Uzun yillardan beri düzenli artan kayitli istihdamin keskin bir düsüs göstermesi ve esnaf sayisinin hizla azalmasi, ekonomik krizin ayak sesleri olarak yorumlaniyor.
182 bin kisi isini kaybetti
Sanayide çarklarin yavaslamasi piyasadaki hareketliligi azaltiyor. Piyasanin bozulmasiyla issizler çalisamazken, çalisanlar da isini kaybediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayitlarina göre bir ayda isini kaybeden kisi sayisi 182 bine ulasti. 2014 Aralik döneminde 13 milyon 240 bin olan SGK kapsamindaki çalisan sayisi, 2015 Ocak döneminde 13 milyon 58 bin kisiye düstü. 182 bin kisinin isini kaybetmesiyle devlet 82 milyon lira prim ve gelir kaybina ugradi. 2014 Ekim ayinda 2 milyon 924 bin olan esnaf sayisi, ocak ayinda 2 milyon 821 bine geriledi. Isyerini kapatan küçük esnaf, istihdamdaki daralma nedeniyle is bulmakta da güçlük çekiyor. Sayilari 5,8 milyona dayanan issizler ordusuna katiliyor. Uzmanlar, küçük esnafin desteklenmesine yönelik ciddi adimlar atilmamasi halinde tablonun önümüzdeki yillarda çok daha kötülesebilecegini belirtiyorlar. Küçük ve orta ölçekli esnafin yok olmasi, gelir dagilimini olumsuz etkiledigi gibi sermayenin belirli ellerde toplanmasina da yol açiyor. Sigortali çalisan sayisinin 182 bin kisi azalmasi, devlete önemli bir maliyet de getirdi. Isveren, her bir çalisan için asgari ücret üzerinden hesaplandiginda bile aylik 354 TL sosyal güvenlik primi, 36 TL de Issizlik Fonu primi ve 63 TL Gelir Vergisi ödüyor. Buna göre her çalisan için devletin kasasina aylik 453 TL giriyor. 182 bin kisinin isini kaybetmesi nedeniyle bir ayda devletin kaybi yaklasik 82 milyon TL oldu.
Dolar borcu
Küresel finansal kriz dönemindeki parasal genisleme ile ABD disi sirketler ve hükümetlerin dolar borçlarini iki katina çikarttigina isaret eden uzmanlar, FED’in faizleri artirmasiyla iflaslar ile birlikte piyasadaki güvende ciddi azalma yasanabilecegine dikkat çekti.
Finansal kriz yillarinda ABD disi sirketler ve hükümetlerin dolar borçlarini, sifira yakin faizden ve dolar kurundan faydalanmak için iki katina çikarttigini belirten uzmanlar, ABD Merkez Bankasi’nin (FED) faizleri artirmasiyla iflaslar, dalgalanmalar ve piyasadaki güvende ciddi azalmalar olmasini bekliyor. Türkiye’deki sirketlerin de 163 milyar dolari asan borcu kurdaki yükselme ile birlikte ekonominin biçak sirtinda seyretmesine neden oluyor.
yeniçag
Bu haber 598 defa okunmuştur.