Yalova Çevre Platformu
Basin Bülteni 13.10.2010
YAÇEP Dönem Sözcüsü Özlem Akyüz Bayri
yalovacevreplatformu@gmail.com
www.yacep.org
“VOPAK Yalova için degil, bölge için tehlikedir”
Yalova Çevre Platformu birimleri, 19 Ekim tarihinde ÇED toplantisi yapilacak olan VOPAK Marmara Kimyasal Atik Depolama Terminali’nin sadece Yalova için degil, bölge için de büyük bir tehlike yaratacaginda hem fikir. YAÇEP Dönem Sözcüsü Özlem Akyüz Bayri, geçtigimiz hafta Macaristan Vesprem’deki 32 bin nüfuslu Ajka kentinde yasanan kimyasal madde sizintisi nedeniyle 8 kisinin hayatini kaybettigini ve Tuna kiyisindaki 6 ülkenin alarma geçtigini hatirlatarak, “Bir hafta önce Ajka kentinin adini bilen yoktu. Simdi ise tüm dünya televizyonlardan bu felaketi izliyor. 6 ülkeyi alarma geçiren bu kimyasal felaket, Yalova halki ve yöneticileri için dogrudan ders çikarilacak bir ibret hikayesidir. 19 Ekim’de yapilacak olan VOPAK Marmara Kimyasal Depolama Terminali için ÇED toplantisi, önümüze getirilen bu tehlikeyi savusturmak için bir firsattir. Halkin Çevresel Etki Degerlendirmesi (ÇED) için bilgilendirilecegi bu toplantida Yalovalinin sesini duyurmasi, VOPAK’in burada kurulmasina engel olabilecektir” dedi.
“Olasi bir felaket, bölgede kimyasal afete dönüsür”
Bayri, “32 ülkede terminalleri bulunan VOPAK, Türkiye pazarina girmek için en uygun yer olarak, sadece 10 yil önce 7,4’lük bir deprem felaketinin yasandigi Yalova’yi neden seçmistir, bunu da Yalova halkinin iyi sorgulamasini istiyoruz. Ülkenin en büyük akrilonitril kullanicisi olan AKSA’nin buradaki varliginin bu seçimdeki payi nedir? Ön ÇED raporuna göre, kurulursa 2056’ya kadar çalistirilacak olan, denizimize, havamiza, suyumuza tehdit olacak bu kimyasal ve atik depolama terminali, sadece Yalova’yi degil, olasi bir felakette 40-50 kilometrekarelik bir alani tehdit edebilir. Macaristan’da yasanan kimyasal felakette sizan miktar ile Yalova’da olusturulmak istenen depolama kapasitesi hemen hemen aynidir” dedi.
“6 bin 500 ton Akrilonitrille Çiftlikköy bosaltilmisti, simdi 710 bin ton kapasite öngörülüyor”
Bayri, “Kurulmak istenen kömürlü termik santralin de yalnizca 250 metre yakininda bulunacak olan 150 tankta, ÇED ön raporuna göre toplam 710 bin metreküp, akrilonitril, asetik asit, asetik anhidrit, aseton, akrilik asit, yüksek viskozite baz yaglar, butik setat, butik akrilat, kostik soda, dietilen glikol, etonol, sülfirik asit, metanol ve bunlar gibi pek çok kimyasallar ve petrol türevi ürünleri depolanacak. 1999 depreminde AKSA fabrikasindan sizan 6 bin 500 ton akrilonitril nedeniyle bölgenin bosaltildigi hatirlanirsa, benzer bir afette 710 bin metreküplük depolama kapasitesinin yaratacagi tehlike, herhalde tüm Yalova’nin bosaltilmasi suretiyle telafi edilebilecektir” diye konustu.
“Yalova halki 19 Ekim’deki ÇED toplantisinda sesini duyurmalidir”
VOPAK ÇED ön raporunda gösterilen fay hattinin, Yalova Çevre Düzeni Plani haritalari ve MTA’nin
http://www.mta.gov.tr/v1.0/bolgeler/kocaeli/yalova/jeolojisi.doc
adresindeki fay haritasindan farkli olmasi, ayrica VOPAK’in kurulacagi alanin 25 bin ölçekli Yalova Çevre Düzeni Plani’nda gösterilen fay zonu ile KAF arasinda yer almasi, bizleri afetle ilgili risklerin, çok uluslu firmalarin çok umurunda olmadigi gibi bir sonuca götürüyor. 1/25.000’lik plandaki mevcut durumu ortaya koyan gerekçeler, 1/50000’lik plan ile ilgili Danistay kararinin gerekçeleri ve Sanayi ve Ticaret Bakanliginin 2010/728 sayili yazisinda belirttigi risklerle, Yalova halkinin görüsleri dikkate alinmalidir. Atik kabul tesisinin ve patlayici nitrojen tesisinin de öngörüldügü VOPAK Terminali’nin yasatacagi tehlikelere karsi Yalova olarak atilacak ilk adim, 19 Ekim’de Tasköprü Belediye Salonu’nda yapilacak ÇED toplantisina halkin katilimi ve tepkisini göstermek olacaktir. Bizler orada olacagiz ve hala ‘yesil Yalova’ için siyasetçileri, stk’lari, sanatçilari, tüm Yalovalilari da ÇED toplantisina katilmaya çagiriyoruz” dedi.
Bu haber 1144 defa okunmuştur.