Yunanistan'da çalışma koşullarını protesto eden doktorlar, liman, telekomünikasyon, toplu taşıma araçları çalışanları grev ve iş bırakma eylemlerine gitti.
Avrupa ayakta: Yunanistan'da da grev var
Avrupa bugün grevler ve isçi eylemleriyle sarsiliyor. Yunanistan'da çalisma kosullarini protesto eden doktorlar, liman, telekomünikasyon, toplu tasima araçlari çalisanlari grev ve is birakma eylemlerine gitti.
Devlet hastanelerinde görevli doktorlarin bu sabah baslayan 24 saatlik grevi nedeniyle hastanelerde yalnizca acil servis ve güvenlik birimlerinin görev yapacagi bildirildi.
Yunanistan Telekomünikasyon Sirketi (OTE) çalisanlarinin da 24 saat is birakma karari aldigi, liman çalisanlarinin da saat 07.00-10.00 arasinda is birakma eylemi yaptigi kaydedildi.
Öte yandan, troleybüs ile otobüs soförlerinin saat 11.00-16.00, tramvay ve metro çalisanlarinin 12.00-16.00, banliyö trenleri çalisanlarinin 12.00-17.00 arasinda sefere çikmayacagi açiklandi.
Yunanistan Isçi Sendikalari Federasyonu'nun (GSEE) baskent Atina'da saat 18.00'de protesto gösterisi yapilmasi çagrisinda bulundugu belirtildi.
Ispanya'da bugün 8 yil aradan sonra ilk kez genel greve gitti. Avrupa'nin pek çok ülkesinde de emekçiler bütçelerde kesintiye gitmek için emekçilerin haklarinin gasp edilmesini protesto ediyor.
Ispanya'da 8 yil aradan sonra genel grev
Ispanya’da isçiler 8 yil aradan sonra ilk kez genel greve gidiyorlar. Grev nedeniyle özellikle tren, otobüs ve uçak ulasimi durma noktasinda. Grev, Basbakan Luis Zapatero’nun kamu harcamalarini kisma ve is kanunda esneklesmeye gitme kararlarini protesto etmek için düzenleniyor.
Ispanya grevde yalniz degil. Avrupa’nin dört bir yaninda sendikalar kemer sikma politikalarina karsi mücadele karari aldilar. Aralarinda Irlanda, Italya ve Portekiz’in de oldugu 12 ülkede protesto eylemleri düzenleniyor.
Ispanya’da halkin tepkisini çeken Zapatero hükümeti, son üç on yilin en yüksek bütçe kesintisilerini gerçeklestirdi, is güvencesini zayiflatan adimlar atti.
Sermaye çevreleri bütçe açiginin kapatilmasi ve büyümeyi hizlandirmasi yönünde Ispanyol hükümetine baski yapiyor.
Grevin metal sektöründe de etkili oldugu bazi fabrikalarda isçilerin tamaminin is biraktigi belirtiliyor. Öte yandan ülkenin en büyük petrol sirketi Repsol YPF SA, rafinerilerindeki üretimin grevden etkilenmedigini açikladi.
Madrid’de gazette bayiilerinen kapali oldugu, açik olanlarda ise gazette bulunmadigi belirtiliyor. Sehirde pek çok hatta otobüslerin de çalismadigi belirtiliyor. Ayrica tren seferleri de birkaç istisna disinda yapilmiyor.
Iberia Havayollari uçuslarinin yüzde 35’ini gerçeklestirdigini açikladi.
Sendikalar temizlik isçilerinin de greve büyük destek verdigini belirttiler.
Zapatero isçileri nasil çileden çikardi?
Kemer sikma önlemleri kapsaminda Haziran ayinda kamu emekçilerinin maaslarini yüzde 5 oraninda kesen Zapatero hükümeti, en düsük emekli ücreti disindaki emekli ücretlerini ise 2011 yili için dondurdu. Yüzde 11.1 ile geçen yil avro bölgesinin en büyük üçüncü bütçe açigina sahip olan Ispanya’da hükümet bu orani 2011 yilinda yüzde 6’ya indirmeyi istiyor.
Hükümetin bütçe tasarisi yarin parlamentoda görüsülecek ancak Zapatero liderligindeki sosyalistlerin parlamentoda çogunlugu bulunmuyor.
Hükümet grevin ekonomi politikalarinda bir degisiklik yaratmayacagini, is kanununda yapilmak istenen degisiklikte israrci olduklarini açiklayarak greve giden isçileri engellemeye çalisti.
Ülkede 8 Haziran’da kamu sektöründe greve gidilmis, hükümet greve katilma oraninin yüzde 12 oldugunu öne sürerken, sendikalar katilimin yüzde 75 civarinda oldugunu belirtmislerdi. OECD rakamlarina göre Ispanya’da sendikalasma orani yüzde 14. Bu oran Yunanistan’da yüzde 24, Italya’da ise yüzde 33.
(soL)
Haberi Ekleyen: Ali Dursun
Bu haber 706 defa okunmuştur.
Paylaş