Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Darıbükü Köyü HES nedeniyle haritadan silinecek
19 Temmuz 2014, 13:44

Darıbükü Köyü HES nedeniyle haritadan silinecek

Darıbükü Köyünde ağaç katliamı olacak

Daribükü Köyü HES nedeniyle haritadan silinecek

Isparta ve Antalya sinirlarinda 17 kilometrekare alani kapsayan Kasimlar Baraji ve 3 HES projesi nedeniyle Isparta'nin Sütçüler Ilçesi'ne bagli Daribükü Köyü haritadan silinecek.

Köylülerin yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu karaninin iptaline iliskin Danistay'daki davada bilirkisi heyeti bölgede incelemede bulundu.

Sütçüler Ilçesi'nde Ayvalipinar'dan baslayan Kartöz ve Ayvali derelerinin Antalya'nin Manavgat Ilçesi Degirmenözü Köyü'nde Yukari Köprüçay'la birlestigi bölgede, Taçyildiz Elektrik Sanayi Üretik A.S. firmasi tarafindan yapimi devam eden Kasimlar Baraji, Kasimlar I, Kasimlar II ve Degirmenözü HES projeleriyle Kalker Ocagi ve Kirma Eleme Tesisleri Beton Santrali'ne iliskin,köylülerin hukuki mücadelesi sürüyor.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin 'ÇED Olumlu' kararina karsi köylüler ve dogaseverler, 2012'nin Eylül ayinda Isparta Idare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma ve raporun iptaline iliskin dava açti. Ancak mahkeme, projenin birden fazla ili kapsadigi gerekçesiyle 'görevsizlik' karari vererek, dosyayi Aralik 2012'de Danistay'a gönderdi. Danistay 14'üncü Dairesi'nde devam eden davaya iliskin 5 kisiden olusan bilirkisi heyeti bölgede inceleme yapti.

ÇED Olumlu raporunda ekosisteme etkilerin yeterince degerlendirilmedigine dikkat çeken avukat Tuncay Koç, projedeki su miktarlarinin birbiriyle uyusmadigi, projenin entegre olmasina ragmen iletim tesislerinin projede bulunmadigini söyledi. Projede yaklasik 300 nüfuslu ve bölgenin merkezi konumundaki dogal bir cenneti andiran Sütçüler'in Daribükü Köyü'nün tamamen su altinda kalacagini belirten avukat Tuncay Koç, "Bununla ilgili sosyal ekonomik arastirma hiç yapilmamis. Orada yasayan halkin ne yapacagina dair projede hiç bilgi yok" dedi.

ENDEMIK TÜRLER DE YOK OLACAK

Yukari Köprüçay Havzasi olarak anilan bölgenin zengin biyolojik çesitlilige sahip oldugunu anlatan Koç, "Raporda endemik türlerin nasil korunacagina dair de bir çalisma yok. Bölgede sürüngenler, kuslar ve bitkiler bakimindan önemli endemik türler var. Bunlardan biri gökkuzgun kusu ve kizil akbabalar. Bölgede 10 endemik bitki oldugu raporda var ama alanda genis yayilim oldugundan tamamen yok edilmeyecegi söylenmis. Oysa baraj altinda kalan bitkiler zaten yok olacak" diye konustu.

ORMAN KATLIAMI OLACAK

Borularla iletim hatti nedeniyle doganin tamamen tahrip olacagini söyleyen Koç, "Projenin resmi bilgisinde 11 bin agaç kesilecek deniliyor, bunlar agirlikli kizilçam ve karaçam. Fakat daha önemli ardiç, çinar ve meselerin de kesilecegi yaziliyor. Bunun disinda yol ve iletim hatti için kaç bin agacin kesilecegi ise belirtilmemis. Bunlarin daha sonra Orman Bakanligi'ndan alinacak izinle kesilecegi belirtiliyor. Dolayisiyla orada tam bir arman kiyimi olacak" diye konustu.

298 MILYON LIRALIK PROJE

3 HES, 1 baraj, tas ocagi ve beton santralinden olusan 298 milyon liralik proje kapsaminda 99 MW'lik kurulu güçle yillik 266 bin MW/h elektrik enerjisi üretimi planlaniyor. Proje tüm yapilariyla birlikte Isparta ve Antalya'da 17 kilometrekarelik alani kapsiyor. Davasi devam eden projede baraj ve HES insaatlarina baslandi ve insaatlarda yüzde 30, yüzde 50 seviyelerine ulasildi.

(DHA)

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 722 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Çanakçı'da HES Mücadelesi Nihat Öztürk yazdı

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss