Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çanakçı'da HES Mücadelesi
17 Mart 2021, 18:35

Çanakçı'da HES Mücadelesi

Nihat Öztürk yazdı

Çanakçi Deresi üzerinde dört tane hidroelektrik santrali var. Simdi besincisi yapilacak.

​Sanirsiniz ki Çanakçi Deresi gümbür gümbür akan bir dere!

​Oysa debisi çok yüksek olan bir akarsu degil Çanakçi Deresi. Öyleyse bu israr niye?

​Elbette büyük akarsular üzerine barajlar ve HES’ ler yapilarak suyun enerjisi elektrik enerjisine dönüstürülmeli. Bu ülkenin elektrik ihtiyaci yerli ve milli kaynaklarindan karsilanmali. Buna kim ne diyebilir ki!

​Mesela Harsit Çayi üzerine D.S.I tarafindan 1968 yilinda yapimi baslatilan ve1971 yilinda hizmete giren Dogankent Hidroelektrik Santrali’ne kimse karsi çikmamisti. Çünkü Harsit Çayi yeterli suya sahipti ve tünele alindiktan sonra dere yatagina birakilan su bile Çanakçi Deresi’nin suyundan fazlaydi.

​Gümüshane daglarindan çikip Tirebolu’dan denize dökülen Harsit Çayi’nin sadece 7 Km. si tünele alinmisti. Ve Harsit Çayi gümbür gümbür akan bir akarsuydu.

​Ancak Çanakçi Deresi gibi bir akarsuyun üzerine bes tane HES yapilmasinin nasil bir açiklamasi olabilir? Sisdagi’ndan çikip Görele’den denize dökülen Çanakçi Deresi’nin nerdeyse tamami tünele alinmis olacak. Buradan üretilen elektrigin ülkenin genel elektrik üretimi ve tüketimi içinde orani nedir? Aldiginiz abdest ürküttügünüz kurbagaya degecek mi?

​Çanakçi Deresi üzerine yapilan HES’ lere yörede yasayanlar oldum olasi karsi çiktilar. Bugün gündeme gelen besinci projeye de karsi çikiyorlar. Projenin gündeme geldigi günden bu yana bütün hukuki yollari denediler. Ordu Idare Mahkemesi’ne basvurdular ancak sonuç onlarin istedigi gibi çikmadi.

​Simdi de baska yollari deniyor Çanakçililar. Bu yapilanin özellikle çevresel ve iklimsel anlamda ortaya çikartacagi sorunlari anlatmak için özellikle sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalisiyorlar.

​Özellikle Istanbul’da faaliyet gösteren Çanakçi dernekleri ve sivil toplum kuruluslari Ankara’nin yollarina düstüler. Çanakçili STK’ lar, kendisi de Çanakçili olan Adalet ve Kalkinma Partisi Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tigli’yi ziyaret ettiler. Çevre ve Sehircilik Bakanligina dilekçe verdiler.

​Cumhurbaskanligi Iletisim Merkezi CIMER’e dilekçeler gönderiyorlar. Ilçede bulunan siyasi parti ilçe baskanlari yaptiklari açiklamalarla HES’ lerin olumsuz etkilerine dikkat çekiyorlar. Çanakçi Deresi’ne yapilacak HES’ lerin bölgede ortaya çikartacagi sorunlari dile getiriyorlar. Çanakçi bütün varligiyla hidroelektrik santralleriyle mücadele ediyor.

​Gerekçelerini ise söyle siraliyorlar. Tünellere alinan Çanakçi Deresi’nin yataginda su kalmayacak. Cay suyu yetmeyecek. Bu yataktan beslenen bitkiler kuruyacak, Tatli suda yasayan her türlü canli yok olacak. Bir kültür olan su degirmenleri dönmeyecek.

​Bölgede yeterli buharlasma olmayacak, yeterli yagmur yagmayacak ve küresel isinmaya ek olarak yerel kurakliklar baslayacak. Tünel çalismalari sirasinda köylerin kullandigi içme sulari yatak degistirecek veya olusan çatlaklar sonucu kaybolacak.

​Dogal dengeler ve çevresel zenginlikler dönüsü olmayacak bir sekilde kaybolacak.

​Giresun’da aktif 38, yapimi tamamlanmis 5 ve yapimi devam eden 8 tane HES var. 9 tane de projesi yapilmis ve yapimina geçilecek HES projesi var. HES’ lerin ürettigi enerji Yenilenebilir Enerji Kaynaklarindan Elektrik Üretimini Destekleme Mekanizmasi YAKDEM tarafindan devlet alim garantisiyle satin aliniyor.

​Bunun için de firmalar her bulduklari akarsuya büyük küçük demeden, çevresel etkilerini çok da dikkate almadan HES yapmak için adeta yarisiyorlar.

​Debisi düsük olan akarsularda suyun düsüs yüksekligini saglamak için çok uzun tünellerin yapilmasi gerekiyor. Akarsular çok uzun tünellere aliniyor ve çok uzun bir yataga çok az su birakiliyor. Çok uzun bir alan susuzluga terk ediliyor.

​Çanakçi vadisinde yasayan insanlar Çanakçi Deresi üzerine yeni bir HES yapilmasini istemiyorlar. Ve var güçleriyle mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar.

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 641 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Çevre

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı

Çavuşlu Halkı Dilekçe Yağdırdı Giresun Valiliğine dilekçe yağdırdılar.

Balık stoku tükeniyor

Balık stoku tükeniyor Prof. Dr. Sarı: “Balık bu sene olsa seneye olmaz."

Giresun Valiliği Suç İşliyor!

Giresun Valiliği Suç İşliyor! Mahkemenin kesin kapatma kararını tanımayan Vali Ünlü Çavuşlu'ya çöp dökmeye devam ediyor.

Dere Talanı İstifa Getirdi

Dere Talanı İstifa Getirdi Özel İdare sekreteri vekil Öztürk tartışması istifa ettirdi

Yeşilyola Mahkeme Firen Koydu

Yeşilyola Mahkeme Firen Koydu Yeşilyol projesine mahkeme dur dedi

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss