Almanya kalifiye göçmen almaya hazirlaniyor
Alman hükümeti, kalifiye is gücü açigini kapatmak için yasal hazirliklarini hizlandirdi.
AB üyesi olmayan ülkelerden gelen göçmenlerin diplomalarinin tanimasi için öngörülen yasa tasarisi sekillendirilmeye çalisiliyor. Yeni yasayla Türkiye ve Iran gibi ülkelerden alinmis üniversite diplomalari da Almanya'da geçerli olacak.
Almanya'da son dönemde göçmenlerin topluma uyumu ve Islam konusu hararetli bir sekilde tartisilirken, Alman hükümeti de AB üyesi olmayan ülkelerden gelen göçmenlerin diplomalarinin tanimasi için düzenlenen yasa tasarisini somutlastirmaya basladi.
Deutsche Welle Türkçe Servisi'nden Basak Demir'in haberine göre, 2011 yili ortalarinda yürürlüge girmesi öngörülen, yurtdisinda alinan üniversite ve yüksekokul diplomalarinin taninmasi konusundaki yasa tasarisinin iyilestirilmesi için hükümet ortagi Hür Demokrat Parti'den yeni öneriler geldi. Buna göre her göçmen, diplomasinin taninmasini hukuken talep etme hakkina sahip olacak ve en geç alti ay içinde cevap alma, aksi takdirde itiraz etme hakkina kavusacak. Ayrica meslek lisesi diplomalari da bu uygulamaya tabi tutulacak.
TÜRK DIPLOMALARI TANINMIYORDU
Hür Demokrat Parti Federal Meclis Grubu Uyum Politikalari Sözcüsü Serkan Tören, DW Türkçe Servisi'ne partisinin yeni önerilerini söyle anlatti:
"Yabanci diplomalarin taninmasini öngören yasa tasarisinda yapilan yeniliklerle, basvuranlarin hepsi isleme tabî tutulma hakkina ve en geç 6 ay içerisinde cevap alma hakkina kavusacak. Bununla birlikte belediyeler bünyesinde, basvuranlari gerekli islemler ve evraklar konusunda bilgilendiren basvuru merkezleri kurulacak."
Bugüne kadar merkezi bir basvuru merci yoktu. Çalismak isteyenler, diplomalarinin taninmasi için, branslarina göre Ticaret ve Sanayi Odasi gibi kurumlara basvuruyorlardi.
Tören, bu yasal düzenlemeden AB disindan yaklasik 300 bin ila 500 bin göçmenin yararlanmasinin söz konusu oldugu belirtti. Bugüne dek Almanya'da Türkiye, Iran gibi ülkelerden gelen kalifiye elemanlarin diplomalarinin taninmasi için herhangi bir yasal düzenlemenin mevcut olmadigini belirten Tören, bu yasanin getirecegi faydalari söyle siraladi:
"Almanya'da çok büyük bir kalifiye eleman potansiyeli var. O nedenle bu düzenleme, nitelikli isgücü açigini biraz bile olsa kapatacagi için ekonomimize de büyük bir yardim saglayacak. Bu sayede bazilari sosyal yardim almaktan kurtulacak ve zaten egitimlerini aldiklari daha seçkin islerde çalisma imkani bulacaklar. Bu kisiler için basvuracaklari merkezî bir dairenin olmasi ve itiraz etme haklarina kavusmalari da büyük kolayliklar saglayacaktir."
EGITIM STANDARDI DÜSMEYECEK
Mühendis, doktor, hasta bakici ve fen bilimleri uzmani açiginin Almanya'da ciddi boyutlara ulastigina isaret eden Tören, bu düzenlemeyle Almanya'nin egitim standardinda da herhangi bir düsüsün söz konusu olmayacaginin altini çiziyor. Çünkü basvurular AB standartlariyla karsilastirilarak degerlendirilecek.
Tören, "Basvurular degerlendirilirken Almanya'da belirlenen standartlar, AB yönetmelikleri ve basvuru yapan kisinin meslekteki pratik deneyimlerinin süresi esas alinacak hususlar arasinda. Yabanci diplomalar AB tüzüklerinde belirlenen sertifika normlariyla karsilastirilacak" dedi.
“Eger yabanci diplomalar bu standartlara uyuyorsa diploma taninacak eger uymuyorsa kismi tanima ya da meslek içi egitim söz konusu” diyen Serkan Tören sözlerini söyle sürdürdü:
"Örnegin yabanci ülkeden alinmis bir doktor diplomasi söz konusu, ancak bu diploma, standartlara uygun bulunmadigi için tam taninmamis. Ancak örnek veriyorum, o zaman kisinin hasta bakiciligi ya da baska görevleri yapmasi söz konusu olmali. Bu noktada ilgili kurumun, eger is imkanini saglayamiyorsa, basvuru sahibini meslek içi egitime yönlendirme, baska ne tür imkanlar oldugu ile ilgili bilgilendirme yükümlülügü bulunuyor. Bu egitim bitince de diplomanin tam taninmasi gerçeklesecek."
Yabanci diplomalarin taninmasi sadece üniversite diplomalari için geçerli degil, ayni zamanda meslek lisesi diplomasina sahip olan kisiler de bu yasadan faydalanabilecek.
Bu haber 775 defa okunmuştur.